هوانیروز با رشادت و دلاوریهای خلبانان خود در سرتاسر جبهههای نبرد نقش انکارناپذیری در منهدم نمودن دشمن ایفاء نموده و کارشناسان نظامی غربی و شرقی را در بهت و حیرت فروبرد. به گزارش فت فتو، هوانیروز یکی از کارآمدترین و آمادهترین یگانهای نیروی زمینی ارتش در آغاز جنگ بود و با شروع جنگ تحمیلی، بالگردهای […]
هوانیروز با رشادت و دلاوریهای خلبانان خود در سرتاسر جبهههای نبرد نقش انکارناپذیری در منهدم نمودن دشمن ایفاء نموده و کارشناسان نظامی غربی و شرقی را در بهت و حیرت فروبرد.
به گزارش فت فتو، هوانیروز یکی از کارآمدترین و آمادهترین یگانهای نیروی زمینی ارتش در آغاز جنگ بود و با شروع جنگ تحمیلی، بالگردهای خود را در انواع مختلف کبرا،۲۱۴، شنوک، ۲۰۵ و ۲۰۶ به مناطق عملیاتی غرب و جنوب اعزام و با استقرار در سر پل ذهاب و گیلان غرب، ایلام، اهواز ، ماهشهر و دزفول از روز اول جنگ ۳۱/۶/۱۳۵۹ با دشمن بعثی وارد نبرد گردید و با توجه به شرایط نیروها و پیشروی ارتش بعثی در سرزمین جمهوری اسلامی ایران بالگردهای هوانیروز از همان ابتدای جنگ تحمیلی مورد بهرهبرداری قرار گرفتند بطوریکه هوانیروز و نیروی هوایی ارتش در ماههای اولیه نبرد، نیروهایی بودند که در کند کردن پیشروی دشمن نقش بسزایی داشتند و باعث توقف و تثبیت متجاوز گردیدند.
هوانیروز با رشادت و دلاوریهای خلبانان خود در سرتاسر جبهههای نبرد نقش انکارناپذیری در منهدم نمودن دشمن ایفاء نموده و کارشناسان نظامی غربی و شرقی را در بهت و حیرت فروبرد. با آغاز عملیاتهای آفندی ارتش و سپاه پاسداران، همواره هوانیروز بهعنوان واحد پشتیبانیکننده یگانهای تکور در راستای پشتیبانی آتش، تخلیه مجروحین، هلی برن، تدارکات هوایی و شناسایی مورداستفاده قرار میگرفت و هیچ عملیاتی وجود ندارد که در دوران دفاع مقدس در مرزهای زمینی صورت گرفته باشد و هوانیروز در آن شرکت نکرده باشد بهطوری که اکثریت عملیاتهای آفندی و پدافندی با نام هوانیروز عجین گشته و نام هوانیروز در این عملیاتها تثبیت گردیده است. در مجموع هشت سال دفاع مقدس هوانیروز با انجام بیش از۳۰۰.۰۰۰هزار ساعت پرواز عملیاتی و شرکت در ۶۲ عملیات آفندی و پدافندی یکی از ارکان پیروزی در هر عملیات بوده است.
نقش هوانیروز در عملیات بیتالمقدس:
یکی از عملیاتهایی که هوانیروز در آن نقش عمده و به سزایی داشت عملیات غرورآفرین بیتالمقدس است که از تاریخ ۱۳۶۱/۲/۱۰ به مدت ۲۶ روز در جنوب غربی اهواز در طی سه مرحله انجام گرفت و ازجمله عملیاتهای موفق نظامی نیروهای مسلح ایران بود که علاوه بر پایان دادن به ۱۹ ماه اشغال نظامی قسمتی از استان خوزستان، ضربهای قاطع به نیروهای متجاوز عراقی وارد نمود و با عبور سریع و غافلگیرانه نیروهای ایرانی از رودخانه کارون و تصرف سرپلی وسیع به مساحت ۷۰۰ کیلومترمربع درزمانی کوتاه و آزادسازی شهر خرمشهر بهعنوان یکی از برجستهترین عملیاتهای نظامی دنیا ثبت شد.
هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی ایران پس از کسب تجربه از عملیاتهای غرورآفرین طریقالقدس و فتح المبین جهت پشتیبانی از یگانهای ارتش و سپاه با ۳ پایگاه رزمی پشتیبانی عمومی اصفهان پایگاه هوانیروز مسجدسلیمان و پایگاه هوانیروز کرمان با ۹۵ فروند بالگرد در انواع مختلف در این عملیات شرکت نمودند.
پایگاه هوانیروز اصفهان
در عملیات بیتالمقدس پایگاه پشتیبانی عمومی هوانیروز اصفهان با سازمان رزمی خود پس از دریافت امریه از ستاد هوانیروز با کلیه عناصر ستادی موردنیاز و تجهیزات زمینی از مورخه ۱۳۶۱/۲/۷ به منطقه جنوب عزیمت نمود و ابتدا در کارخانه فولاد اهواز مستقر گردید و با توجه به تجربیات بهدستآمده از عملیاتهای پیشین در راستای اعزام بهموقع و سریع خلبانان به مناطق عملیاتی کلیه خلبانان خود را با مناطق تخلیه مجروح و حدود عمل یگانهای تکاور آشنا و در مورخه ۱۳۶۱/۲/۹ یک روز قبل از عملیات در محلی به نام خضریه مستقر گردیدند و مأموریت یافتند تا از یگانهای تکاور قرارگاه نصر در تقدم یکم و یگانهای قرارگاه فتح در تقدم دوم، پشتیبانی نزدیک هوایی به عملآورند.
