ارتش؛مردم یاری و امدادرسانی

ارتش جمهوری اسلامی ایران در طی بیش از ۴۰ سال حیات پاک خود همواره به عنوان یکی از ارکان قدرتمند نظامی کشورمان در عرصه‌های گوناگون خوش درخشیده و کارنامه و عملکرد درخشانی را ارائه نموده است و نه تنها دستاوردهای زمان جنگ بلکه دوران صلح نیز نقطه نشانی‌های بسیاری از فعالیت‌های خالصانه این قهرمانان و […]

ارتش جمهوری اسلامی ایران در طی بیش از ۴۰ سال حیات پاک خود همواره به عنوان یکی از ارکان قدرتمند نظامی کشورمان در عرصه‌های گوناگون خوش درخشیده و کارنامه و عملکرد درخشانی را ارائه نموده است و نه تنها دستاوردهای زمان جنگ بلکه دوران صلح نیز نقطه نشانی‌های بسیاری از فعالیت‌های خالصانه این قهرمانان و مجاهدان بی‌ادعای میهن وجود دارد.

به گزاشر فت فتو، سرهنگ ستاد قاسم اکبری مقدم پژوهشگر سازمان حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس ارتش جمهوری اسلامی ایران در یادداشتی به بررسی امدادرسانی ارتش به مردم در عرصه‌های مختلف پرداخته است.

در این یادداشت می‌خوانیم:

ایران به واسطه موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی و زمین­­‌شناختی از جمله کشورهایی در جهان محسوب می‌شود که بلایای طبیعی در آن زیاد رخ می‌­دهد و همه ساله به واسطه وقوع آنها تلفات و خسارات زیادی به کشور وارد می‌شود. بنابراین لزوم توجه به موضوع مدیریت بحران در کشور امری بسیار لازم و ضروری به نظر می‌­رسد. مدیریت بحران در واقع فرآیندی است که با برنامه‌­ریزی، اقدامات مسئولین و دستگاه‌­های اجرایی دولتی از جمله استانداری­‌ها، فرمانداری­‌ها، شهرداری‌­ها، دهیاری­‌ها، نیروهای مسلح، وزارتخانه‌ها، هلال احمر و… را با بخش­های خصوصی و مردمی برای یکپارچه‌­سازی فعالیت­ها هماهنگ نموده تا بتواند از وقوع بحران­ها پیشگیری کرده و یا در صورت وقوع بحران بتواند از آثار زیان‌بار آن بکاهد و نسبت به مقابله و امدادرسانی سریع اعمال مناسب را انجام دهد و این اقدامات تا زمانی که وضع زندگی برای مردم و کشور به وضعیت عادی بازگردد، باید استمرار داشته باشد.

ارتش جمهوری اسلامی ایران در طی بیش از ۴۰ سال حیات پاک خود همواره به عنوان یکی از ارکان قدرتمند نظامی کشورمان در عرصه های گوناگون خوش درخشیده و کارنامه و عملکرد درخشانی را ارائه نموده است و نه تنها دستاوردهای زمان جنگ بلکه دوران صلح نیز نقطه نشانی‌های بسیاری از فعالیت‌های خالصانه این قهرمانان و مجاهدان بی‌ادعای میهن وجود دارد.

کارکنان خدوم و جان برکف ارتش از بطن مردم هستند که خود تفسیری حقیقی بر شعار ارتش فدای ملت است. ارتشیان در حساس‌ترین شرایط با گذشتن ازعزیزترین دارایی خویش که همانا جان شیرین است، دین خود را در راه حفظ و تضمین امنیت به کشور، ملت و آرمان‌های آن ادا کردند.

تیزبینی امام(ره) پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و پس از ایشان ذکاوت فرماندهی مقام معظم کل قوا(مدظله العالی) موجب شد، پیوند ناگسستنی ارتش و مردم استمرار یابد و شاهد همراهی و همدلی ارزشمند ارتش، سپاه و نیروی انتظامی؛ همگام و همدوش با یکدیگر در عرصه‌های مختلف باشیم.

