محرم که میشود حال و هوای شهرها تغییر پیدا میکند، کوچهها و خیابانها سیاهپوش شده و بساط نذریها برپا میشود، سنت دیرینه تعزیه و برپایی مجالس عزا در شهر و روستا از دیرباز در رفسنجان مرسوم بوده و این روزهای کرونایی حفظ سلامت مردم اولویت هیئتهاست. فت فتو _کرمان؛ زهرا بمی: محرم که میشود حال […]
محرم که میشود حال و هوای شهرها تغییر پیدا میکند، کوچهها و خیابانها سیاهپوش شده و بساط نذریها برپا میشود، سنت دیرینه تعزیه و برپایی مجالس عزا در شهر و روستا از دیرباز در رفسنجان مرسوم بوده و این روزهای کرونایی حفظ سلامت مردم اولویت هیئتهاست.
فت فتو _کرمان؛ زهرا بمی: محرم که میشود حال و هوای شهرها تغییر پیدا میکند، کوچهها و خیابانها سیاهپوش شده و بساط نذریها برپا میشود.
اما دو سالی است که برخی مراسمهای محرم تحت تأثیر ویروسی چموش به نام کرونا قرار گرفته و بهدلیل سلامتی مردم و تمکین به فرامین مقام معظم رهبری و پیروی از مصوبات ستاد کرونا، شور و حال وصفناشدنی گذشته در هیئتها با جمعیت بالا کمرنگ شده؛ چراکه هیئتیها معتقدند سلامتی مردم در اولویت است و نباید مجالس عزای امام حسین (ع) خدشهای به آن وارد کند.
از عزاداری خانگی در فضای کوچه تا توزیع غذای نذری بهصورت بستهبندی
این شبها در هیئتهای زیادی حضور یافتم تا نحوه رعایت پروتکلها را از نزدیک ببینم، اکثر هیئتها در کمال نظم و با فاصلهگذاری در حالی که تمامی اعضای آنها و عزاداران ماسک داشتند، در فضای باز به عزاداری میپرداختند. برخی که هرساله نذری خانگی داشتند در کوچه با گذاشتن صندلی اقامه عزا کرده بودند و در پایان مراسمشان غذای نذری بهصورت بستهبندی تقدیم میهمانان امام حسین (ع) میکردند.
هیئت دیگری بخشی از کوچه را در اختیار گرفته بود و فرش پهن کرده و عزاداری میکردند، بساط چای و شربت نذری هم که این روزها برپاست و همه سعی میکنند برای پذیرایی از عزاداران آلالله بهداشت را رعایت کنند و نذریشان بدون هیچ مشکلی به دست مردم برسد.
اما در گوشه و کنارهایی دور از چشم ناظران بهداشتی مجالسی هم برپا میشود که در فضای بسته است و گاهی فردی هم بدون ماسک در آن مجلس دیده میشود.
قلکهایی که از محرم تا محرم برای مجالس عزای حسین (ع) پر میشوند
به روستایی که نامش را چندین بار شنیده بودم و مطلع شدم اینجا هم روضهخوانی میشود، سری زدم، اول شروع مراسم بود و جمعیت در حال افزایش بود.
روستای فرخآباد از توابع بخش مرکزی با تعداد خانوار انگشتشمار اما اهالی که به عشق امام حسین (ع) هر شب دور هم جمع میشوند و یک نفر بانی مجلس عزا شده و سفره نذری برپا میکند.
هر خانواده فرشی از منزل برای خودش میآورد و پهن میکند و پای روضه مینشیند.
در این روستا هر سال قلکی بین اهالی توزیع میشود و تا محرم سال بعد مبالغی در این قلک که مخصوص محرم است ریخته میشود و محرم که شد آن را برای عزاداری و نذری به بانی میدهند و مراسمی بیریا برپا میکنند که البته از نقاط دیگر شهرستان هم در این مجالس شرکت میکنند.
تعزیهخوانی سنت دیرینه روستاهای رفسنجان
مراسم تعزیهخوانی هم در روستاهای درهدر، داوران و …مانند هر سال برپاست و اهالی منطقه با زدن ماسک و با رعایت فاصله از این مراسم بهرهمند میشوند.
اما در خصوص رعایت شیوهنامههای بهداشتی برای هیئتها هم با یکی از مداحان جوان و باسابقه شهرستان گفتوگو کردیم.
حضور ناظران بهداشتی در هیئتها/سلامتی مردم اولویت اصلی مجالس عزاست
علی بیدبرگ که بیش از ۲۳ سال از بهار عمرش را در دستگاه امام حسین (ع) مداحی کرده و اکنون ۴۱ سال سن دارد، معتقد است شیعیان هرچه دارند از فرزندان امیرالمؤمنین (ع) و فاطمه زهرا (س) است.