پایگاه هوانیروز مسجدسلیمان
پایگاه هوانیروز مسجدسلیمان پس از کسب امریه از ستاد هوانیروز با کلیه تجهیزات زمینی و کارکنان فنی خود در فرودگاه اهواز مستقر گردید و مأموریت یافت تا از یگانهای عملکننده تحت امر قرارگاه قدس پشتیبانی نزدیک هوایی به عمل آورد. در همین ارتباط و بهمنظور حسن اجرای مأموریت محوله، پایگاه با هماهنگی افسر رابط قرارگاه قدس، خلبانان خود را با پدهای اورژانس تاکتیکی یا تخلیه مجروح و حدود عمل یگانهای قرارگاه آشنا نمود.
پایگاه هوانیروز کرمان
پایگاه هوانیروز کرمان پس از کسب امریه از ستاد هوانیروز با کلیه تجهیزات زمینی و کارکنان فنی خود در پادگان لشگر ۹۲ زرهی مستقر گردید تا بنا به دستور در پشتیبانی از قرارگاههای تاکتیکی وارد عمل گردد. در همین ارتباط پایگاه، خلبانان خود را با پدهای اورژانس تاکتیکی یا تخلیه مجروح و حدود عمل یگانهای قرارگاه آشنا نمود.
یگان هواپیمایی بال ثابت هوانیروز مأموریت یافت تا با بهرهگیری از یک فروند هواپیمای فرند شیب و یک فروند هواپیمای توربوکماندر و یک فروند هواپیمای جت فالکن فرماندهان یگانهای عملکننده و همچنین پرسنل پایگاهها در مسیرهای محوله ترابری نماید.
یک گروهان بانام گروهان چهارم گردان بلال متشکل از خلبانان و کارکنان فنی و عادی و کارکنان وظیفه پایگاههای هوانیروز پشتیبانی عمومی اصفهان، مسجدسلیمان و مرکز آموزش اصفهان سازماندهی گردید که پرسنل این گروهان با گرفتن اسلحه و مهمات، داوطلبانه بهصورت بسیجی در عملیات بیتالمقدس شرکت نمودند که حماسهسازیهای آنان به سهم افتخارات هوانیروز افزوده است.
شرح عملیات:
با اولین طلیعه خورشید در صبح روز مورخه ۱۳۶۱/۲/۱۰ مأموریتهای محوله به هوانیروز در ارتباط با تخلیه مجروحین، هلی برن نیروها، اجرای آتشبر روی دشمن و شناسایی آخرین وضعیت با بالگردهای ۲۱۴ شنوک، کبرا و ۲۰۶ آغاز شد.
خلبانان پایگاه هوانیروز مسجدسلیمان در شمال منطقه نبرد با بالگردهای خود وارد منطقه شدند و نیازمندی فرماندهای یگانهای تحت امر قرارگاه قدس را در ارتباط با پشتیبانی نزدیک هوایی و اجرای آتش با بالگردهای کبرا و تخلیه مجروحین و هلی برن نیروها را با بالگردهای ۲۱۴ و شنوک برآورده نمودند، در منطقه غرب اهواز و غرب دارخوین، خلبانان پایگاه هوانیروز پشتیبانی عمومی اصفهان که در کارخانه فولاد اهواز و منطقه خضریه واقع در ۲۷ کیلومتری جنوب اهواز مستقر بودند با فرماندهان یگانهای عملکننده و بنا به دستور فرماندهی قرارگاه عملیاتی فتح و نصر وارد عمل گردیدند و با تخلیه مجروحین عملیات از دارخوین به اهواز و یا ماهشهر و اجرای آتش با بالگردهای کبرا و شلیک موشک ماوریک و موشکهای «تاو» و راکت، درخواستهای فرماندهان واحدهای آفندی خود را اجابت مینمودند. از روز اول عملیات تا روز آخر که به آزادسازی خرمشهر و ۵۴۰۰ کیلومتر مربع از خاک جمهوری اسلامی ایران انجامید، بالگردهای هوانیروز با انجام ۵۱۸۰ ساعت پرواز ضربات جبرانناپذیری بر ارتش بعثی وارد کردند و آنها را متحمل تلفات فراوانی نمودند.