ارتش با هدایت‌های امام(ره) و رهبر معظم انقلاب، از همان روزهای ابتدایی انقلاب در حوادثی که معاندان و دشمنان علیه این انقلاب مردمی ترسیم کردند، همراه سایر نیروهای مسلح ایستادگی و مقاومت نمود و از مردم دفاع کرد. این اقتدار موجب شده که امروز کشور ایران و نظام جمهوری اسلامی به عنوان مستقل‌ترین کشور و نظام جهان شناخته شود.

ارتش در ماه‌های ابتدایی انقلاب در مقابله با ناآرامی‌ها، آشوب‌ها و غائله‌های مختلف از جمله غائله کردستان، گنبد، سیستان و بلوچستان و خوزستان و در هشت سال دفاع مقدس تجربیات ارزشمندی کسب و امروز از این تجربیات را در کارزارهای مختلف مردم یاری و امدادرسانی استفاده نماید.

امروز ارتش جمهوری اسلامی ایران با حفظ آمادگی رزمی و عملیاتی خود در دفاع از مرز و بوم، در حوداث و بلایای مختلف طبیعی از جمله سیل و زلزله و در حال حاضر هم در عرصه دفاع بیولوژیکی مقابله و مبارزه با ویروس منحوس کرونا همدوش سایر نهادها در کنار مردم قرار دارد.

برگزاری رژه‌های خدمت با عنوان «مدافعان وطن یاوران سلامت» به جای رژه نظامی در شرایط شیوع کرونا در سرتاسر ایران در یگان‌های ارتش، در واقع رژه و نمایش اقتدار برای دفاع از سلامت، نوع دوستی، آمادگی و ارتقای توان مقابله با جنگ بیولوژیک است.

مثال‌های بسیاری از اقدامات گفته و ناگفته این شجره طیبه موجود است که در این مجال قصد داریم به بیان برخی از آنان بپردازیم.
ارتش که همواره دراجرای طرح های کمک رسانی و امدادرسانی کنار ملت همیشه قهرمان ایران ایستاده است، با بهره گیری از توان مثال زدنی کارکنان زبده و به پای کار آوردن امکانات حداکثری، یاری بخش مردم محسوب می‌شود تا در شرایط حساس به عنوان سایه‌ای قدرتمند در نمایش اقتدار کشورمان ایفای نقش کنند؛ لذا اهم اقدامات را به صورت اجمالی مورد بررسی قرار خواهیم داد. این بخش تقدیم می‌شود به تمامی آنان که در مسیر کمک‌رسانی به مردم جان خویش را فدا کردند.

کمک‌رسانی و امدارسانی در بلایای طبیعی

یکی از اصلی‌ترین وظایف نیروهای مسلح و ارتش جمهوری اسلامی ایران کمک رسانی به آحاد ملت در شرایط بحرانی و حساس، بلایای طبیعی و ایستادن در کنار نیروهای امدادی است که اجرای طرح های عملیاتی در زمان بحران از آن جمله‌اند. به همین منظور ارتش از اولین نیروهای حاضر در صحنه به حساب می‌آید چرا که همواره برای اوضاع بحرانی آمادگی داشته و بارها در میدان عمل توانایی خویش را به نمایش گذاشته است. به عنوان مثال فعالیت‌های گسترده‌ای در مسیر کمک رسانی در بلایای طبیعی همچون زلزله، سیل، توفان وگردباد، کولاک و بهمن، آتش سوزی‌های ناشی از تغییر حرارت و خشکسالی هریک نمود عینی بر تلاش خستگی ناپذیر و تمام نشدنی کارکنان طی حوادث است.

