به جای انتقال پایتخت، بروکراسی اداری را حذف و دولت الکترونیک را توسعه دهیم / قبلا سمنان برای انتقال پایتخت مطرح شده بود | اخبار اصلاحات

جلیل رحیمی جهان آبادی در گفت‌وگو با نذیر کرمان با اشاره به طرح موضوع انتقال پایتخت به مکران بیان کرد: معتقدم در بسیاری از کشورها این جابجایی پایتخت مرسوم بوده و در ایران هم سال‌هاست که بحث جابجایی پایتخت را به عنوان یک طرح مطالعاتی در نظر داشته‌ایم. زمانی که در کمیسیون امنیت ملی حضور […]


جلیل رحیمی جهان آبادی در گفت‌وگو با نذیر کرمان با اشاره به طرح موضوع انتقال پایتخت به مکران بیان کرد: معتقدم در بسیاری از کشورها این جابجایی پایتخت مرسوم بوده و در ایران هم سال‌هاست که بحث جابجایی پایتخت را به عنوان یک طرح مطالعاتی در نظر داشته‌ایم. زمانی که در کمیسیون امنیت ملی حضور داشتم، یکی از اعضا به‌عنوان نماینده ما در کمیته مربوط به انتقال پایتخت در وزارت کشور شرکت می‌کرد. در آن زمان محور مطالعات سمنان بود. اکنون که در حال حاضر بحث مکران مطرح شده است، نمی‌دانم با چه پیشینه مطالعاتی و جمع‌بندی طرح شده و از آن مطلع نیستم.

وی با تاکید بر این که «جابجایی پایتخت به راحتی‌ امکان‌پذیر نیست» تصریح کرد: در کشور ما یک سیستم بروکراسی وجود دارید که خصوصا در وزارت‌خانه‌ها بسیار عریض و طویل است؛ علی‌رغم تمام شعارهایی که برای دولت الکترونیک مطرح شده است، دولت ما با همان بروکراسی قبلی کار می‌کند و مدام عریض‌تر هم می‌شود. این که بخواهیم این حجم از تاسیسات، ادارات، نیرو و… را از تهران به جنوب کشور منتقل کنیم، طبعا آثار اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و… خود را دارد که باید بررسی کامل صورت گیرد.

معتقدم در بسیاری از کشورها جابجایی پایتخت مرسوم بوده و در ایران هم سال‌هاست که بحث جابجایی پایتخت را به عنوان یک طرح مطالعاتی در نظر داشته‌ایم. زمانی محور مطالعات سمنان بود. اکنون که در حال حاضر بحث مکران مطرح شده است، نمی‌دانم با چه پیشینه مطالعاتی و جمع‌بندی طرح شده و از آن مطلع نیستم.

رحیمی جهان‌آبادی متذکر شد: سنگ بزرگ نشانه نزدن است. معتقدم این طرح، نپخته و مطالعه نشده است. دولت به جای این که پایتخت را جابجا کند، طرح توسعه سواحل مکران که هم رهبری تاکید کردند و هم مجلس برای آن بودجه در نظر گرفته است را به سرانجام برساند. این حرف درستی است که بخواهیم یک منطقه عظیم تجاری، اقتصادی، تفریحی و… را در دریای عمان ایجاد کنیم ‌ و آن‌ها را توسعه دهیم.

این نماینده سابق مجلس با بیان این که «معتقدم به جای چنین اقداماتی باید دولت الکترونیک را تقویت و گسترش دهیم» اظهار کرد: اکنون مردم برای بسیاری از امور روزمره خود ساعت‌ها در ترافیک و ادارات مختلف گرفتار می‌شوند؛ تجربه جهانی نشان داده که دولت الکترونیک بسیاری از مشکلات را برطرف می‌کند. همچنین دولت باید بسیاری از خدمات خود را واگذار کند.

سنگ بزرگ نشانه نزدن است. معتقدم این طرح، نپخته و مطالعه نشده است. دولت به جای این که پایتخت را جابجا کند، طرح توسعه سواحل مکران که هم رهبری تاکید کردند و هم مجلس برای آن بودجه در نظر گرفته است را به سرانجام برساند. این حرف درستی است که بخواهیم یک منطقه عظیم تجاری، اقتصادی، تفریحی و… را در دریای عمان ایجاد کنیم ‌ و آن‌ها را توسعه دهیم.

وی ادامه داد: زیر مجموعه وزارت‌خانه‌ها، چندین شرکت، ساختمان، سازمان و… وجود دارد که بار زیادی به بروکراسی کشور تحمیل می‌کنند؛ دولت باید این رویه‌ها که فایده ندارند و برای مردم هزینه‌زا هستند را اصلاح و ساماندهی کند. بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان در وزارت‌خانه‌هایشان اندازه یک اداره معمولی ما هم پرسنل و نیرو ندارند.