با پرواز هر بالگرد در منطقه، نیروهای خودی روحیه مضاعف میگرفتند و با ایثار و ازخودگذشتگی به مواضع نیروهای عراقی حمله مینمودند. با توجه به شکل منطقه که بهصورت بیابانی، هموار و مسطح بود تانکها، نفربرها و دیگر ادوات خودروئی دشمن بهوضوح قابل رویت و شکار شدن بودندکه با شجاعت و دلاورمردی خلبانان بالگردهای کبرا تک تک آنها شکار و با شلیک موشکهای تاو و راکت و در برخی مواقع با شلیک موشک مأوریک تعداد بسیار زیادی تانک نفربر زرهی، خودرو، برج دیده بانی و سنگرهای انفرادی و اجتماعی دشمن مورد اصابت قرار گرفت و منهدم گردید. در مجموع سه مرحله این عملیات بالگردهای هوانیروز با تخلیه ۷۸۲۰ مجروح و ترابری و هلی برن ۳۵۶۱ نفر رزمنده و حمل ۱۰۱ تن بار و مهمات یکی از اصلیترین ارکان پیروزی در عملیات بیتالمقدس محسوب میگردید.
در این عملیات و در جهت انهدام نیروهای عراقی، تعداد ۳۹ فروند موشک تاو و ۱۴۸۰ عدد راکت و ۲ فروند موشک ماوریک و ۷۸۵۰ گلوله توپ ۲۰ میلیمتری مورد استفاده خلبانان بالگرد کبرا قرار گرفت.
در عملیات بیتالمقدس هوانیروز با تقدیم ۴ شهید: شهید ستوان علیرضا حراف، شهید ستوان قدرت الله خدادادی، شهید ستوانیار نصرالله تفضلی و شهید ستوانیار نصیر رادفرکه از دلاورمردان و خلبانان شجاع هوانیروز بودند، ایثار و از خود گذشتگی پرسنل خود را بار دیگر به منصه ظهور گذاشت، روحشان شاد و یاد گرامی باد.
نتیجه عملیات بیت المقدس:
۱-خرمشهر و ۵۴۰۰ کیلومتر از خاک مقدس جمهوری اسلامی ایران آزاد گردید.
۲-خطوط مرزی از خرمشهر تا شلمچه و شمال طلائیه تامین شد.
۳-پادگان حمید و محور اهواز و خرمشهر به تصرف نیروهای خودی درآمد و شهر هویزه آزاد گردید.
۴-لشگر عراق کاما منهدم گردید و لشگر نیز از ۲۰ تا ۶۰ درصد متحمل آسیب جدی شد.
۵- بیش از ۱۶۰۰۰ نفر از نیروهای دشمن کشته و زخمی شدند و ۱۹۴۱۴ نفر نیز به اسارت درآمدند.
۶- ۵۵۰دستگاه تانک و نفربر، ۵۰ دستگاه خودرو و دهها عراده توپ و مقادیر زیادی از انواع جنگ افزار و مهمات به همراه سرنگونی ۵۳ فروند هواپیما و ۳ فروند بالگرد از ضایعات لجستیکی دشمن به شمار میآید.
در پایان یاد و خاطره شهدای هشت سال دفاع مقدس به ویژه ۴۸ هزار شهید ارتش و شهدای عملیات غرورآفرین بیتالمقدس را گرامی میداریم و امیدواریم که رهروان صدیق و شایستهای برای آنان باشیم، انشاءالله. انتهای پیام
منبع: ایــسنا ? نقش هوانیروز ارتش در عملیات بیتالمقدس
رئیسکل دادگستری استان کرمان گفت: در ادامه پویشهای به «عشق حضرت زهرا (س) میبخشم» و «به احترام حاج قاسم میبخشم» دو محکوم به قصاص از اعدام رها شدند. به گزارش پایگاه خبری «نذیر کرمان» به نقل از روابط عمومی دادگستریکل استان کرمان؛ حجتالاسلام ابراهیم حمیدی در حاشیه بازدید از زندان رفسنجان اظهار کرد: از ابتدای […]
رئیسکل دادگستری استان کرمان گفت: در ادامه پویشهای به «عشق حضرت زهرا(س) میبخشم» و «به احترام حاج قاسم میبخشم» دو محکوم به قصاص از اعدام رهایی یافتند. به گزارش پایگاه خبری «نذیر کرمان»؛ به نقل از روابط عمومی دادگستریکل استان کرمان؛ حجتالاسلام ابراهیم حمیدی در حاشیه بازدید از زندان رفسنجان اظهار کرد: از ابتدای سال […]
مدیرکل زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی استان کرمان گفت: با حضور رئیسکل دادگستری استان کرمان کارگاه خیاطی در زندان رفسنجان افتتاح شد. به گزارش پایگاه خبری «نذیر کرمان»؛ به نقل از روابط عمومی دادگستریکل استان کرمان؛ رضا ذوالفعلینژاد در حاشیه میز قضایی که در زندان رفسنجان برپا شد، بیان کرد: از ابتدای سال جاری […]
مدیرکل زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی استان کرمان گفت: با حضور رئیسکل دادگستری استان در شهرستان رفسنجان، کارگاه خیاطی در زندان رفسنجان افتتاح شد. به گزارش پایگاه خبری «نذیر کرمان»؛ به نقل از روابط عمومی دادگستریکل استان کرمان؛ رضا دوالفعلینژاد در حاشیه میز قضایی که در زندان رفسنجان برپا شد، بیان کرد: از ابتدای […]
7 × = twenty eight