کارشناسان بخش خصوصی و دولتی از محدودیت منابع آب، تلخی و شوری آب و راندمان پایین بهعنوان عواملی نام میبرند که بلای جان کشاورزی در استان کرمان شده است. فت فتو_کرمان؛ مهسا حقانیت: استان کرمان یکی از قطبهای کشاورزی ایران است، محصولاتی مانند پسته و خرمای کرمان نه تنها در کشور بلکه در جهان حرف […]
کارشناسان بخش خصوصی و دولتی از محدودیت منابع آب، تلخی و شوری آب و راندمان پایین بهعنوان عواملی نام میبرند که بلای جان کشاورزی در استان کرمان شده است.
فت فتو_کرمان؛ مهسا حقانیت: استان کرمان یکی از قطبهای کشاورزی ایران است، محصولاتی مانند پسته و خرمای کرمان نه تنها در کشور بلکه در جهان حرف برای گفتن دارند، اما آنطور که کارشناسان بخش خصوصی و دولتی میگویند، محدودیت منابع آب، تلخی و شوری آب و راندمان پایین بلای جان کشاورزی در استان کرمان شده است.
برگزاری سیزدهمین نمایشگاه بینالمللی کشاورزی کرمان با حضور ۸۰ شرکت
سیزدهمین نمایشگاه بینالمللی کشاورزی، ادوات، ماشینآلات، نهادهها و سیستمهای آبیاری استان کرمان در حالی با حضور ۸۰ شرکت داخلی و نمایندگیهای شرکتهای خارجی در سایت نمایشگاه جنوبشرق با وسعتی به متراژ ۸ هزار مترمربع افتتاح شده است که تا ۲۸ آبانماه جاری میزبان متخصصان صنعت کشاورزی است.
آنطور که امیرحسین سعید مدیر نمایشگاههای بینالمللی جنوبشرق در کرمان میگوید: سیزدهمین نمایشگاه بینالمللی کشاورزی از نظر کیفیت و توان نمایشگاهی بالاتر و متفاوتتر از نمایشگاههاییست که در گذشته برگزار شده است.
وی بیان داشت: در این نمایشگاه حدود ۱۶ کارگاه آموزشی با همکاری جهاد دانشگاهی، جهاد کشاورزی، نظام مهندسی و اتاق بازرگانی استان کرمان در حال برگزاری است تا بر اساس هدف شاهد انتقال تکنولوژی به مصرفکننده باشیم.
سعید از حضور تولیدکنندگان از ۲۰ استان از جمله اصفهان، همدان، تبریز، مشهد و تهران در نمایشگاه کشاورزی کرمان خبر داد و ابراز کرد: شرکتهایی از استان کرمان نیز در نمایشگاه مذکرو حضور دارند اما جا داشت شرکتهای بومی و استانی همکاری بیشتری با نمایشگاه داشته باشد و جای خالی برخی از تولیدکننگان مطرح بومی را داریم.
وی تصریح کرد: خوشحالیم که توانستیم نمایشگاهی را برگزار کنیم که بخشی از توانمندی کشاورزی استان کرمان را به نمایش بگذارد و این نمایشگاه در سالهای آینده حرفهای زیادی برای گفتن در سطح کشور دارد.
نشست تخصصی و خبری با موضوع راهکارهای افزایش بهرهوری در کشاورزی سنتی با حضور رئیس نظام مهندسی کشاورزی، معاون جهاد کشاورزی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی و رئیس پژوهشکده تولیدات گیاهی دانشگاه شهید باهنر کرمان در نخستین روز از نمایشگاه کشاورزی کرمان برگزار شد.
محدودیت آب و راندمان پایین بلای جان کشاورزی کرمان
رئیس نظام مهندسی کشاورزی استان کرمان در این نشست اظهار داشت: یکی از بزرگترین معضلات در بخش کشاورزی در شرایط کنونی محدودیت منابع آب و راندمان پایین تولید است و این در حالیست که با آب تلخ و شور و افزایش هزینههای تولید هم مواجه هستیم.
محسن کمالالدینی با اشاره به اینکه بخش کشاورزی «بیمار» است، ادامه داد: باید راهکاری برای خروج از این وضعیت پیدا کنیم و این در شرایطیست که در حال حاضر ۱۵ هزار عضو در سازمان نظام مهندسی استان کرمان داریم که بار علمی زیادی است و این دانشآموختگان باید به مزارع و باغات وارد شوند و نقش مهمی در افزایش بهرهوری داشته باشند و این مهم جزو دستور اصلی شورای گفت و گوی بخش خصوصی و دولت قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه سالانه ۹۰۰ نفر به اعضای سازمان نظام مهندسی کشاورزی افزوده میشود خواستار تشکیل کمیته استانی شد تا دانشکدههای کشاوزی را موظف کنند تا دانشجو را با توجه به نیاز استان جذب کنند.
