غصه‌های بعد از پسته‌های کشاورزان؛ از بی‌ثباتی قیمت تا سایه سنگین دلالان بر بازار پسته

امسال سال پسته بود و کشاورزان بعد از مدت‌ها چشم‌شان به طلای سبز روشن شد، اما قیمت‌ها این لبخند را خشکانده و نیاز است مسؤولان با نرخی مصوب، بازار را به ثبات برسانند تا پسته‌کاران بیش از این متضرر نشوند. نذیر کرمان  – کرمان؛ زهرا بمی: امسال در رفسنجان سال پسته است. سالی که بعد […]


امسال سال پسته بود و کشاورزان بعد از مدت‌ها چشم‌شان به طلای سبز روشن شد، اما قیمت‌ها این لبخند را خشکانده و نیاز است مسؤولان با نرخی مصوب، بازار را به ثبات برسانند تا پسته‌کاران بیش از این متضرر نشوند.

نذیر کرمان  – کرمان؛ زهرا بمی: امسال در رفسنجان سال پسته است. سالی که بعد از پشت سرگذاشتن سیل و سرما محصولی روی درختان نمایان شد.

پسته‌کاران از برکت خداوند خندان شدند و روزگار به کام‌شان شد. بازار پسته چندان بد نبود اما همین که محصول وارد بازار شد ورق برگشت و شاهد چرخش۱۸۰ درجه‌ای شدیم. چرخشی که به نفع کشاورزی که سال‌ها منتظر بوده تا محصولش به‌بار بنشیند و بدهی‌های تلنبار شده سالیان بی‌محصولی را بپردازد، نیست.

دلالان، بازار را به دست گرفتند و کشاورز مقروض مجبور به فروش است. از طرفی کارشناسان و کسانی که دستی بر آتش دارند می‌گویند پسته را نفروشید و دست نگه دارید. اما وقتی کشاورز باید وامش را تسویه کند و سایر بدهی‌هایش را بپردازد، دستی برای نگه داشتن نمی‌ماند و باید بفروشد.

نماینده رفسنجان و انار در مجلس در سخنانی از کشاورزان خواسته که در فروش پسته عجله نکنند.

حجت‌الاسلام جلالی با اشاره به رنجی که کشاورزان طی یک سال کشیده‌اند، اعلام می‌کند که قیمت ۵۰۰ هزار تومان برای پسته به صرفه است.

نماینده رفسنجان و انار در مجلس از دولتی‌ها می‌خواهد به کمک کشاورزان بیایند و بانک مرکزی هم آنان را حمایت کند. تعهد ارزی از صادرات پسته را بردارند تا سودی نصیب کشاورز شود.

با تلاش‌هایی که نماینده مجلس انجام داد و دیگر مسؤولان استان، اعلام شد که مصوبه تعهد ارزی از صادرات خشکبار حذف می‌شود که امیدواریم این مصوبه اجرایی شود و لبخند رضایت را بر لبان کشاورزان و صادرکنندگان ببینیم.

اما در خصوص قیمت پسته آیا بازار به این قیمت تمکین می‌کند؟

در روزهای اخیر پسته با قیمت حدود ۳۰۰ هزار تومان، ۳۲۰ هزار تومان و نهایت ۳۸۰ هزار تومان در ارقام مختلف در بازار از مردم خریداری می‌شود، نرخی که با قیمت چند ماه پیش تفاوت زیادی دارد.

در گفت‌وگو با یکی از کشاورزان، وی ضمن گلایه از عدم قیمت‌گذاری پسته از سوی مسؤولان عنوان کرد: مسؤولان باید قیمت پسته را از قبل اعلام کنند، اما یک ماه از زمان برداشت گذشته و هنوز هیچ قیمتی مشخص نکرده‌اند و این به نفع دلال و به ضرر کشاورز است.

تیغ بانک بیخ گلوی کشاورزان بدهکار

یکی دیگر از کشاورزان از عدم امهال وام‌ها سخن به میان آورد و گفت: امسال محصول خوبی داشتیم اما با خاموشی چاه‌موتورها خسارت زیادی به آن وارد شد و درصد زیادی از پسته‌ها پوک شد، همین مقداری که مانده را هم باید فوری بفروشیم تا بتوانیم وام‌ تسویه کنیم چون تیغ بانک بیخ گلوی ما و ضامنین است.

سال ۱۴۰۱ برای کشاورزان فاجعه بود

آقای خانی عضو خانه کشاورز در سخنانی اظهار داشت: ما مشکلات آب و نوسانات هوا را داریم. سال ۱۴۰۱ فاجعه بود و کشاورزان به زور توانستند دوام بیاورند.

وی اما در سخنانی امیدوارکننده گفت: دشت رفسنجان بحرانی هست اما می‌توانیم با مدیریت، کشاورزی و پسته‌کاری را ادامه دهیم و دولت هم باید حمایت کند؛ ضمن آنکه قانون‌های دهه‌های گذشته باید حذف و قانون باید به‌روز باشد.

آقای کرمی از پسته‌کاران معروف رفسنجان هم در گفت‌وگو با نذیر کرمان اظهار کرد: با وجود شرایط آب و هوایی و کمبود آبی که در رفسنجان داریم، پسته ممکن است یک سال ثمر دهد سه سال محصولی نباشد .اما در این سه سال هزینه‌ها سرجای خودش باقی‌ست، هزینه آب، کوددهی و سایر هزینه‌ها.

این کشاورز ادامه داد: هرسال که پرمحصول هستیم قیمت پسته به یکباره کاهش زیادی پیدا می‌کند و بازار دست دلالان می‌افتد.طلبکارها هم چون می‌بینند پسته هست طلب‌شان را می‌خواهند و کشاورز مجبور است به دلال بفروشد.

نگذارید دلالان پسته را مفت از چنگ کشاورزان در بیاورند

اکنون باید دید دولت و متولیان امر برای قیمت‌گذاری پسته چه تدابیری می‌اندیشند. امیدواریم هرچه سریع‌تر بازار پسته ثبات پیدا کند و تا دیر نشده و تا دلالال‌ها پسته را مفت از چنگ پسته‌کاران در نیاوردند، قیمت خوبی برای محصول اعلام شود و خستگی از تن کشاورز بیرون  بیاید.

پایان پیام/۸۰۰۱۶/ب





غصه‌های بعد از پسته‌های کشاورزان؛ از بی‌ثباتی قیمت تا سایه سنگین دلالان بر بازار پسته

منبع: فــارس
? غصه‌های بعد از پسته‌های کشاورزان؛ از بی‌ثباتی قیمت تا سایه سنگین دلالان بر بازار پسته