شهر کرمان همچنان سطل زباله ندارد

کرمان- فت فتو- باورش سخت است اما طی چندسال اخیر شهر کرمان به عنوان مرکز پهناورترین استان کشور در کوچه‌ها و خیابان‌هایش سطل مکانیزه زباله که شهروندان آشغال‌هایشان را در آن بگذارند، ندارد. دریافت ۲۱۳ MB به گزارش فت فتو درواقع خیابان‌ها و کوچه‌های شهر کرمان به محلی برای تجمع انواع زباله و سرازیری شیرابه‌های […]

کرمان- فت فتو- باورش سخت است اما طی چندسال اخیر شهر کرمان به عنوان مرکز پهناورترین استان کشور در کوچه‌ها و خیابان‌هایش سطل مکانیزه زباله که شهروندان آشغال‌هایشان را در آن بگذارند، ندارد.


دریافت
۲۱۳ MB

به گزارش فت فتو درواقع خیابان‌ها و کوچه‌های شهر کرمان به محلی برای تجمع انواع زباله و سرازیری شیرابه‌های آنها در سر هر کوچه و خیابان تبدیل شده؛ شرایطی که اگر فردی از هرجای کشور نخستین بار آن را ببیند باور نمی کند وارد مرکز یک استان شده است.

مشکل از دوره قبل شورا که با توجیه ضرورت نداشتن سطل های زباله مکانیزه، در این زمینه کاری نکردند شروع یا تشدید شد اما حالا بیش از یکسال از دوره جدید شورا هم می گذرد و همچنان شهر مرکز استان کرمان فاقد سطل زباله است.

مدیران شهری این دوره هم می گویند به طور آزمایشی چند سطل مکانیزه در یک شهرک گذاشته ایم تا تازه ببینند چه نتایجی خواهد داشت و آیا این کار را ادامه دهند یا خیر؛ این درحالی است که در دیگر شهرهای کشور، حتی روستاها و نیز بسیاری از کشورها از شیوه یکسانی برای تجمیع زباله شهروندان در یک محل مناسب و بعد دفع آنها استفاده می شود.

نازیبایی شهر، مشکلات بهداشتی، ایجاد زمینه حضور و پرسه حیوانات ولگرد و نیز تبعات اجتماعی دیگر مانند دعوای همسایگان بر سر محل گذاشتن زباله تنها بخشی از مشکلات این وضعیت است.

وقتی کمی از حواسمان را به محیط پیرامونمان در هر جای شهر می‌دهیم کیسه‌های زباله پاره و پخش شده بر روی زمین توجهمان را جلب می‌کند؛ کیسه‌هایی که یا زباله‌گردها بر بالای سرشان حاضرند تا چیز باارزش و قطعه قابل استفاده و ضایعاتی را در آن بیابند یا احشام و حیوانان آنها را می‌درند تا شاید در این میان غذایی از مخلوط درهم‌تنیده زباله‌های خشک و تر به دست آورند و ماحصل همه آنها رهاشدن بیشتر آشغال در سطح شهر است.

قصه رها شدن زباله‌های شهر کرمان بر سر کوچه و خیابان‌ها از طرحی ناپخته و پرسش برانگیز طی چند سال اخیر نشات می‌گیرد طرحی که در آن تمام سطل‌های زباله موجود حذف شد تا شهروندان زباله‌های خود را سر ساعت مشخصی (۹ شب) جلو در منازلشان بگذارند و مجموعه‌های مرتبط با شهرداری بیایند و این زباله‌ها را جمع کنند و بروند؛ اما همه چیز به همین گل و بلبلی که گفتیم پیش نرفت و متغیر بودن ساعات جمع‌آوری زباله از ساعت ۹ شب تا ۶ صبح و گذاشتن زباله در مکان‌های دلخواهی از سوی هرکدام از شهروندان خیلی زود کوچه پس کوچه ها را ُپر از زباله کرد.

در این زمینه بیشتر بخوانید:

  • آشغال‌هایت را جلو خانه خودت بگذار

این اقدامات مدیریت شهری گذشته کرمان در حالی بود که علیرضا ریاضی مدیرعامل اسبق سازمان مدیریت پسماند شهرداری کرمان نبود سطل زباله در سطح شهر را یک مزیت می دانست و در گفت وگویی که سال گذشته با فت فتو داشت گفته بود این گاری‌ها همیشه آلودگی زیست محیطی و نازیبایی داشتند و زمینه حضور حیوانات ولگرد را هم فراهم می کردند؛ ضمن اینکه علاوه بر همه موارد مذکور، منبع هزینه های بالا نیز بودند؛ حتی برخی کلانشهرهای نزدیک استان از ما می پرسیدند چطور موفق شدیم این گاری ها را جمع آوری کنیم.