زلزله رودبار و منجیل

خدمات‌رسانی به مردم در زمین­‌لرزه رودبار و منجیل در سال ۶۹ در همان ساعات ابتدایی یکی از اقدامات مهم ارتش برای جبران خسارات وارد شده به مردم بود. متعاقب این زمین‌لرزه در همان ساعت‌های ابتدایی یگان‌هایی از لشگر ۱۶ زرهی قزوین به همراه بالگردهای هوانیروز به کمک مصیبت­‌دیدگان شتافتند. در نتیجه این حضور به موقع نیروهای ارتش جمهوری اسلامی ایران در همان ساعات اولیه تعداد زیادی از مردم آسیب‌دیده به بیمارستان‌ها و مراکز درمانی منتقل شدند. در کنار این فعالیت‌ها نیروهای ارتش با اعزام خودروهای سنگین و گروه‌های امدادی نسبت به باز­گشایی محورهای ارتباطی مسدود شده و تسهیل در رفت و آمد، اقدام کردند.

علاوه بر این ارتش جمهوری اسلامی در روزهای بعد از زلزله نیز در تأمین تجهیزات مورد نیاز آسیب‌دیدگان از جمله طرح اسکان زلزله­زدگان، تهیه مواد غذایی لازم، برپایی مراکز درمانی موقت و عملیات جستجو برای پیدا کردن مصدومین را در دستور کار خود قرار دادند. 

 کمک‌رسانی به آسیب‌دیدگان زلزله بم

در رخداد ناگوار زلزله بم در دی ماه ۱۳۸۲ ارتش همچون همیشه از نیروهایی پیشرو در منطقه حادثه دیده محسوب می‌شد.
ارتش به واسطه پایگاه سوم هوانیروز کرمان و همچنین یگان های زمینی درگیر منطقه، نخستین نیروی نظامی بود که در منطقه زلزله زده بم و براوات حاضر شد. به گونه‌ای که اولین پرواز امدادرسانی تنها ساعاتی بعد از این حادثه تلخ و ناگوار، توسط هواپیماهای C۱۳۰ نیروی هوایی ارتش به مقصد فرودگاه آسیب دیده بم صورت پذیرفت و این خود آغازگرعملیات برقراری بزرگترین پل هوایی اضطراری در تاریخ کشورمان شد.

در زلزله بم در اولین ساعات هوانیروز، مرکز آموزش ۰۵، آمادگاه مهماتی، لشکر ۸۸ زرهی زاهدان، تیپ هوابرد شیراز، تیپ منطقه دو در شیراز، مرکز آموزش مهندس بروجرد و سیرجان و همچنین هواپیماهای ارتش تا ظهر و بعدازظهر در بم حضور پیدا کردند.

طی عملیات امدادرسانی در منطقه بم و در مدت زمان روزهای نخست پس از حادثه ارتش جمهوری اسلامی ایران با بهره گیری از توان حداکثری جلوه های ماندگاری را ثبت کرد که بنا بر آمار در دسترس به شرح ذیل است:

۱- نیروی زمینی ارتش به فرماندهی قرارگاه جنوب شرق کشور: اعزام دو گردان هوابرد و سه گردان با تجهیزات کامل از لشکرهای ۵۸ تکاور ذوالفقار و ۷۷ پیروز ثامن الائمه (خراسان)، همچنین یک گروهان متشکل از کارکنان دژبان ارتش و سربازان مرکز آموزش ۰۵ کرمان به منظور امدادرسانی به مردم زلزله زده در منطقه بم و براوات. اعزام تیم های پزشکی از بهداشت و درمان ارتش همچنین ارسال دارو و مقادیر متنابهی از انواع اقلام آمادی و امدادی از ذخایر ارتش. تخلیه مجروحین و ترابری امدادگر از ارگان های مختلف به مناطق آسیب دیده و انتقال مقادیر بالایی بار توسط بالگردهای هوانیروز شامل بالگردهای شینوک و ۲۱۴ احداث بیمارستان صحرایی توسط لشکر ۸۸ زرهی زاهدان و تدفین کشته شدگان زلزله. توزیع عادلانه کلیه اقلام و کمک های ارسالی از سوی ملت همیشه قهرمان کشورمان در منطقه و نهایتا برقراری امنیت عمومی مناطق زلزله زده توسط یگان های دژبان ارتش و محافظت از اموال مردم.

