پخت سالم ماهی برای حفظ فواید آن

اشتباهات رایج در پخت ماهی که منجر به بیماری می شوند

به گزارش نذیر کرمان، ماهی غذای سالمی است و خوردن منظم آن خطر ابتلا به برخی مشکلات، از جمله بیماری قلبی، سکته مغزی و افسردگی را کاهش می‌دهد. با این حال، نحوه طبخ ماهی مهم است؛ چرا که روش‌های اشتباه می‌توانند ارزش غذایی ماهی را تغییر دهند و آنطور که لازم است، فواید آن را به بدن نرسانند.

خطرات پخت نامناسب ماهی:

  • تشکیل ترکیبات مضر: گریل یا کباب کردن، روشی سریع برای پختن ماهی بدون افزودن روغن است، اما متأسفانه این روش باعث تشکیل برخی از ترکیبات مضر به نام آمین‌های هتروسیکلیک (HAs)، هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای (PAHs) و گلیکاسیون پیشرفته (AGEs) در گوشت ماهی می‌شود. این ترکیبات با افزایش سن به طور طبیعی در بدن انسان شکل می‌گیرند، اما با گریل کردن گوشت‌ها به ویژه گوشت ماهی، روند تشکیل این ترکیبات در بدن تسریع می‌یابد. سطوح بالای گلیکاسیون پیشرفته (AGE) در بدن ما، با طیف وسیعی از بیماری‌ها از جمله بیماری قلبی، دیابت و آلزایمر مرتبط است.

تحقیقات علمی:

  • آزمایش روی موش‌ها: در سال ۲۰۱۴، تأثیر محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته در موش‌ها مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه به موش‌ها سه نوع رژیم غذایی مختلف داده شد. نتیجه‌ این آزمایش نشان می‌داد موش‌هایی که رژیم غذایی‌شان شامل مقدار کمتری محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته بود، بیشترین پیشرفت عملکرد شناختی را داشتند.
  • آزمایش روی انسان: در مطالعه‌ی دیگری، محققان ۹۰ فرد سالم بالای ۶۰ سال را مورد آزمون قرار دادند. نتیجه‌ این تحقیق نشان می‌داد افرادی که در طول ۹ ماه آزمایش در رژیم غذایی‌شان بیشترین مقدار محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته وجود داشت، بیشتر از بقیه دچار کاهش عملکرد شناختی شدند.

روش‌های پخت سالم ماهی:

  • از سرخ کردن و کباب کردن در دمای بالا بپرهیزید.
  • به جای آنها از روش‌های پخت زیر استفاده کنید:
    • بخارپز کردن: یکی از ساده‌ترین و سالم‌ترین شیوه‌های پخت برای گوشت ماهی است.
    • آب‌پز کردن: در این روش ماهی را در آب جوش می‌پزید.
    • تفت‌آب‌پزی: در این روش ماهی را در روغن تفت داده و سپس با مقدار کمی آب می‌پزید.
    • تابه‌ی گریل بر روی اجاق: در این روش از حرارت مستقیم شعله استفاده نمی‌شود و ماهی به طور یکنواخت پخته می‌شود.

نکات مهم:

  • نوع ماهی: نوع ماهی می‌تواند بر ارزش غذایی آن تأثیر بگذارد. ماهی‌های چرب مانند سالمون، قزل‌آلا و ساردین، امگا ۳ بیشتری دارند.
  • مدت زمان پخت: پخت بیش از حد ماهی می‌تواند مواد مغذی آن را از بین ببرد.
  • روغن پخت: استفاده از روغن‌های سالم مانند روغن زیتون می‌تواند به حفظ طعم و رطوبت ماهی کمک کند.

با رعایت این نکات می‌توانید از فواید کامل ماهی بهره‌مند شوید و از خطرات پخت نامناسب آن در امان بمانید.

کلمات کلیدی: ماهی، پخت سالم، ترکیبات مضر، گلیکاسیون پیشرفته، روش‌های پخت، بخارپز کردن، آب‌پز کردن، تفت‌آب‌پزی، تابه‌ی گریل

Cooking Fish Healthily to Preserve Its Benefits

According to Nazar K Kerman, fish is a healthy food, and regular consumption can reduce the risk of certain problems, including heart disease, stroke, and depression. However, the cooking method for fish is important; as incorrect methods can alter its nutritional value and prevent it from providing the necessary benefits to the body.

 

اشتباهات رایج در پخت ماهی که منجر به بیماری می شوند

منبع: بــرنا
? اشتباهات رایج در پخت ماهی که منجر به بیماری می شوند