وی مکتب شیعه را همه زندگی خود میداند و میگوید: راه مستقیم و کشتی نجات ما امام حسین (ع) است و اگر بخواهیم سعادتمند شویم باید بر این کشتی سوار شویم تا به ساحل امن عاقبتبخیری برسیم.
این مداحل اهلبیت (ع) خاطرنشان کرد: در این ایام هیئتها با رعایت فاصلهگذاری و زدن ماسک و رعایت کلیه شیوهنامههای بهداشتی نشان میدهند که در مجالس عزای امام حسین (ع) سلامتی مردم در اولویت است و بیشترین مراعات را خواهند داشت.
وی بیان کرد: ناظران بهداشتی هر شب بهطور مرتب به هیئتها سر میزنند و مداحان و مسؤولان هیئتها هم تذکرات لازم را میدهند و اگر فرد یا افرادی را بدون ماسک در جمع ببینم او را ملزم به استفاده از ماسک کرده و ماسک مورد نیاز را تأمین میکنیم.
بیدبرگ با توجه به اینکه معمولا سینهزنی با جمعیت فشرده انجام میشود، در خصوص نحوه سینهزنی عزاران در این ایام با توجه به ویروس کرونا هم گفت: همانجایی که مردم نشستند درخواست میکنیم بایستند و روی همان فاصله و نظمی که بودند، سینهزنی انجام میشود و از تجمع جلوگیری میکنیم.
وی همچنین در خصوص اینکه اگر مجلسی شیوهنامهها را رعایت نکند آیا مداحی میکنید و برخوردتان چگونه است هم تصریح کرد: اگر به تذکرات توجه نکنند مداحی نخواهم کرد و مجلس را ترک میکنم اما تاکنون موردی نبوده که مردم رعایت نکنند ضمن اینکه حضور ناظران بهداشتی خیلی تأثیرگذار است اما در مجموع مردم رفسنجان نسبت به رعایت شیوهنامهها توجه زیادی دارند.
مداح جوان ابراز کرد: گاهی بعضی هیئتها که رسمی نیستند و زیر نظر سازمان تبلیغات فعالیت نمیکنند اقدام به برپایی مجالسی میکنند که رعایت شیوهنامهها در آن کمرنگ است که نباید آن را به هیئتهای رسمی تعمیم دهیم و لازم است به این هیئتها تذکر داده شود که در این ایام مجالس عزا را زیر سؤال نبرند.
این شبها شهدای گمنام مسجد امام (ره) هم شاهد برپایی مجالس عزاداری با نظم خاصی هستند و فضای بیرونی مسجد آکنده از عطر حسینی است.
انتهای پیام/۸۰۰۱۶/ب/ی
منبع:فــارس ? برپایی رسوم دیرینه محرم در رفسنجان بر مدار سلامتی/ از قلکهای نذری تا سنت تعزیهخوانی
موجی از گزارشها و اعتراضات شهروندان در شهرستانهای بافت، رابر و ارزوئیه در استان کرمان، نشان از نارضایتی گسترده نسبت به نحوه برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی دارد.
دادستان عمومی و انقلاب شهرستان زرند گفت: در پی درگیری میان مهمانان مراسم عروسی در یکی از تالارهای زرند، متاسفانه یک نفر به قتل رسیده و تعدادی دیگر نیز مجروح شدند. به گزارش نذیر کرمان از کرمان، دادستان عمومی و انقلاب شهرستان زرند اظهار کرد: در پی درگیری میان مهمانان مراسم عروسی در یکی از […]
همایش ملی مبارزه با آفت سوسک سر خرطومی حنایی در بم برگزار شد. به گزارش نذیر کرمان از بم، سید مهدی طبیبزاده پیش از ظهر امروز در همایش ملی مبارزه با آفت سوسک سر خرطومی حنایی که در تالار پرستو ارگ جدید بم برگزار شد، اظهار کرد: خرمای مضافتی بم در معروف است و حاصل […]
سید حسین مرعشی گفت: وای به حال شما اگر بعد از انتخابات به مردم پشت کنید. من تا جایی با شما هستم که شما در مسیر خدمت به این مملکت و مردم باشید. به گزارش نذیر کرمان از کرمان، سید حسین مرعشی عصر امروز در نشست انتخاباتی اصلاحطلبان در تالار فرهنگ و هنر ارشاد گفت: […]
3 × =