۲- نیروی هوایی ارتش به فرماندهی منطقه هوایی مهرآباد: بهره گیری از ۱۲ فروند هواپیمای سی ۱۳۰ هرکولس، ۸ فروند ایلوشین ۷۶، ۳ فروند بوئینگ ۷۴۷، ۲ فروند بوئینگ ۷۰۷، یک فروند فوکر ۲۷ و ۳۱ فروند انواع بالگرد برای جابجایی پزشک های ارتش و جمعی از امدادگران داخلی و خارجی. همچنین نیروهای ویژه هوابرد، سربازان دژبان مرکز و تعداد زیادی از خودروهای سنگین ویژه مهندسی و اقلام آمادی با بهره گیری از بیش از ۳۰۰سورتی پرواز در راستای انتقال مجروحین مناطق آسیب دیده به فرودگاه های بندرعباس، شیراز، اصفهان، مشهد و تهران.
در اینجا لازم به ذکر است که کارکنان نیروی هوایی در کنار متخصصان مجموعه سازمان هواپیمایی کشوری در راستای هدایت عملیات نشست و برخواست ایمن تعداد بالایی از هواگردها در فرودگاه بم و کرمان نقشی بی بدیل را ایفا کردند تا آنجا که طی امدادرسانی بیش از ۴۵۴۵ پرواز که عموما توسط نیروهای مسلح کشورمان خصوصا ارتش انجام گرفت، توانستند در شرایط پیچیده و پر ترافیک منطقه و علیرغم محدودیت های موجود در سطوح پروازی فرودگاه، انتقال اقلام و همچنین حمل مجروحین را به نحو احسن صورت دهند.
۳- نیروی دریایی ارتش به فرماندهی منطقه یکم دریایی بندرعباس: اعزام ۲ فروند هواپیمای فوکر ۲۷ و دو فروند بالگرد به انضمام یک گردان از کارکنان پایگاه دریایی سیرجان و کارکنان یگان های نیروی دریایی به مناطق حادثه دیده. انتقال دستگاه‌ها و ماشین آلات سنگین، استقرار تیم امداد و نجات تیپ تفنگداران امام حسین منطقه یکم نیروی دریایی ارتش در کنار حضور نیروهای امداد و نجات این مجموعه و بهره گیری از اقلام امدادی وآمادی.

کمک‌رسانی به مردم زلزله‌زده کرمانشاه

حضور به موقع و خدمت‌رسانی به مردم زلزله زده کرمانشاه از دیگر نقاط درخشان کارنامه ارتش است. زمین لرزه تلخ و جانکاه غرب کشور در آبان ماه ۱۳۹۶ که اگرچه با خسارت‌های فراوان مالی و جانی، زخمی عمیق بر دل ایرانیان گذاشت، اما جلوه‌های بدیع ایثار و فداکاری زیادی نیز در کنار آن خلق شد که مهمترین آن اقدام سریع و بموقع نیروهای مسلح در راستای امدادرسانی بود تا آنجا که رهبر معظم انقلاب نیز در جریان بازدید از مناطق زلزله‌زده به آن اشاره کرده و فرمودند: «اگر ارتش و سپاه به کمک زیرآوارماندگان نمی‌آمدند، داغ ما بیشتر می‌شد.»
ارتش جمهوری اسلامی ایران را باید نخستین نیروی امدادی و کمک‌رسان سازمان یافته در مناطق زلزله زده غرب دانست که پس وقوع این رخداد ناگوار و تنها اندکی پس از آن در نواحی مختلف حادثه دیده حاضر بود.

ارتش در همان ساعت‌های ابتدایی زلزله کرمانشاه به سرعت نیروهای کمکی خود را شامل ۳ تیپ از یگان‌های نیروی زمینی ارتش اعم از یگان‌های رزمی و درمانی به سرپل‌ذهاب استان کرمانشاه اعزام کردند.

