رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان از تولید نهال پسته با تکنولوژی انکپسولاسیون در این دانشگاه برای اولین بار در کشور خبر داد.
به گزارش سرویس اجتماعی پایگاه خبری فت فتو؛ روح الله صابری رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان امروز در جمع خبرنگاران اظهار داشت: تولید نهال پسته برای اولین بار در ایران با تکنولوژی استفاده از عوامل پروبیوتیک با تکنیک انکپسولاسیون انجام شد. وی افزود: یکی از مشکلات در باغات پسته وجود آلودگی بعضی از باغات به یکسری از بیماری ها مثل بیماری گموز یا نماتود است که باعث می شود درخت در طول زمان بسیار ضعیف و گاهی اوقات منجر به خشکیدگی شود به همین دلیل تصمیم گرفتیم نهالی تولید کنیم که زمانی به باغ پسته منتقل می شود اگر آلودگی در باغ وجود داشته باشد این نهال دیگر آلوده نشود. صابری ادامه داد: تعدادی از باکتریهای مفید را که اصطلاحا به آنها عوامل بیوکنترل مفید میگویند را به فرم انکپسولاسیون درآوردیم که در پوشش یک کپسول قرار میگیرد و در داخل هر کپسول میلیاردها باکتری وجود دارد زمانی که باکتری آزاد میشود خودش را به اطراف ریشه گیاه میچسباند و اگر در خاک عامل مضری وجود داشته باشد این باکتری با عامل مضر مقابله و نمی گذارد به گیاه خسارت بزند. وی افزود: وقتی بذر را کاشتیم دو مرحله تزریق باکتری به داخل نهالها انجام دادیم و بعد از دو ماه نهالها کاملا به این باکتری آغشته و در مقابل بیماریهایی که در خاک وجود داشت مصون شدند. این استاد دانشگاه بیان داشت: در این تکنولوژی نه تنها نهال پسته نسبت به این بیماریها می تواند مصون یا مقاوم باشد بلکه در مقابل تنشهای زنده و غیرزنده که گیاه را دچار تهدید میکند مثل شوری و خشکی و عوامل دیگر گیاه را مقاومتر میکند. صابری متذکر شد: زمانی نهال به باغ پسته منتقل میشود ریشهها به صورت عمودی یا افقی در داخل خاک رشد میکنند و همزمان باکتری هم رشد میکند و پس از مدتها عملا حجم بسیار زیادی ریشه در خاک وجود دارد که کل این ریشه آغشته شده به این باکتری و سالیان زیاد میتواند در این شرایط بماند و گیاه را از عواملی که آن را تهدید میکند محافظت کند. وی با اشاره به اینکه این استرین باکتریها را از جایی جدا کردیم که کاملا مقاوم به خشکی و شوری است یعنی اگر زمانی خشکی یا شوری بیش از حد وجود داشته باشد این باکتری به راحتی از بین نمی رود زیرا خودش به این شرایط مقاوم است تصریح کرد: امیدواریم این تکنولوژی نقطه عطفی برای تولید نهال نه تنها در پسته بلکه در سایر درختان میوه برای بالابردن عملکرد محصولات در کشاورزی باشد. انتهای خبر/