ریشه اصلی زوال تاریخی آمریکا «اجتماعی» است/ستون های سلطه آمریکا، توسط چین به چالش کشیده شده است

سقوط جایگاه هژمونی آمریکا در سطح دنیا، به اندازه ای واضح است که برخی از نخبگان حوزه سیاست، افول آمریکا را به کشتی تایتانیک نسبت دادند که کم کم در حال غرق شدن است. به گزارش فت فتو؛ تضعیف و افول قدرت آمریکا، مسئله غیر قابل انکار و در حال نمایان شدن است. سقوط جایگاه […]

سقوط جایگاه هژمونی آمریکا در سطح دنیا، به اندازه ای واضح است که برخی از نخبگان حوزه سیاست، افول آمریکا را به کشتی تایتانیک نسبت دادند که کم کم در حال غرق شدن است.

به گزارش فت فتو؛ تضعیف و افول قدرت آمریکا، مسئله غیر قابل انکار و در حال نمایان شدن است. سقوط جایگاه هژمونی آمریکا در سطح دنیا، به اندازه ای واضح است که برخی از نخبگان حوزه سیاست، افول آمریکا را به کشتی تایتانیک نسبت دادند که کم کم در حال غرق شدن است.

مقام معظم رهبری در دیدار با دانشجویان فرمودند” امروز جهان در آستانه‌ی یک نظم جدید است؛ یک نظم بین‌المللی جدید در پیش است برای دنیا، در مقابل نظم دوقطبی‌ای که بیست و چند سال پیش بود ــ آمریکا و شوروی؛ غرب و شرق ــ و در مقابل نظم تک‌قطبی‌ای که بوش پدر بیست و چند سال پیش اعلام کرد. بعد از خراب شدن دیوار برلین و از بین رفتن دستگاه مارکسیستی دنیا و حکومتهای سوسیالیستی، بوش گفت امروز دنیا، دنیای نظم نوین جهانی، نظم تک‌قطبی آمریکا است؛ یعنی آمریکا در رأس دنیا قرار دارد. او البتّه اشتباه میکرد؛ بد فهمیده بود. از همان بیست سال قبل، بیست و چند سال قبل تا امروز روز‌به‌روز آمریکا ضعیف‌تر شده؛ روز‌به‌روز ضعیف‌تر شده؛ هم در درون خودش و در سیاستهای داخلی‌اش، هم در سیاستهای خارجی‌اش، هم در اقتصادش، هم در امنیّتش، در همه‌ی چیزها آمریکا از بیست سال پیش تا امروز ضعیف‌تر شده، لکن به ‌هر حال امروز دنیا در آستانه‌ی یک نظم جدید است”.(۰۶/۰۲/۱۴۰۱)

رهبر فرزانه انقلاب همچنین در دیدار با اعضای مجلس خبرگان رهبری در خصوص افول آمریکا گفته اند” اینهایی که دشمنان ما هستند و مقابل ما هستند، خودشان هم اعتراف میکنند که رو به ضعفند و با وجود این، خوی استکباری را هم فراموش نمیکنند؛ یعنی همان روحیه‌ی استکباری که در طول این دو سه قرن اخیر، سه چهار قرن اخیر یاد گرفته‌اند که با دنیا و با همه از موضع بالا همیشه حرف بزنند، این را باز هم دارند و با همه‌ی این فضاحتها و عقب‌ماندگی‌ها، این روحیه‌ی استکباری را از دست نداده‌اند؛ لکن واقعش این است که از جهات مختلفی دچار افولند که خودشان میگویند”.(۰۴/۰۷/۱۳۹۸)

اندیشمندان متعدد نیز در سالیان اخیر با انتشار مقالات و گزارشاتی به افول آمریکا اشاره داشته اند.

