سفره هفت‌رنگ هنرهای دست‌ساز کرمان در خاطره‌ها باقی ماند

در روز صنایع دستی به نمایشگاه دست‌سازه‌های کرمان پرداختیم، اتفاقی که در جهت معرفی صنایع دستی کرمان صورت گرفت و راه خود را در میان مردم باز کرد. نذیر کرمان کرمان/ آمنه شهریارپناه: کرمان مهد تاریخ و هنر است، هر کجای این استان پهناور را بگردیم رد پای زیبای آن ما را تا عمق فرهنگ […]


در روز صنایع دستی به نمایشگاه دست‌سازه‌های کرمان پرداختیم، اتفاقی که در جهت معرفی صنایع دستی کرمان صورت گرفت و راه خود را در میان مردم باز کرد.

نذیر کرمان کرمان/ آمنه شهریارپناه: کرمان مهد تاریخ و هنر است، هر کجای این استان پهناور را بگردیم رد پای زیبای آن ما را تا عمق فرهنگ می‌برد و غنای خود را به رخ می‌کشد.

از قلعه‌ها و باغ‌ها و مناطق تاریخی تا دست سازه‌های رنگارنگ و جذاب، همه و همه فصل‌های باشکوهی برای تاریخ این بوم ساخته‌اند و با سخاوت آن را پیش روی آیندگان گذاشته‌اند.

اما آنچه که در طول زمان رشد کرده و به کیفیت و کمیت آن، روز به روز افزوده شده صنایع دستی است، هنرمندان این حوزه با ظرافت دستان خود تازه‌هایی را خلق می‌کنند که در کشور بی‌نظیر است.

معرفی این دست‌سازه‌ها از دغدغه‌های مهم هنرمندان و مسوولان هنری استان است. آنها با برپایی نمایشگاه‌ها و دوره‌های فوق‌العاده سعی دارند صنایع دستی را بیش از گذشته به میان مردم بیاورند، مردمی که هنرشناس هستند و علاقه به آن در رگ و خونشان است.

در تازه‌ترین اقدام، سنت را به یکی از مدرن‌ترین هتل‌های کرمان آوردند و بساط آن را روی میزهای مخصوص طبقه M چیدند تا فصل دیگری از حمایت هنرمندان صنایع دستی رقم بخورد.

هتل پارس کرمان، با ظرفیتی ارزشمند برای استفاده هنرمندان و صنعتگران و با جایگاهی معتبر که می‌تواند نگاه‌های زیادی را به این مکان بکشاند.

 آموزش هنر در یک مرکز خیریه

در ابتدای سالن هتل تابلوهای زیبایی توجهم را جلب کرد، چند ثانیه‌ای به آنها خیره شدم که خانمی شروع کرد به توضیح درباره آنها، نامش را پرسیدم، فاطمه عاقلی بود. از هنرجویان خیریه رعد … او از بیماران جسمی _ حرکتی گفت و کارهای خارق‌العاده‌ای که انجام می‌دهند، می‌گفت: در این مرکز، آموزش‌های مختلفی ارائه می‌شود که از یک تا ۶ ماه طول می‌کشند، بعد از آن می‌توانیم به تولید برسیم و درآمد کسب کنیم.

عاقلی عنوان کرد: در کلاس‌ها می‌توانیم مشبک، معرق، نقاشی، چرم، چرم معرق، میناکاری، فیروزه‌کوبی روی مس، ساخت زیورآلات، خمیر با گل چینی و غیره را یاد بگیریم.

این هنرمند اضافه کرد: تقریبا ۲ سال وارد خیریه شده‌ام و در حوزه‌های پته، مشبک، فیروزه‌کوبی، مینا و سفال کار می‌کنم.

وی بازدید از نمایشگاه را خوب ارزیابی کرد و گفت: به نظر می‌رسد مردم زیاد توان خرید ندارند، البته ما مشتری‌های خود را داریم و خیران نیز از بچه‌های خیریه حمایت می‌کنند.

 اگر تسهیلات شامل حالمان شود، می‌توانیم اشتغالزایی کنیم

با خانم عاقلی خداحافظی می‌کنم و به غرفه صنایع چوبی می‌رسم، آیینه زیبایی دارد، گلدان، جاشمعی، جای عود، ست پذیرایی، ست خشکبار، وسیله بازی، سینی و تخته خرد کردن گوشت …

خانم حسنی مدیر غرفه است، می‌گوید همسرش ام‌دی‌اف کار است و در زمان تفریح خراطی هم انجام می‌دهد، قبل از اینکه با اتاق بازرگانی و نمایشگاه‌ها آشنا شوم، مردم تولیدات‌مان را همینطور رفاقتی می‌بردند، اما حالا از طریق همین نمایشگاه‌ها با شهرستان‌ها ارتباط گرفتیم و اوضاع تغییر کرد.