تجربه جهانی نشان داده که دولت الکترونیک بسیاری از مشکلات را برطرف می‌کند. همچنین دولت باید بسیاری از خدمات خود را واگذار کند. البته چنین وضعیتی فقط در حوزه دولت نیست؛ قوه قضاییه هم شرایط مشابهی دارد؛ مثلا سری به دادگاه‌ها بزنید، ببینید چه وضعیتی وجود دارد و چه انباشتی از پرونده‌ها و حضور مردم را مشاهده می‌کنید و چه فشاری روی کارکنان و قضات وجود دارد.

رحیمی جهان آبادی خاطرنشان کرد: البته چنین وضعیتی فقط در حوزه دولت نیست؛ قوه قضاییه هم شرایط مشابهی دارد؛ مثلا سری به دادگاه‌ها بزنید، ببینید چه وضعیتی وجود دارد و چه انباشتی از پرونده‌ها و حضور مردم را مشاهده می‌کنید و چه فشاری روی کارکنان و قضات وجود دارد.

معتقدم به جای چنین اقداماتی نظیر انتقال پایتخت، باید دولت الکترونیک را تقویت و گسترش دهیم چرا که اکنون مردم برای بسیاری از امور روزمره خود ساعت‌ها در ترافیک و ادارات مختلف گرفتار می‌شوند؛ تجربه جهانی نشان داده که دولت الکترونیک بسیاری از مشکلات را برطرف می‌کند. همچنین دولت باید بسیاری از خدمات خود را واگذار کند.

این استاد دانشگاه عنوان کرد: با توسعه سواحل مکران که می‌تواند بستر مناسبی برای حمل‌ونقل دریایی، گردشگری، توسعه شهری، و … ایجاد کند کاملا موافقم و معتقدم این ظرفیت وجود دارد که به یکی از مراکز مهم اقتصادی منطقه تبدیل شود.

رحیمی جهان آبادی متذکر شد: متاسفانه پس از انقلاب به دلیل جنگ و تحریم‌ها، بسیاری از فرصت‌های اقتصادی و توسعه را از دست دادیم. کشوری مانند سنگاپور که شاید اندازه یک شهر ما باشد، به قطب تجاری، بانک‌داری و حمل‌ونقل دریایی تبدیل شده است.

متاسفانه پس از انقلاب به دلیل جنگ و تحریم‌ها، بسیاری از فرصت‌های اقتصادی و توسعه را از دست دادیم. کشوری مانند سنگاپور که شاید اندازه یک شهر ما باشد، به قطب تجاری، بانک‌داری و حمل‌ونقل دریایی تبدیل شده است.ما هم در سواحل جنوب می‌توانیم پایگاه عظیمی ایجاد کنیم و جایگزین فعالیت‌های اقتصادی و توریستی کشورهای عربی شود؛ اما انتقال پایتخت و آثار انسانی و فرهنگی آن، مشکلی را حل نمی‌کند.

وی افزود: ما هم در سواحل جنوب می‌توانیم پایگاه عظیمی ایجاد کنیم و جایگزین فعالیت‌های اقتصادی و توریستی کشورهای عربی شود؛ اما انتقال پایتخت و آثار انسانی و فرهنگی آن، مشکلی را حل نمی‌کند.

این نماینده سابق مجلس با تاکید بر این که «باید اختیارات بیشتری به استانداری‌ها دهیم» تصریح کرد: می‌بایست دولت الکترونیک را به شکل واقعی ایجاد کرده و بروکراسی موجود را حذف کنیم؛ نه این‌که پایتخت را جابجا کنیم. یک مثالی رایج است که می‌گویند در شهری چاله‌ای بود و باعث شکستن دست و‌ پای مردم می‌شد، صاحب‌نظران برای پیدا کردن راه حل جمع شدند، یکی گفت یک آمبولانس کنار چاله بگذاریم تا کسانی که دست و پایشان زخمی می‌شود را به بیمارستان ببرد، دیگری می‌گوید نه به جای آمبولانس یک بیمارستان کنار این چاله بسازیم، مسئول سومی می‌گوید چقدر حرف غیر کارشناسی می‌زنید، بهترین کار این است چاله را پر کنیم ‌کنار یک بیمارستان یک چاله جدید درست کنیم که بیمارستان نزدیک باشد. طرح جابجایی پایتخت در ایران اکنون چنین وضعیتی دارد.

انتهای پیام/


به جای انتقال پایتخت، بروکراسی اداری را حذف و دولت الکترونیک را توسعه دهیم / قبلا سمنان برای انتقال پایتخت مطرح شده بود

منبع: نذیر کرمان
? به جای انتقال پایتخت، بروکراسی اداری را حذف و دولت الکترونیک را توسعه دهیم / قبلا سمنان برای انتقال پایتخت مطرح شده بود