ایران سومین کشور در هدررفت گاز | اخبار اصلاحات

به گزارش اصلاحات نیوز به نقل از انرژی پرس، ایران، کشوری غنی از منابع انرژی، به ویژه گاز طبیعی است اما در دل این ثروت خدادادی، آتش دیگری می‌سوزد که آن هم آتش گاز های مشعلی یا همان فلرینگ است که بی‌رحمانه ثروت ملی را هدر می‌دهند. گنجینه گازی که به جای آنکه یاریگر حل ناترازی […]


به گزارش اصلاحات نیوز به نقل از انرژی پرس، ایران، کشوری غنی از منابع انرژی، به ویژه گاز طبیعی است اما در دل این ثروت خدادادی، آتش دیگری می‌سوزد که آن هم آتش گاز های مشعلی یا همان فلرینگ است که بی‌رحمانه ثروت ملی را هدر می‌دهند. گنجینه گازی که به جای آنکه یاریگر حل ناترازی باشد، به قربانگاه بی‌رحم مشعل‌ها تبدیل شده است.


ایران سومین کشور در هدررفت گاز

گزارش‌های بین‌المللی نشان می‌دهد ایران در سال ۲۰۲۲ با سوزاندن حدود ۱۷ میلیارد مترمکعب گاز در مشعل‌ها، پس از روسیه و عراق در رتبه سوم جهانی قرار دارد.

این میزان تقریبا برابر با کل صادرات گاز در همان سال بوده، یعنی ما ثروتی به اندازه صادرات گازمان را به سادگی می‌سوزانیم.

روزانه حدود ۴۲ میلیون متر مکعب گاز روی فلرها دود می شود که خوزستان و بوشهر، دو استان غنی از نفت و گاز به قربانگاه بزرگ‌ترین گاز‌سوزی خاموش کشور تبدیل شده‌اند.

هزینه گزاف بی‌توجهی به گاز مشعل

گازهای مشعل حاوی ترکیبات ارزشمندی مثل اتان، پروپان و بوتان هستند که می‌توانند به عنوان خوراک صنایع پتروشیمی و تولید برق استفاده شوند.

مقدار گاز هدر رفته در مشعل‌ها در سال گذشته از مصرف یک‌سال جمعیت ۹ میلیونی شهر تهران نیز بیشتر بوده است که نشان می‌دهد هزینه این بی‌توجهی بسیار گزاف است.

به ازای سوزاندن روزانه حدود ۵۰ میلیون مترمکعب گاز مشعل، سالانه ۵.۳ میلیارد دلار معادل ۳۱۸ هزار میلیارد تومان (با احتساب دلار ۶۰ هزار تومانی) هدر می‌رود؛ در حالی که این پول می‌توانست صرف توسعه زیرساخت‌ها شود.

فلرینگ؛ تهدیدی جدی برای محیط زیست و سلامت مردم

گاز مشعل‌ها موجب آلودگی هوا و تغییرات شدید اقلیمی می‌شود و سلامتی مردم را هم به خطر می‌اندازد.

بیشتر بخوانید: غفلت در توسعه طرح های آروماتیکی و پروپیلن/روند صعودی تأمین خوراک را جدی بگیریم
سال‌هاست که دولت‌ها در برنامه‌های توسعه‌ای بر کاهش فلرینگ تاکید می‌کنند؛ اما به نظرمی‌رسد این برنامه‌ها صرفا برای بایگانی نوشته شده‌ و در حد حرف باقی مانده است.

کاهش فلرینگ در کشورهای همسایه

همسایگانمان در خلیج فارس، با سرمایه‌گذاری‌های کلان، بسیاری از مشعل‌های نفتی خود را خاموش کرده‌اند.

در قطر از فلرها برای تولید برق و تامین انرژی استفاده می‌شود و عراق قرارداد تولید برق از فلر با زیمنس انرژی را امضا کرده است.

عربستان رقیب دیرین ما نیز، روزانه ۲۴۰ میلیون مترمکعب از گازهای همراه نفت را به شرکت‌های پتروشیمی می‌فروشد و از این طریق میلیاردها دلار درآمد کسب می‌کند.

فلرینگ؛ زخم کهنه‌ای بر پیکر جنوب

با وجود گذشت چند سال از وعده کاهش فلرینگ در پارس جنوبی، پیشرفت کار بسیار کند بوده و همچنان شعله‌های مرگ‌آور آن بر فراز آسمان این منطقه می‌سوزد.

کاهش اندک ۱۵ درصدی فلرینگ طی دو سال اخیر در حالی رخ داده که این شرکت وعده کاهش ۳۹ درصدی را تا پایان تابستان امسال داده است.

فلرینگ به دلیل بی‌توجهی مسئولان، نبود سرمایه‌گذاری و فناوری‌های لازم و اولویت دادن به منافع کوتاه‌مدت رخ می‌دهد.

فرصت طلایی که از دست می‌رود

در حالی که کشور در فصل سرما با چالش جدی ناترازی گاز مواجه است و مجبور به قطع گاز صنایع ارزآور مانند پتروشیمی می‌شود، یک راه‌حل ساده و موثر برای کاهش این بحران که نادیده گرفته می‌شود، استفاده از گاز مشعل است.

تامین خوراک مورد نیاز صنایع پتروشیمی با استفاده از گاز مشعل، منجر به افزایش تولید و صادرات محصولات پتروشیمی شده و در نتیجه ارزآوری قابل توجهی برای کشور خواهد داشت و از هدررفت آن نیز جلوگیری می‌کند.


ایران سومین کشور در هدررفت گاز

منبع: اصلاحات نیوز
? ایران سومین کشور در هدررفت گاز