او ادامه می‌دهد: اگر جایی باشد که بتوانیم محصولات‌مان را عرضه کنیم خیلی بهتر است، این نمایشگاه‌ها موقتی است، اگر این اتفاق بیفتد و تسهیلاتی هم شامل حالمان شود، کسب و کار را گسترش می‌دهیم و اشتغالزایی هم می‌کنیم.

عروسک‌هایی که نماینده ایران در نمایشگاه جنبی در سازمان اکو بودند

آقای محرابیان هم کلی عروسک بومی را برای فروش روی میز گذاشته بود، او کمی سخت مصاحبه بود، بالاخره صحبتش را آغاز کرد و گفت: این ایده خانم امیرپور بود که سال ۹۵ کارش را با عروسک خانه مهرشید شروع کرد.

وی احیا و باز آفرینی عروسک‌های بومی کرمان و طراحی و ساخت عروسک با هویت ایرانی را از اهداف این مجموعه خواند و تصریح کرد: پتک‌ها، عروسک‌های تزئینی و آویزهای روی دیوار را تولید می‌کنیم.

محرابیان ابراز داشت: عروسک‌های ما اسم‌های بومی کرمان را دارند، ننه قطاب، ملک بادوم، قوتو خان، گلخونه، کلمپه بانو، خرما خان، زیره خاتون، آنها ثبت شده‌اند و نماینده ایران در نمایشگاه‌های جنبی سازمان اکو بوده‌اند.

محرابیان اضافه کرد: گردشگران و توریست‌ها مخاطبان ما هستند، البته خانواده‌ها هم ترجیح می‌دهند برای فرزندان‌شان عروسک دارای هویت بخرند.

وی نمایشگاه امسال را خوب ارزیابی کرد و گفت: من راضی‌ام، سطح خوبی دارد.

 وقت‌های مرده زندگی‌ام را زنده کردم

اکرم شفاعی هم در زمینه قلاب‌بافی فعالیت می‌کند، او هم فرشینه، رومیزی و انواع قلاب‌بافی مدرن (ماندالا) را برای فروش گذاشته بود. می‌گفت: از سال ۶۸ می‌بافم و از کارم لذت می‌برم، بافندگی به من آرامش می‌دهد و احساس می‌کنم وقت‌های مرده زندگی‌ام را زنده کرده و با آنها کارهای مفید انجام داده‌ام.

او ادامه می‌دهد: اولین بار است که در این نمایشگاه شرکت می‌کنم، از زمانی که عضو انجمن اتاق بازرگانی شدم در نمایشگاه‌ها دعوت می‌شوم، مردم قدرت خریدشان کم شده اما روزی‌رسان خداست.

 استقبال مردم از یک هنر جدید

خانم افضلی هم در کار رزین است، او در توضیح کارش می‌گوید: رزین ترکیب دو ماده شیمیایی است، رزین و اپوکسی رقیق هستند، وقتی می‌بندند شیشه می‌شوند، ولی بر خلاف شیشه نمی‌شکنند.

این هنرمند کرمانی اضافه می‌کند: رزین کاربرد گسترده‌ای دارد، با آن می‌توان انواع ظروف و زیورآلات را ساخت، بازارش هم خیلی خوب است چراکه طلا گران شده و مردم زیورآلات رزین را با لباس‌هایشان ست می‌کنند.

فرش کرمان آینده خوبی دارد

آقای ابوالهادی هم از رفسنجان آمده بود، با فرش اصیل کرمانی … می‌گفت: پدرم ۶۸ سال است که قالی می‌بافد، با همان خاصیت قدیم و گره‌دار، ما هشت فرزندش هم بلدیم‌.

وی اضافه می‌کند: کرمان فرش خودش را با دست خودش به چالش برد، گره‌دار را بی‌گره کرد و خراب شد، البته آینده‌اش خوب خواهد بود.

خلاقیت در حصیربافی، زیبا و کاربردی

به غرفه حصیربافی هم سر زدم، نمونه‌های زیبا، کاربردی و با خلاقیت بالا که برخی ترکیبی از دیگر هنرها بود، به نظر می‌رسد کرمان در حوزه صنایع دستی آینده درخشانی دارد.

مسوولان راه‌ها و گره‌ها را باز کنند

کمی همت بیشتر و تلاش مضاعف می‌تواند این هنر را به اوج برساند، در این میان مسوولان نقش بالاتری در جهت بازکردن راه‌ها و گره‌ها دارند.

پایان پیام/۸۰۰۶۵/ب





سفره هفت‌رنگ هنرهای دست‌ساز کرمان در خاطره‌ها باقی ماند

منبع: فــارس
? سفره هفت‌رنگ هنرهای دست‌ساز کرمان در خاطره‌ها باقی ماند