اما حالا بعد از تغییر گزینه‌های مدیریت شهری، نظر مسئولان بر وجود سطل های زباله مکانیزه در سطح محلات است و آن را عاملی برای افزایش بهداشت محلات این شهر می‌دانند اما این سطل ها همچنان در نقاط مختلف شهر نصب نشده اند.

با وجود اینکه چند ماهی از تغییر رویکرد مدیران شهری نسبت به استفاده از سطل‌های زباله مکانیزه در شهر کرمان می‌گذرد اما همچنان تعداد این سطل‌های مکانیزه زباله در سطح شهر کم است و جز معدود مناطقی از شهر، اکثر شهروندان در شهرک‌ها و خیابان‌های اصلی و فرعی و کوچه و  پس کوچه زباله‌های خود را در کیسه‌های پلاستیکی بر سر کوچه می‌گذارند کیسه‌هایی که سرنوشتی جز پاره شدن از سوی زباله‌گردها و حیوانات ندارند.

با وجود اینکه چند ماهی از تغییر رویکرد مدیران شهری نسبت به استفاده از سطل‌های زباله مکانیزه در شهر کرمان می‌گذرد اما  همچنان تعداد این سطل‌های مکانیزه زباله در سطح شهر کم است و جز معدود مناطقی از شهر، اکثر شهروندان در شهرک‌ها و خیابان‌های اصلی و فرعی و کوچه و  پس کوچه زباله‌های خود را در کیسه‌های پلاستیکی بر سر کوچه می‌گذارند کیسه‌هایی که سرنوشتی جز پاره شدن از سوی زباله‌گردها و حیوانات ندارند.

اجرای آزمایشی سطل‌های زباله مکانیزه در شهر کرمان

از اوایل خرداد امسال نصب سطل‌های زباله مکانیزه به صورت آزمایشی در شهرک مطهری کرمان آغاز شد. مصطفی عسکری مدیر عامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری کرمان نیز با اشاره به اینکه اجرای طرح سطل‌های زباله مکانیزه در شهرک مطهری شهر کرمان به صورت آزمایشی اجرا شده است، به خبرنگار فت فتو گفت: پس از بازخوردی که از اجرای آزمایشی این طرح در یکی از محلات شهر کرمان گرفته می‌شود در سراسر شهر کرمان نیز انجام خواهد شد.

این سخنان از طرح آزمایشی درحالی است که در بسیاری از شهرهای کشور، حتی روستاها و نیز دیگر نقاط دنیا شیوه یکسانی برای جمع آوری زباله وجود دارد و چرایی اینکه طرح بحث آزمایشی مطرح می شود، مشخص نیست.

فتح‌الله مویدی رییس کمیسیون خدمات شهری بهداشت و محیط زیست شورای شهر کرمان  نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فت فتو با اشاره به اینکه به صورت آزمایشی توسط معاونت خدمات شهری شهرداری کرمان سطل‌های زباله مکانیزه تنها در محله  شهرک مطهری گذاشته شده است، گفت: طبق ارزیابی‌های مسئولان خدمات شهری شهرداری کرمان بازدهی اجرای  سطل‌های زباله مکانیزه در محله شهرک مطهری خوب بوده است.

وی با اشاره به اینکه کمیسیون خدمات شهری، بهداشت و محیط زیست پیشنهاد اجرای سطل‌های زباله مکانیزه را در تمام مناطق شهر کرمان داده است، ادامه داد:  انجام این کار به صورت یکباره نشدنی است.

چرا سطل‌های زباله مکانیزه در سراسر شهر کرمان وجود ندارد

مدیر عامل سازمان  مدیریت پسماند شهرداری کرمان  افزود: بعد از اجرای موفق این طرح در شهرک مطهرک درخواستی وجود دارد که خرید این سطل‌های مکانیزه در شهرداری انجام  شود  تا در چند مکان دیگر هم این سطل‌ها جانمایی و نصب شود.

وی ادامه داد: هنوز خرید سطل‌های مکانیزه انجام نشده تا در سایر مناطق هم این سطل‌ها گذاشته شود و فعلا در شرایط حاضر فقط در شهرک مطهری شهر کرمان اجرا شده است.