اکبر سنجابی فرماندار وقت سرپل‌ذهاب در مورد اعلام آمادگی ارتش در کمک‌رسانی به مردم در همان ابتدای زلزله می‌گوید: «کمتر از یک ساعت از زلزله گذشته بود که امیر سرتیپ «حیدری» فرمانده نیروی زمینی ارتش با من تماس گرفت و گفت: تمام قد به شما کمک می‌کنیم و انصافا هم کمکشان خیلی ارزشمند بود». فرماندار با اشاره به خدمات ارتش در این زمان ادامه می‌هد: «در امداد و نجات کار فوق‌العاده‌ای انجام دادند. در کمتر از ۱۴ ساعت بیشتر مجروحان از زیر آوار خارج و به مراکز درمانی منتقل شدند. ۷۰۰۰ مجروح را بدون حتی یک فوتی انتقال دادیم که یک رکورد جهانی است. ارتش انصافا در انتقال مجروحان به پادگان ابوذر و انتقال از آن جا به بیمارستان‌ها سنگ تمام گذاشت».

مجموعه این نیروها که از سربازان وظیفه تا پایور را شامل می‌شدند، سعی داشتند تا در ساعات ابتدایی و طلایی پس از زمین لرزه با هرآنچه در توان داشته به یاری افراد آسیب دیده و زیر آوار مانده بشتابند. همچنین تنها دو ساعت پس از این اتفاق، ستادی در ارتش تشکیل شد تا با بررسی امکانات به صورت حداکثری در مناطق مختلف حضور پیدا کند و فرماندهی کل ارتش نیز با اعلام آنکه نیروهای تحت امر خود را گسیل داشته است، از آمادگی ناوگان پروازی خبر داد.

اندکی پس از این رخداد تلخ، امیر سرلشکر موسوی فرمانده کل ارتش و امیر سرتیپ حیدری فرمانده نیروی زمینی در منطقه حضور پیدا کردند و هدایت عملیات امداد رسانی را بر عهده گرفتند. با تقسیم مناطق مختلف آسیب دیده توسط ستاد کل نیروهای مسلح و در چارچوب عمل به دستورات مقام معظم رهبری مبنی بر کمک‌رسانی حداکثری با سرعت و نظم به نواحی زلزله زده، وظیفه یاری رسانی به مردم آسیب‌دیده در شهرها به ارتش واگذار شد.

نیروی زمینی ارتش با محوریت پادگان ابوذر، وظیفه کمک رسانی در مناطق مختلف شهری خصوصا سرپل ذهاب را بر عهده گرفت. این پادگان که در دوران هشت سال دفاع مقدس با حماسه جاودان خود در برابر تجاوز نیروهای بعثی ایستادگی کرد و روزگاری محل پروازهای غیورمردانه شهیدان شیرودی و کشوری در مقابل لشکر تا دندان مسلح زرهی دشمن بود، به سرعت به محور فرماندهی عملیات امداد رسانی بدل شد. نیروی زمینی ارتش برای اجرای هرچه بهتر ماموریت‌های خود با وارد کردن ۴ تیپ عملیاتی به منطقه آسیب دیده و تقسیم نواحی در جهت حضور موثر و حداکثری جلوه دیگر از اقدامات ماندگار خود را به نمایش گذاشت. همچنین هواپیمایی نیروی زمینی ارتش (هوانیروز) نیز با بهره‌گیری از حداکثر توان پروازی خود واقع در پایگاه یکم هوانیروز کرمانشاه، اولین یگان پروازی بود که در مناطق آسیب دیده برای ارسال سریع امکانات نقش ایفا کرد.

این مجموعه مستقیما با بهره‌ گیری از ۴۰ فروند بالگرد ۲۱۴ در نقش واکنش سریع، حضوری تاریخی را به ثبت رساند و امکانات مورد نیاز را از مناطق مختلف استان به کرمانشاه و همچنین آنهایی که از بخش‌های مختلف کشور به فرودگاه کرمانشاه ارسال می‌شد را در حداقل زمان در کنار دیگر یگان‌های بالگردی حاضر به مناطق مورد نظر منتقل کرد.

