مقایسه دو اتفاق مشابه در مصونیت اماکن دیپلماتیک

نذیر کرمان، کانال تلگرامی روی میز نوشت: در ٢٣ مرداد ١۴٠٠ در زمانی که طالبان وارد هرات می شدند در چارچوب نظریه مسئولیت گروه‌های شورشی در حفاظت از امکان دیپلماتیک و رعایت مصونیت دیپلمات‌ها یک توییت زدم و نوشتم: اداره ‎هرات در اختیار نیروهای امارت اسلامی در آمده است. سرکنسول ، دیپلماتها و کارکنان سرکنسولگری […]

نذیر کرمان، کانال تلگرامی روی میز نوشت:

در ٢٣ مرداد ١۴٠٠ در زمانی که طالبان وارد هرات می شدند در چارچوب نظریه مسئولیت گروه‌های شورشی در حفاظت از امکان دیپلماتیک و رعایت مصونیت دیپلمات‌ها یک توییت زدم و نوشتم:

اداره ‎هرات در اختیار نیروهای امارت اسلامی در آمده است. سرکنسول ، دیپلماتها و کارکنان سرکنسولگری ج ا ا داخل ساختمان هستند. مرتب با آنها در تماس هستم. نیروهای اداره کننده شهر متعهد به امنیت کامل سرکنسولگری ، دیپلماتها و کارکنان آن شده اند.

دلیل اصلی من از این کار جلوگیری از تجربه تلخ شهادت دیپلمات‌های ما در مزارشریف در ١٧ مرداد سال ١٣٧٧ بود. در آن حادثه تلخ که منجر به شهادت همکارانم در مزارشریف شد و هنوز که هنوز است رسما مسئول به شهادت رساندن آنان معرفی نشده و ادعا می شود که آنها که وارد سرکنسولگری شدند و آن جنایات را انجام دادند گروه‌های خودسری بودند و ارتباطی به طالبان نداشتند.در مرداد ١۴٠٠ هم وقتی در هرات اعلام شد که طالبان دارند وارد هرات می شوند تمام نیروهای امنیتی وابسته به رژیم قبل فرار را بر قرار ترجیح داده و شهر خالی از هرگونه نیروی امنیتی شد.

در آن زمان دیپلمات‌ها و کارکنان سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در هرات در داخل نمایندگی بودند و این مقطع زمانی که نیروهای امنیتی شهر را رها کرده و هنوز طالبان در شهر مستقر نشده بوند خطرناکترین مقطع زمانی بود و هر اتفاقی می شد در این مقطع رخ دهد و کسی مسئولیت نپذیرد.

در اینجا بود که توییت فوق را زدم و ضمن آن که اعلام داشتم با همکاران در نمایندگی صحبت کردم تا حضور و سلامتی آنان را تاکید کرده باشم مخصوصا نام امارت اسلامی را ذکر کردم. زیرا گفتن طالبان به صورت کلی معنی مشخصی نداشت و خیلی ها به نام طالبان می توانستند اقداماتی را انجام دهند که تشکیلات اصلی طالبان یعنی امارت اسلامی مسئولیت آن را نپذیرد ولی وقتی اعلام کردم هرات در اختیار نیروهای امارت اسلامی است مساله فرق می کرد. بلافاصله بعد از توییت من سخنگوی طالبان توییتی زد و ضمن تاکید بر امنیت نمایندگی های دیپلماتیک مسئولیت حفاظت‌ از نمایندگی ها را پذیرفت.

اقدام من در آن زمان که اقدامی کاملا حرفه ای و برای صیانت از جان همکاران و حفاظت از نمایندگی بود و اصلا ارتباطی به موضوع شناسایی نداشت به شدت از جانب خیلی ها مورد حمله قرار گرفتم که مدیرکل وزارت خارجه طالبان را شناسایی کرد.

این که ناآشنایان به مباحث حقوق بین الملل و بحث شناسایی دولتها به من حمله می کردند مشکلی نبود ولی درد آور حمله کسانی در وزارت خارجه بود که مسئولیتهای بالایی در حوزه های حقوقی و بین المللی داشتند به من حمله می کردند و کار را تا تهدید برکناری بردند ولی من از حرف خود برنگشته و توییت را حذف نکردم و الان هم این توییت در حساب من قرار دارد.

جالب آن که با گذشت بیش از سه سال از استقرار طالبان در افغانستان و فعالیت کامل سفارت کشورمان در کابل و چهار سرکنسولگری هرات، قندهار، جلال آباد و مزار شریف و تغییر سه سرپرست سفارت در کابل هنوز جمهوری اسلامی ایران رسما امارت اسلامی را شناسایی نکرده است ولی در آن زمان چه حرفهایی علیه من نوشتند و در وزارت خارجه‌ گفتند!

اتفاقی که روز گذشته برای سفارتمان در دمشق افتاد و مورد حمله قرار گرفت و بخش‌هایی از آن تخریب شد مورد مشابهی است که الان هیچ کس حتی هیات تحریر شام که عملا کنترل پایتخت را بدست گرفته است، مسئولیت حمله را بر عهده نمی گیرد و گفته می شود این حمله توسط افراد ناشناس و پیش از حضور نیروهای عمل کننده صورت گرفته است.

حساسیت مساله در اینجاست که ما سفارتمان در دمشق را تخلیه کرده بودیم و سفیر و همکاران در آن حضور نداشتند در حالی که در زمان سقوط هرات و بعد کابل هم سرکنسولگری ما در هرات و هم سفارت فعال بوده و روسای نمایندگی ها و همکاران داخل نمایندگی بودن و اگر خدای نکرده در زمان خلأ قدرت نمایندگی مورد حمله قرار می گرفتند و کسی مسئولیت آن را بر عهده نمی گرفت زیان دیده اصلی ما می شدیم و اینجاست که به توییت آن زمان خودم علیرغم توبیخی که شدم افتخار می کنم.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.




مقایسه دو اتفاق مشابه در مصونیت اماکن دیپلماتیک

منبع: مشرق
? مقایسه دو اتفاق مشابه در مصونیت اماکن دیپلماتیک