عسکری با اشاره به اینکه روزانه در شهر کرمان بین ۳۲۰ تا ۳۵۰ تن زباله خشک و تَر تولید می‌شود تصریح کرد: شهرداری در مناطق مختلف پیمانکار دارد به این صورت که شهرداری با همراهی یکسری شرکت‌های خصوصی  عملیات تنظیف و جمع‌آوری زباله را انجام می‌دهد.

شهر کرمان همچنان سطل زباله ندارد

رییس کمیسیون خدمات شهری بهداشت و محیط زیست شورای شهر کرمان نیز  در مورد علت انجام نشدن اجرای سطل‌های زباله مکانیزه به صورت یکباره در سطح شهر کرمان، خاطرنشان کرد: مسئولیت جمع‌آوری زباله های سطح شهر هم‌اینک بر عهده پیمانکار بخش خصوصی است و اگر شهرداری بخواهد به یکباره سطل‌های زباله مکانیزه در سطح شهر نصب کند این امکان وجود ندارد.

وی با اشاره به اینکه به عنوان یک عضو شورا در مجموع  موافق  اجرای سطل‌های زباله مکانیزه در تمام سطح شهر کرمان هست، تصریح کرد: این موضوع در دست اقدام کمیسیون خدمات شهری شورای شهر کرمان قرار دارد و عملکرد شهرداری در اجرای آزمایشی این طرح در محله شهرک شهید مطهری ارزیابی خواهد شد.

اگر سطل‌های زباله مکانیزه در شهرمان نداشته باشیم چه می‌شود؟

شهر کرمان همچنان سطل زباله ندارد

مویدی با اشاره به معایب اجرا نشدن سطل‌های زباله مکانیزه در سطح شهر کرمان گفت: پاره شدن کیسه‌های زباله چهره بدی به شهرمان داده و هر جا که نگاه می‌کنیم شب ها حتی با ماشین، زباله گردها می‌ایستند و کیسه‌های  زباله‌ها را پاره  و شروع به جداسازی می‌کنند و در نهایت بعد از اتمام کارشان کیسه‌های پاره شده زباله را رها می‌کنند.

 وی ادامه داد: احشام، گربه‌ها و سگ‌های ولگرد نیز کیسه‌های زباله سطح شهر را پاره می‌کنند که اگر بسته‌های زباله در این سطل‌های زباله استاندارد و مکانیزه قرار گیرد از دسترس حیوانات هم دور خواهند ماند و دیگر شاهد پاره شدن کیسه‌های زباله نخواهیم بود.

فرهنگ سازی برای اجرای سطل‌های زباله مکانیزه

شهر کرمان همچنان سطل زباله ندارد

رییس کمیسیون خدمات شهری بهداشت و محیط زیست شورای شهر کرمان نیز با اشاره به اینکه فرهنگ‌سازی استفاده از سطل‌های زباله مکانیزه نیز باید ایجاد شود، خاطرنشان کرد: این سطل‌های زباله مکانیزه را هر جا بخواهند بگذارند معمولا کنار یک خانه یا کنار یک واحد صنفی است؛ بعضی اوقات مردم و ساکنان این مکان‌ها معترض می‌شوند که چرا جلو خانه ما این سطل‌های زباله گذاشته شده است از این رو شهروندان باید همکاری کنند و از طرفی سطل‌های زباله مکانیزه در مکان‌هایی گذاشته شود که معارضی برای آن وجود نداشته باشد.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری کرمان نیز با اشاره به اینکه خیلی از مکان‌ها مردم نمی‌گذارند که این سطل ها در کنار خانه هایشان باشد باشند، گفت: مثلا  اگر قرار است سطلی در جلو یک مغازه جانمایی شود تا دسترسی برای مردم آسان باشد آن مغازه‌دار ممکن است شاکی شود یا اگر جلو ملک یا خانه ای  واقع شود افرادی معترض می شود که به طور مثال جلو منزل ما از این سطل ها گذاشته نشود.

سطل‌های زباله مکانیزه در صورت زیاد بودن مفید خواهند بود

شهر کرمان همچنان سطل زباله ندارد

مدیر عامل سازمان  مدیریت پسماند شهرداری کرمان با اشاره به نحوه جانمایی سطل‌های مکانیزه زباله در سطح شهر کرمان گفت: برای داشتن بازخوردی خوب در سطح فضای شهری بعد از اجرای طرح سطل‌های مکانیزه نیاز است که تعداد این سطل‌ها زیاد باشد.