جالب توجه اینکه تنها در روز نخست پس از زمین لرزه، هوانیروز با نزدیک به ۲۵۰ سورتی پرواز (تقریبا هر ۵ دقیقه یک پرواز) حماسه‌ای ماندگار را خلق کرد که یادآور عملکرد بی‌نظیر این یگان در هشت سال دفاع مقدس است. ضمن آنکه طی بازه زمانی یک هفته پس از زمین لرزه، در مجموع با بهره‌گیری از توان خود تعداد ۶۰۰ سورتی پرواز (۳۰۰ ساعت) را اجرا کرد که با جابجایی ۱۲۰۰ نیرو و مجروح و حمل ۱۰ تن بار، نقشی شگرف در راستای انتقال مایحتاج مردم آسیب دیده در حداقل زمان و بدون از دست رفتن ساعات طلایی کمک‌رسانی داشت.

در بخش دیگری از اقدامات نیروی زمینی علاوه بر ارسال کمک‌های امدادی و اقدامات آواربرداری می‌توان به راه اندازی بیمارستان‌های صحرایی پیشرفته با پزشکان حاذق، ارسال تجهیزات خدماتی و مورد نیاز، مدیریت امنیت منطقه و حفظ آرامش عمومی با بهره‌گیری از نیروهای تیپ ویژه ۶۵ نوهد، ایجاد آشپزخانه‌های بزرگ، همچین رساندن تجهیزات عمرانی اشاره کرد. ضمن آنکه بنا بر اعلام فرمانده نیروی زمینی ارتش در روز نخست عملیات امدادی، ۹۰ درصدمجروحان سرپل ذهاب به اماکن امن اعزام شدند.

اما شاید جلوه دیگر از این اقدامات را می‌توان در صحنه‌های مختلف جستجو کرد که سربازان با اهدای جیره‌های غذایی خود و لباس ها و نهایتا شهادت دو تن از کارکنان گرانقدر این نیرو -شهیدان ستوان یکم حسن نیر پور- از هوانیروز کرمانشاه و مرتضی قبادی از اعضای کادر بهداشت و درمان به دلیل فشار قلبی ناشی از فعالیت زیاد، جلوه حقیقی بر ایثار همیشگی کارکنان ارتش است.

نیروی هوایی ارتش نیز از ساعات نخستین عملیات امداد رسانی به میدان عمل آمد. این مجموعه با بهره‌گیری از امکانات پروازی خود و فرماندهی عملیات واقع در تیپ ترابری منطقه هوایی مهرآباد، به انضمام دو منطقه هوایی اصفهان و شیراز در وظیفه امداد رسانی ثانوی و همچنین پایگاه‌های هوایی همدان، دزفول، مشهد و کیش با برقراری پل هوایی اضطراری تهران– کرمانشاه نقش ویژه‌ای را در جهت انتقال ملزومات به محل حادثه در حداقل زمان ایفا کرد.

نیروی هوایی هم برای برقراری پل هوایی و با بهره‌گیری از هواپیماهای ترابری – تاکتیکی C-۱۳۰ که نقش آنان در تمامی عملیات‌های امداد رسانی ماندگار است و همچنین هواپیماهای ترابری سنگین ایلوشین ، بویینگ ۷۰۷ و هواپیمای غول پیکر و راهبردی اقلام امدادی، امدادرسانی از مبدا منطقه هوایی مهرآباد، اصفهان، شیراز و کیش به فرودگاه کرمانشاه منتقل کرد.

نیروی دریایی ارتش نیز برای کمک رسانی هوایی و همچنین نیروهای واکنش سریع نیرو در راستای حفظ امنیت، اقلام مختلف را به سوی نواحی زلزله‌زده ارسال کرد و نیروی پدافند هوایی ارتش نیز در عملیات امدادرسانی  و کمک رسانی نهایت تلاش و همراهی را داشتند.

خدمت‌رسانی به مردم در وقوع سیل

از دیگر اقدامات به موقع ارتش در زمان بحران می‌توان به خدمات این نهاد به مردم در جریان سیل سال ۱۳۸۰ اشاره کرد.

