پسته کرمان دچار چالش گرما و سرمای بیموقع
عضو هیات علمی پژوهشکده پسته کرمان گفت: افزایش بیش از حد دما در زمان گلدهی و گردهافشانی پسته میتواند باعث اختلال در گردهافشانی، تشکیل میوه و تشکیل جوانه گل پسته شود. علی اسماعیلپور در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «نذیر کرمان» در خصوص وضعیت جوی برای باغات و محصول پسته استان […]
وی اذعان کرد: افزایش بیش از حد دما در زمان گلدهی و گردهافشانی پسته میتواند باعث اختلال در گردهافشانی، تشکیل میوه و تشکیل جوانه گل شود و این امر سبب عدم تولید جوانه گل و تولید بیش از حد جوانه رویشی میشود.
اسماعیلپور افزود: دمای مناسب برای گردهافشانی پسته ۲۳ الی ۱۵ درجه است که دمای کمتر از چهار درجه باعث سرمازدگی و دمای بالاتر از ۲۸ درجه باعث گرمازدگی میشود، دماهای مابین آنها قابل تحمل ولی باعث کاهش راندمان میشود.
عضو هیات علمی پژوهشکده پسته و مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان کرد: میزان خسارت بستگی به مرحله رشد گیاه دارد و بیشترین خسارت متوجه درختانی است که در مرحله گلدهی هستند، زیرا درختانی که در مرحله تشکیل میوههای ارزنی شکل و جوانههای بازنشده هستند، تحمل گرمایی بالاتری دارند و کمتر دچار خسارت میشوند.
وی افزود: خسارت گل در درختان نَر نیز وجود دارد زیرا باعث خشک شدن و کاهش درصد جوانهزنی دانه گرده میشود.
اسماعیلپور تصریح کرد: از سال ۹۷ (افزایش دما تا ۳۲ درجه در فروردین) به بعد خسارت گرمازدگی را به تنهایی یا همراه با خسارت سرمازدگی در باغات پسته داشتهایم که کمتر مورد توجه قرار گرفته است؛ لذا آبیاری باغ، افزایش رطوبت نسبی محیط از طریق محلولپاشی و آبپاشی، نگهداری علفهای هرز و استفاده از سایبانها میتواند باعث کاهش خسارت گرما در این فصل شود.
عضو هیات علمی پژوهشکده پسته و مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان ادامه داد: با توجه به وقوع سرمای دیررس بهاره در باغات پسته در دهه اول فروردینماه جاری نیز سبب خسارات مستقیم و غیرمستقیم شد.
وی افزود: خسارت مستقیم شامل خشکشدن و ریزش جوانههای گل، خشکشدن سرشاخه رشد سال جاری، تحریک رشد جوانههای جانبی و تولید شاخههای پنجهای و سقط جنین میوههای تازه تشکیل شده است که به فاصله یک تا سه روز پس از سرما به صورت چشمی دیده میشود.
عضو هیات علمی پژوهشکده پسته و مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان با بیان اینکه خسارت غیرمستقیم، شامل تغییرات هورمونی داخلی گیاه است که به صورت چشمی قابل مشاهده نیستند، افزود: این تغییرات باعث ریزش برگ، جوانه گل و خوشههای تازه تشکیل شده میشود و معمولاً از چند روز پس از وقوع سرما تا چند هفته بعد از آن ادامه پیدا میکنند.
اسماعیلپور با بیان اینکه معمولاً این ریزشها با انجام آبیاری تشدید میشوند، خاطرنشان کرد: تغییرات هورمونی ایجاد شده میتواند باعث توقف رشد رویشی، توقف رشد میوه و توقف تشکیل جوانههای گل سال آینده شود که در شرایط فعلی دمایی درصد تشکیل جوانه گل سال آینده دچار کاهش خواهد شد.
انتهای خبر/ طهماسبی
پسته کرمان دچار چالش گرما و سرمای بیموقع
منبع:آرمـان
? پسته کرمان دچار چالش گرما و سرمای بیموقع
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