وی تاکید کرد: شهرداری اگر بخواهد در این قصه کار اجرایی را انجام دهد و موفق باشد باید تعداد زیادی از کوچه‌های شهر یا یک کوچه در میان یک سطل مکانیزه زباله بگذارد تا از نظر فاصله زمانی و مکانی  نزدیک به شهروندان باشد.

عسکری ادامه داد: اگر تعداد این سطل‌های زباله مکانیزه در سطح شهر کم باشد اینها خودشان می‌شوند مکانی برای تجمع انبوهی از  زباله‌ها  و مردم تمامی زباله‌هایشان اعم از زباله‌های  که در منزل به صورت روزانه دارند یا زباله‌های عمرانی و بنایی را داخل آنها خواهند ریخت.

در نبود سطل‌های زباله مکانیزه با افزایش زباله‌گردها چه باید کرد

شهر کرمان همچنان سطل زباله ندارد

موضوع مهمی که در نبود سطل‌های زباله مکانیزه خودنمایی می‌کند زباله گردهاست؛ افرادی که برای کسب معاشی اندک دلخوش به زباله‌های رها شده بر سر کوچه‌ها هستند و با پاره کردن کیسه‌های آنها مواد ضایعاتی ارزشمند مورد نظر خود را پیدا می‌کنند  و این موضوع باعث برهم ریختگی و درهم پاشیدگی کیسه‌های زباله بر سر کوچه‌ها می‌شود.

آنطور که مدیر عامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری کرمان می‌گوید بهترین راه و اینکه برخورد سختی هم انجام نشود و  مشکلی پیش نیاد این است که مردم در موضوع تفکیک از مبدا با شهرداری همکاری کنند.

وی ادامه داد: مردم چنانچه در طرح تفکیک از مبدا اگر شرکت کنند این زباله‌ای که بیرون به عنوان زباله خانگی می‌گذارند دیگر فاقد آن چیزهایی هست که برای آن زباله‌گرد ارزش دارد و کم کم تعداد زباله‌گردها رو به کاهش خواهد رفت.

عسکری افزود: بعد از مدتی این زباله‌گرد یک شب، ۲ شب یا دو هفته در یک محله پرسه بزند و ببیند که چیزی گیرش نمی‌آید کم کم  روند کارش عوض می‌شود  و به سمت شغل و کار دیگری می‌رود.

وی بیان کرد: هم‌اینک تعداد زباله‌گردها روز به روز در حال  زیادتر  شدن است و این موضوع به این دلیل است که ما خودمان آن را ترویج می‌کنیم حتی ما بعضی اوقات دیدیم که شهروند در خانه زباله‌هایش را تفکیک می‌کند ولی متاسفانه دوباره صبر می‌کند که این زباله گرد بیاید  و روی حس ترحمی که دارد دوباره زباله تفکیک شده‌اش را به این زباله گرد می‌دهد.

شهر کرمان همچنان سطل زباله ندارد

مدیر عامل سازمان  مدیریت پسماند شهرداری کرمان ادامه داد: اگر چناچه شهروندان در طرح تفکیک از مبدا  شهرداری همکاری خوبی داشته باشند، از اپلیکیشن شمیز (طرح جمع آوری پسماند خشک ) استفاده، به کلبه‌های بازیافتی مراجعه کنند یا طی تماسی که می‌گیرند ماشین‌های سیار شهرداری بروند در منازل و زباله‌های تفکیک شده آنها را جمع‌آوری کنند کم کم چیزهای ارزشمند از داخل زباله خانگی جدا  می‌شود و تعداد زباله‌گردها رو به کاهش خواهد رفت و شاهد پاره شدن کیسه‌های زباله سرکوچه‌ها نخواهیم بود.

به گزارش فت فتو اجرای تفکیک زباله از اقدامات خوب این دوره مدیریت شهری کرمان است زیرا در دوره قبلی که حداقل در زبان و در مواجهه با رسانه ها استقرار سلط های زباله را غیرمفید می دانستند، طرح تفکیک زباله هم جایی نداشت و اجرایی نشده بود.

در این شرایط انتظار می رود نگاه مدیران شهری به هزینه و فایده تغییر کندن و هزینه های مربوط به خرید سطل های زباله برای همه نقاط شهر، سرمایه گذاری باید تا صرفا هزینه و با اجرای طرح استقرار سطل های مکانیزه، کلانشهر مرکز دیار کریمان نیز شکل زیباتری به خود بگیرد.




شهر کرمان همچنان سطل زباله ندارد

منبع: ایرنـا
? شهر کرمان همچنان سطل زباله ندارد