متعاقب وقوع جریان سیل در استان گلستان، بالگردهای هوانیروز در سه روز اول حادثه توانستند بالغ بر ۵۵ تن بار و بیش از ۱۳ هزار نفر از آسیب‌دیدگان، مصدومان و گرفتاران سیل را در نقاط مختلف استان گلستان و برخی از نقاط سیل‌زده استان خراسان شمالی جابجا نمایند.

علاوه بر هوانیروز، یگان­‌هایی از لشکر ۳۰ پیاده گرگان، شامل ۲ گردان، عملیات امدادرسانی را از راه زمین انجام دادند که طی آن ده‌ها دستگاه وسایل ترابری سنگین و نیز تیم‌­های پزشکی و دارویی به منطقه اعزام شدند و پس از آن با فروکش کردن سیل، عملیات تجسس برای یافتن اجساد و کمک به بازماندگان نیز ادامه یافت.

همچنین در حادثه سیل استان فارس در سال ۱۳۸۰ در اولین ساعت­‌های آن دو فروند بالگرد قرارگاه فرماندهی نیروی زمینی ارتش در استان­های فارس و کهکیلویه و بویراحمد همراه ۱۰ دستگاه خودروی سبک و سنگین به کمک حادثه­‌دیدگان شتافتند و توانستند در کاهش آمار مصدومان و تلفات جانی این حادثه نقش مهمی ایفا نمایند.

در جریان سیل اسفندماه ۹۷ و فروردین ۹۸ ارتش جمهوری اسلامی قبل از تمامی ارگان‌ها و نهادها پای کار بود بطوری که مقام معظم رهبری فرمودند:« ارتش در قضیه سیل گلستان، قبل از اینکه ستاد بحران به آنجا برسد، حضور پیدا کرد و در خدمت  مردم بود.» و در جریان کمک‌رسانی و امدادرسانی شعار«ارتش فدای ملت» به بدرستی محقق گردید. درجریان سیل در استان گلستان و در جریان آب‌گرفتگی در گنبدکاووس و آق‌قلا، نیروهای ارتش در چهار نقطه از استان گلستان از جمله جاده خوش ییلاق، گنبد­کاووس، آق‌قلا و گمیشان مستقر شدند و کار امدادرسانی به مردم را آغاز کردند. در جریان سیل گلستان و مازندران نیروی زمینی با به بکارگیری تجهیزات نظامی از قبیل نفربرها و نیروی دریایی راهبردی ارتش با ارسال تجهیزاتی از قبیل بالگردها، قایق‌­های جیمینی، سامانه‌­های سیار سرویس بهداشتی و حمام، ژنراتورهای برق سیار، کانکس‌­های خوابگاه سیار، آشپزخانه و خبازخانه سیار، ‌تانکرهای حمل آب، کامیون­‌های سردخانه، خودروهای سواری سنگین و سبک در عملیات امدادرسانی شرکت کردند و گوشه دیگر از ارتش مردمی را به نمایش گذاشتند.

 ارائه خدمات به مردم برای مقابله با کرونا

همزمان با شیوع ویروس کرونا در کشور، ارتش بار دیگر با حضور در صحنه در کنار مردم قرار گرفت. سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی فرمانده محترم کل ارتش در همان ابتدای شیوع این بیماری ضمن اعلام آمادگی ارتش برای مقابله با ویروس کرونا گفت: «در نامه‌ای در هفته اول اسفند به آقای وزیر بهداشت اعلام کردم که به عنوان فرمانده ارتش، در حوزه مبارزه با کرونا خود را سرباز حوزه بهداشت و درمان می‌دانم و هر کاری از دستم برآید انجام خواهم داد».