لزوم انتقال آب به اراضی کشاورزی
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان هم در سخنانی اظهار کرد: اگر بخواهیم از دیدگاه بخش خصوصی نگاه کنیم، بخش کشاورزی ما نیازمند طرح تحول و نه اصلاح و یا تغییرات جزئی است.
سید محمدرضا ترابیموسوی ابراز داشت: کشاورزی را باید به سمت مکانیزه ببریم و بهینه مصرف کنیم و با این میزان آبی که مصرف میکنیم باید چند برابر تولید داشته باشیم، زیرا با شرایط فعلی سرمایه کشاورز، وقت و منابع ملی از بین میرود.
وی اضافه کرد: پسته استان کرمان در کشور رتبه نخست را دارد و در دنیا نیز به همراه پسته آمریکا دارای رتبههای برتر است اما میزان تولید پسته در برخی باغات استان به کمتر از ۶۰۰ کیلو در هکتار کاهش پیدا کرده در حالی که کشاورز نمونه ما تا ۱۶ تن برداشت محصول در هکتار را دارد.
ترابیموسوی ابراز داشت: کشاورزان ما نیاز به الگو دارند و وقتی طرحی را مطرح و اطلاعرسانی میکنیم، کشاورزان ما نیازمند این هستند که الگویی را در این زمینه بیبنند و پیشنهاد میدهیم شرکتهای تعاونی و هلدینگ طرحهایی را برای الگوبرداری اجرا کنند.
وی همچنین یکپارچهسازی کشاورزی را مورد تاکید قرار داد و با اشاره به اینکه بخش کشاورزی باید از جزیرهای عمل کردن بیرون بیاید و به سمت صادراتمحور برود، افزود: بانکها با تامین نقدینگی به کمک کشاورزان بیایند تا هم شاهد تحول نوین و زیرساختی برای جهش از کشاورزی سنتی به مدرن و از کشاورزی معاشمحور به سمت صادراتمحور باشیم.
ترابی با اشاره به اینکه تعدادی از باغات پسته و زمینهای کشاورزی فاقد بهره وری مناسب هستند اما چاههای آنها آب خوبی دارند، بیان داشتدر مواردی حتی کشاورز با یک درخت در هکتار به کار خود ادامه میدهد تا مالکیت را حفظ کند در حالی که این آب قابل انتقال به اراضی کشاورزی با بهرهوری بالاست و کشاورز با فروش آب میتواند درآمد کسب کند.
وی یادآور شد: برای توزیع عادلانه آب قانون داریم و به دولت اجازه انتقال آب از اراضی با تایید وزارت نیرو داده شده اما وزارت نیرو تاکنون با هیچ موردی موافقت نکرده است در صورتی که بعضی از چاههای کشاورزی به بخش صنعت داده شده است، پس چرا به بخش کشاورزی داده نشود.
نخلفروشی کارشناسیشده ضرری ندارد
اما در حالی که طی روزهای گذشته انتقال و فروش نخل در برخی از استانهای نخلستانخیز به کشورهای دیگر خبرساز شده است، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی استان کرمان تصریح کرد: تاکنون گزارشی از انتقال نخلها از استان کرمان نداشتهایم و نمیتوانیم انتقال نخل خرما به کشور دیگر را سبب نابودی نخلستانها بدانیم، زیرا شاید درآمدزایی باشد و شاید هم نخیلات اضافه موجب تراکم شود که کشاورز نخلها را بیرون آورده و فروخته است.
ترابیموسوی تصریح کرد: اگر فروش نخلها به دیگر کشورها موجب نابودی تولید و اشتغال منطقه شود باید از آن جلوگیری کرد، اما قطعا اگر فروش نخلها کارشناسی شده باشد به بازار لطمه نمیزند.
وی عنوان کرد: در مواردی حتی نگران پاجوش نخلهایی هستیم که از کشورهای دیگر میآید زیرا آفت را با خود میآورد و واردات نخل برای باغات ما خطرناکتر از صادرات آن است.
