مهدی آگاه توسعه را در رقابت می‌دانست | اخبار اقتصادی کرمان

نذیر کرمان – گروه اقتصاد: هفتمین دورۀ جایزۀ کارآفرین برتر استان کرمان،از مجموع جوایز افضلی‌پور روز گذشته ششم آذرماه،در مراسم هفدهمین دورۀ جایزه افضلی‌پور به زنده‌یاد مهدی آگاه اهدا شد. مرحوم مهدی آگاه از بنیانگذاران انجمن پسته و یکی از تولیدکنندگان و صادرکنندگان شاخص پسته ایران،ششم اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۱ درگذشت. او یک کارآفرین سخت‌کوش و یک […]

نذیر کرمان – گروه اقتصاد: هفتمین دورۀ جایزۀ کارآفرین برتر استان کرمان،از مجموع جوایز افضلی‌پور روز گذشته ششم آذرماه،در مراسم هفدهمین دورۀ جایزه افضلی‌پور به زنده‌یاد مهدی آگاه اهدا شد.

مرحوم مهدی آگاه از بنیانگذاران انجمن پسته و یکی از تولیدکنندگان و صادرکنندگان شاخص پسته ایران،ششم اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۱ درگذشت.

او یک کارآفرین سخت‌کوش و یک تاجر و تولیدکنندۀ پسته بود. آگاه همچنین در عرصۀ اقتصاد یک صاحب‌نظر محسوب می‌شد. او به مسائل اجتماعی نیز با حساسیت توجه داشت و در زمرۀ نیکوکاران بود.

آگاه که پسته‌کار و از پایه‌گذاران صنعت پسته در کرمان بود،برای بقای ایران با تاکید بر بحران آب،در زمینۀ ممانعت از اتلاف منابع آب کشاورزی اقدامات بسیاری انجام داد.

به گزارش خبرنگار فردای کرمان،مهندس مهدی ایرانی‌کرمانی در مراسم اهدای جایزه کارآفرین برتر استان کرمان دربارۀ این کارآفرین کرمانی گفت:«مهدی آگاه در سال ۱۳۲۲ به دنیا آمد و تحصیلات دبستان و دبیرستان را در کرمان گذراند و دو سال آخر دبیرستان به تهران رفت و در دبیرستان البرز تحصیلات خود را به پایان برد».

وی افزود:«آگاه سپس به انگلستان رفت و ریاضیات خواند. او فوق‌العاده باهوش و کنجکاو بود و در طول تحصیل متوجه همسانی و شباهت برخی واژه‌های فارسی با واژه‌های اروپایی شد و مدتی زبان فرانسه و آلمانی را آموخت و به زبان‌شناسی تطبیقی و زبان‌های باستانی ایران علاقه‌مند شد و زبان پهلوی،فارسی میانه،را فرا گرفت».

مهدی آگاه

ایرانی ادامه داد:«مهدی آگاه در اوایل دهه ۵۰ به ایران بازگشت و در دانشگاه آریامهر سابق و شریف فعلی به تدریس منطق ریاضی پرداخت. او پس از چندی برای حل مسائل پیچیده‌ به دفتر مرکزی سیمان کرمان پیوست که ازجملۀ آن مسائل،حمل یک کوره ۸۰ تنی از خرمشهر به کرمان بدون استفاده از جاده‌های کشور بود زیرا پل‌های جاده‌ها اجازۀ حمل چنین کاری را نمی‌دادند».

این فعال اقتصادی با اشاره به ازدواج آگاه با خانم منیژه شهریاری بیان کرد:«حاصل این ازدواج چهار فرزند است که تحصیل‌کردۀ دانشگاه‌های مهم ایران و جهان هستند و البته از کنشگران اقتصادی نیز هستند».

وی در ادامه با اشاره به چند مصداق از کارآفرینی مهدی آگاه،توضیح داد:«او در ۱۳۵۶ مسئولیت ادارۀ باغات پسته نزدیک به ۱۵۰۰ هکتاری خانوادگی را به عهده گرفت و آن‌ها را به نزدیک ۲۰۰۰ هکتار رساند در حالی‌که ۸۰۰ کارگر در این باغ‌ها مشغول به کار بودند». ایرانی گفت:«بزرگترین سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در استان کرمان بدون استفاده از رانت،سیمان ممتازان است و این کارخانه با محوریت آقای مهدی آگاه و با اعتبار او راه‌اندازی شد و قاطعانه می‌گویم که بدون شخصیت محوری آقای آگاه این سرمایه‌گذاری تحقق نمی‌شد».

وی با بیان این‌که سالانه بیش از ۲۰۰۰ تن مغز سبز بدون مشکل آفلاتوکسین یا باقیمانده سموم از ایران صادر می‌شود،یادآور شد:«این کاری‌ست که مهدی آگاه راه انداخت،خودش تبدیل به بزرگترین صادرکننده شد و دیگران را هم تشویق می‌کرد که به این کار مبادرت ورزند،زیرا توسعه را در رقابت می‌دانست».

این فعال اقتصادی و فرهنگی تاکید کرد:«تجارت مغر سبز پسته در حال حاضر سالانه بیش از ۳۰ میلیون دلار برای کشور درآمد دارد».

وی ادامه داد:«شرکت آبارا بزرگترین شرکت پمپ‌ساز ژاپنی،ایتالیایی جهان است که مهدی آگاه ۵۰ درصد سهام این شرکت را در ایران تصاحب کرد و به اعتبار ایشان،دیگران هم مشارکت کردند و در حال حاضر زیرمجموعۀ آن،کارخانجاتی است که در ایران پمپ‌سازی می‌کنند».

ایرانی با بیان این‌که مهدی آگاه بنیانگذار انجمن ملی پسته ایران و بنیانگذار اندیشکده تدبیر آب ایران بود،یادآور شد:«مهدی آگاه از خرید و فروش ارز و طلا پرهیز می‌کرد و بر این باور بود که تجارتی که خیرش به دیگران نرسد،یعنی کار نیافریند،برکتی ندارد».

وی خاطرنشان کرد:«او کارآفرین بزرگی بود اما به گمان من وجه مشخصۀ او آموزگار بودن است،مرحوم آگاه شیفتۀ یاد دادن بود و دوست داشت که آموخته‌هایش را به دیگران منتقل کند».

این فعال اقتصادی افزود:«آگاه دغدغه‌های متعددی داشت ازجمله آن‌ها نبود تدبیر و عقلانیت در استحصال آب‌های زیرزمینی بود».

وی گفت:«او هرچند همیشه به فرودستان فکر می‌کرد و از بذل مال دریغ نمی‌کرد اما همواره فریاد می‌زد که یارانه‌های انرژی غیرعُقلایی و مخرب هستند زیرا نه کار می‌آفرینند،نه ثروت تولید می‌کنند و نه رفاه به همراه دارند».

ایرانی در پایان با تاکید بر اینکه مهدی آگاه کارآفرین بزرگی بود،خاطرنشان کرد:«جا داشت اتاق ایران یا انجمن ملی پسته یا اندیشکده تدبیر آب که بنیانگذار اغلب آن‌ها مهدی آگاه بود،مراسم بزرگداشتی برای این الگو و سرمایۀ اجتماعی برگزار می‌کردند؛ البته او یک الگو،دانشمند و آموزگار بود و چه خوب که دانشگاه به تکریم و بزرگداشت این آموزگار دانا اقدام کرده است». /پ

 




مهدی آگاه توسعه را در رقابت می‌دانست

منبع:خبر کرمان
?مهدی آگاه توسعه را در رقابت می‌دانست :اخبار استان کرمان – اقتصادی