فرانسیس فوکویاما؛ نظریه پرداز شناخته شده آمریکایی ریشه اصلی زوال تاریخی آمریکا را اجتماعی دانسته و تاکید کرده است که شدت تناقض ها و تضادها در جامعه آمریکا از حیث اجتماعی، سیاسی و اقتصادی به حدی رسیده که آمریکا شبیه به ساختمانی زیبا شده که هر آن امکان دارد از درون فروبپاشد. اختلاف بین دموکراتها و جمهوری خواهان نمونه کوچکی از وجود تناقض در آمریکاست که هم اکنون نیمی از جمعیت آمریکا به ریاست جمهوری جوبایدن اعتقاد ندارند.

از این منظر، این دسته از تحلیلگران و نظریه‌پردازان آمریکای که زمانی با غرور از قدرت جهانی آمریکا سخن می گفتند، اکنون به رهبران آمریکا توصیه می کنند که خود را برای جهانی چند قطبی که در آن حوزه مانور و اقدامات آمریکا به شدت محدود خواهد بود، آماده سازند.

نوام چامسکی؛ اندیشمند و نظریه‌پرداز مشهور آمریکایی در سخنانی عنوان کرده بود که افول آمریکا آغاز شده و تبختر مقام‌های آمریکایی درباره اینکه این کشور قدرت بلامنازع دنیا خواهد ماند جز «خیال خوش» نبوده است.

تد گالن کارپنتر؛ استاد دانشگاه و عضو اندیشکده کاتو برای اولین بار از اصطلاحی به نام «افول موریانه‌ای» برای اشاره به زوال تدریجی قدرت آمریکا به دلیل برافروختن جنگ‌های متعدد و عقب افتادن از رقبایش اشاره کرد. این اصطلاح بعداً در مقاله‌ای توسط کریستوفر لین مورد استفاده قرار گرفت. 

جیمز پتراس؛ استاد و عضو هیئت علمی دانشگاه بیرمنگام، صدها مقاله و ده‌ها عنوان کتاب به رشته تحریر درآورده است. یکی از زمینه‌های تحقیقات پتراس، نقش لابی صهیونیسم در سیاست خارجی آمریکا است و او سیاست‌های تحمیل‌شده از سوی این لابی را عاملی می‌داند که موجب زوال قدرت آمریکا می‌شوند. 

دیوید رانی استاد دانشگاه ایلینوی و نویسنده بیش از ۱۰۰ مقاله و کتاب است. او در یکی از کتاب‌هایش به نام «بی‌نظمی جدید جهانی: افول قدرت آمریکا» از مفهومی به نام «بحران ارزش‌ها» سخن به میان آورده و نوشته که این معضل بعد از بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ جامعه آمریکا را در بر گرفته است. رانی معتقد است که بحران‌ ارزش‌ها در سراسر تاریخ سرمایه‌داری وجود داشته و پدیده‌ای ذاتی برای سرمایه‌داری است. 

مک‌کوی استاد تاریخ دانشگاه «ویسکانسین-مدیسون» نویسنده کتاب مشهوری به نام«همدستی سیا در تجارت جهانی مواد مخدر» است.  مک‌کوی مقاله‌های متعددی درباره افول قدرت آمریکا نوشته و البته یکی از کسانی است که از نظم جهانی بدون سلطه آمریکا استقبال می‌کند. 

کریستوفر لین در مقاله‌ای که در اندیشکده چتم‌هاوس منتشر شده توضیحات مفصلی درباره عوامل و ریشه‌های افول هژمونی آمریکا ارائه کرده است. وی ظهور چین را نخستین و مهم‌ترین عامل در این افول می‌داند. لین نوشته است: «امروزه ستون‌های نظامی، اقتصادی و سازمانی که نگهدارنده پکس آمریکانا (سلطه آمریکا) بوده‌اند توسط چین به چالش کشیده شده‌اند».

منابع:

https://b2n.ir/m40113
https://b2n.ir/t03526

انتهای پیام/م




ریشه اصلی زوال تاریخی آمریکا «اجتماعی» است/ستون های سلطه آمریکا، توسط چین به چالش کشیده شده است

منبع:آرمـان
? ریشه اصلی زوال تاریخی آمریکا «اجتماعی» است/ستون های سلطه آمریکا، توسط چین به چالش کشیده شده است