از جمله اقدامات ارتش در همان ابتدای مبارزه با کرونا، می‌توان به خدمات‌رسانی ۳۲ بیمارستان و کلیه مراکز درمانگاهی، در اختیار قرار دادن ۱۶۰۰ تخت، راه‌اندازی ۲۰۰ مرکز پایش سیار و ثابت، ایجاد ۴۵۷۵ تخت نقاهتگاهی، پایش سلامت و ضدعفونی خودروها در ورودی۸۰ شهر، ضدعفونی کردن خیابان‌ها و اماکن عمومی، تبدیل خیاط‌خانه‌ها به کارگاه تولید ماسک، تبدیل اماکن تولید مواد شوینده به مواد ضدعفونی‌کننده، بکارگیری تجهیزات یگان‌های جنگ نوین و تغییر کاربری برخی از آن‌ها و ساخت تجهیزات جدید اشاره کرد.

همچنین ارتش جمهوری اسلامی با گسترش فعالیت‌های خود در استان‌ها و شهرهای مختلف توانست خدمات بهداشتی فراوانی را به مردم ارائه کند.

در همان روزهای ابتدایی شیوع این ویروس مراکز و ایستگاه‌های سرپایی پایش و غربالگری افراد همچنان در بیش از ۳۰۰ نقطه در استان‌های مختلف کشور توسط نیروهای مختلف ارتش فعال شد.

وقتی ارتش از جنس مردم و در خدمت مردم باشد و شعارش “ارتش فدای ملت” باشد، از همه وجود و جان برای دفاع از امنیت ملت و کیان کشور می‌گذرد. ارتش ما به واسطه فلسفه وجودی و ماهیت شکل گیری، از ابتدای پیروزی انقلاب شکوهمند در این مسیر بوده است و به این علت یک رابطه ناگسستنی و ارتباط همدلانه میان ارتش و سایر اقشار و ملت وجود دارد.

ارتش به غیر از وظیفه ذاتی‌اش که دفاع از کیان، امنیت و تمامیت ارضی مملکت بوده و بار عمده‌ای از امنیت ملی را نیز بر دوش کشیده است، هر جا لازم بوده؛ در سیل، زلزله و بحران‌ها، ارتش با تمامی امکانات در خدمت مردم بوده تا مرهمی باشد بر آلامی بوجود آمده.

خدمات اجتماعی، مردمی یاری و امدادرسانی ارتش جمهوری اسلامی در مواقع حساس و بحرانی از جمله اقدامات درخشان این نهاد مقدس است که بارها و بارها تکرار شده است. کمک به سیل‌زدگان سراسر کشور از جمله استان‌های گلستان، سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان، کهکیلویه و بویراحمد، ریشه‌کنی فلج اطفال، مهار آتش‌سوزی جنگل‌های گلستان و کهکیلویه، امدادرسانی به حادثه‌دیدگان زلزله‌های شهرهای رودبار و منجیل در استان گیلان، زنجان، شهرستان‌های بم، زرند، قائنات و کرمان و زلزله غرب کرمانشاه در شهرستان‌های سرپل‌ذهاب، قصرشیرین و روستاهای اطراف آن، کمک‌رسانی به مناطق سیل‌زده در فروردین ۹۸ و ورود همه‌جانبه برای مقابله با ویروس کرونا گوشه از جمله اقدامات مهم و درخشان این ارتش در موضوع مردم یاری و امدادرسانی محسوب می‌شود.

وقتی ارتش برنامه نمادین خود را که همان رژه است را برگزار نمی‌کند، نشان‌دهنده بصیرت و شناخت شرایط فعلی و وضعیت جامعه و همدردی با آنان است؛ چرا که ارتش از جنس مردم و تمام وجود آن‌ها برای دفاع از مردم و جان مردم است. شایسته است همیشه و در همه حال پشتیبان و  قدردادن نیروهای مسلح کشور و به‌ویژه غیور مردان ارتش جمهوری اسلامی ایران به خاطر برقراری امنیتی و آرامشی که در پهنه گسترده این آب و خاک و میهن ایران اسلامی برقرار نموده‌اند.

انتهای پیام




ارتش؛مردم یاری و امدادرسانی

منبع: ایــسنا
? ارتش؛مردم یاری و امدادرسانی