باید مراقب انتقال ژنتیکی نخلها با خارج باشیم
رئیس پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی دانشگاه شهید باهنر کرمان اظهار داشت: ارتباط بین بخش کشاورزی و دانشگاهیان وجود ندارد و اگر بتوانیم دانش را به حوزه اجرا بیاوریم میتوانیم به این خوشبین باشیم که قدم به قدم میرویم تا تحول داشته باشیم.
قاسم محمدینژاد ادامه داد: در حالی بذر وارد استان کرمان میشود که ما جزو معدود استانهایی هستیم که اقلیم سرد و گرم را با هم داریم.
وی در مورد صادرات نخلها به خارج از کشور تصریح کرد: اگر نخلی که صادر میشود، ثبت ژنتیک نشده باشد ما با مشکل مواجه میشویم همانطور که یک نوع یونجه کرمان را به ترکیه بردند و حالا ترکیه صاحب آن شده است و باید حق مالکیت به ترکیه بدهیم.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: حتی اگر تراکم نخلستان هم بالاست باید مدیریت نخسلتان بهتر شود و حتما بررسی کنیم در زمان صادرات نخلها از نظر ژنتیکی خطری وجود دارد یا خیر.
کشاورزیهراسی ایجاد کردهاند
در عین حال معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان اظهار داشت: به بهرهوری کشاورزی توجه نشده است و طی ۴۰ سال گذشته منابعی که مصروف کردهایم با منافع ما همخوانی ندارد.
محمدرضا پورخاتون ابراز داشت: ۶ میلیارد دلار در کشاورزی شمال استان کرمان درآمد داشتهایم و کشاورزی ۲۶ درصد از ارزش ناخالص استان را داراست و بیش از ۳۰ درصد اشتغال کرمان به کشاورزی اختصاص دارد.
وی با اشاره به اینکه تولید باید به جا باشد، ابراز داشت: باید تحول در بخش کشاورزی داشته باشم تا شاهد بهرهوری در این بخش باشیم و این در حالیست که صنعت و معدن را چماق کردهاند بر سر کشاورزی و کشاورزیهراسی در اقتصاد استان ایجاد کردهاند و رغبت برای سرمایهگذاری در کشاورزی اتفاق نمیافتد.
یارانه کشاورزی منوط به استفاده از خدمات کارشناسی شود
پورخاتون بر تاکید بر اینکه کشاورزی ما بیمار است، عنوان کرد: باید کشاورزان را با دانش، تکنولوژی، الگوی کشت و سیستمهای آبیاری نوین ترغیب کنیم تا ارزش آب را بدانند و تغییر ارقام را در دستور کار قرار دهند و حداکثر تولید را در دستور کار داشته باشند.
وی از بهرهوری به عنوان چالش اساسی در حوزه کشاورزی استان کرمان نام برد و تصریح کرد: باید یارانههای بخش کشاورزی باید منوط به استفاده از خدمات کارشناسان فنی باشد.
انتهای پیام/۸۰۰۱۹/ب
منبع:فــارس ? محدودیت آب و راندمان پایین بلای جان کشاورزی کرمان/نخلفروشی آری یا خیر؟
این مطلب بدون برچسب می باشد.
موجی از گزارشها و اعتراضات شهروندان در شهرستانهای بافت، رابر و ارزوئیه در استان کرمان، نشان از نارضایتی گسترده نسبت به نحوه برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی دارد.
دادستان عمومی و انقلاب شهرستان زرند گفت: در پی درگیری میان مهمانان مراسم عروسی در یکی از تالارهای زرند، متاسفانه یک نفر به قتل رسیده و تعدادی دیگر نیز مجروح شدند. به گزارش نذیر کرمان از کرمان، دادستان عمومی و انقلاب شهرستان زرند اظهار کرد: در پی درگیری میان مهمانان مراسم عروسی در یکی از […]
همایش ملی مبارزه با آفت سوسک سر خرطومی حنایی در بم برگزار شد. به گزارش نذیر کرمان از بم، سید مهدی طبیبزاده پیش از ظهر امروز در همایش ملی مبارزه با آفت سوسک سر خرطومی حنایی که در تالار پرستو ارگ جدید بم برگزار شد، اظهار کرد: خرمای مضافتی بم در معروف است و حاصل […]
سید حسین مرعشی گفت: وای به حال شما اگر بعد از انتخابات به مردم پشت کنید. من تا جایی با شما هستم که شما در مسیر خدمت به این مملکت و مردم باشید. به گزارش نذیر کرمان از کرمان، سید حسین مرعشی عصر امروز در نشست انتخاباتی اصلاحطلبان در تالار فرهنگ و هنر ارشاد گفت: […]
− پنج =