به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «نذیر کرمان »؛ مردم شهرستان ارزوئیه در ماه رمضان، آداب و رسوم ویژهای دارند که نشاندهنده غنای فرهنگی و مذهبی این منطقه است گرمای هوا و شرایط خاص اقلیمی، باعث شده تا این سنتها شکل و شمایل خاص خود را داشته باشند.
مهمترین و اصلیترین آئین ماه رمضان روزه گرفتن است که از طلوع فجر تا غروب آفتاب انجام میشود و خواندن قرآن در این ماه ثواب بیشتری دارد و بسیاری از مسلمانان سعی میکنند که حداقل یک دور قرآن را در طول ماه رمضان ختم کنند.
برای دریافت دقیقترین و ملموسترین توصیف از آداب و رسوم ماه رمضان در ارزوئیه از زبان مردم، بهترین راه، گفتگو با خود آنها است، سمیرا بختیاریزاده یکی از شهروندان این
شهرستان است.
سمیرا بختیاریزاده در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «
نذیر کرمان» با اشاره به پوشش مردم
شهرستان ارزوئیه که نشاندهنده احترام به آداب و رسوم مذهبی و فرهنگی این ماه است، اظهار کرد: مردم ما به طور معمول پوشیدهتر و محتشمتر از سایر ایام سال لباس میپوشند و مانند سایر مناطق این امر تحت تاثیر فرهنگ اسلامی و آداب رسوم محلی قرار دارد.
وی ادامه داد: بانوان در ماه رمضان به پوشش خود اهمیت بیشتری میدهند و سعی میکنند حجاب کامل را رعایت کنند استفاده از چادر در بین بانوان
شهرستان ارزوئیه، به ویژه در مساجد و مراسمهای مذهبی، رایج است.
بختیاریزاده به خاطرهای از زمان کرونا اشاره و تعریف میکند: در زمان کرونا، شیوع این بیماری منحوس هم نتوانست بانوان شهرستان را از برگزاری مراسمات افطاری ماه مبارک بازدارد هر روز خانه یک نفر به رسم هر ساله جمع میشدند و افطاری طبخ کرده و توزیع میکردند.
این بانوی ارزوئیهای به غذاهای محلی اشاره کرد و گفت: ویژه غذاهای مقوی و معروف این شهرستان که از محصولات بومی هستند، میتوان به « دَک » اشاره کرد، دَک گیاهی است که طبخ میشود و معمولاً بعد از گلدهی به هندوانه وحشی تبدیل میشود، خاصیت درمانی دارد و برای بیماریهایی مثل کمخونی، روماتیسم و…. استفاده میشود.
وی دیگر غذای مورد علاقه مردم این
شهرستان را کله جوش نامید و عنوان کرد: کلهجوش یکی از غذاهای سنتی و محلی ارزوئیه است که با کشک، گردو، نعنا و پیاز داغ تهیه میشود و با یک نوع سبزی خشک معطری که بومی منطقه است، خورده میشود، این غذا بسیار مقوی و خوشمزه است که معمولاً در وعده افطار سرو میشود.
بختیاریزاده نان روغنی را دیگر اغذیه ماه مبارک نامید و گفت: پخت نان روغنی در
شهرستان ارزوئیه نیز از رسوم سنتهای قدیمی این منطقه به شمار میآید، این سنت به طور معمول در ماه رمضان در محیطهای خانوادگی برگزار میشود و اعضای خانواده به طور مشترک در پخت این نوع نان مشارکت میکنند، این کار فرصتی برای گرد هم آمدن و همکاری بین اعضای خانواده ایجاد میکند.
وی ادامه داد: مردمان
شهرستان ارزوئیه در ماه مبارک رمضان برحسب نوع روستا نسبت به روستای همجوار رسوم خاصی دارند، مثلاً در روستاهای اطرف صوغان نوعی آشرشته محلی میپزند و همسایگان را به ضیافت فرا میخوانند یا در روستای دیگری با خرما و روغن حیوانی نوعی حلوا میپزند، البته بُزقرمه با کشک یا در اصطلاح محلی «کشکبا» نیز یکی از غذاهای محبوب افطار ارزوئیهنشینان است.
بختیاریزاده عنوان کرد: رمضان در
شهرستان ارزوئیه حال و هوای خاص و روحانی دارد مردم این
شهرستان با آداب و رسوم ویژهای به استقبال این ماه مبارک میروند و آن را گرامی میدارند.
وی با اشاره به برگزاری مراسمهای افطار گفت: خانوادهها و همسایگان در این
شهرستان معمولاً با هم جمع میشوند و مراسم افطار را برگزار میکنند این تجمعات فرصتی برای کودکان است تا با هم سن و سالان خود وقت بگذارنند و با آداب مهمانی آشنا شوند و عملاً صله رحم را رقم میزنند.
بختیاریزاده ادامه داد: زنان و خانوادهها معمولاً برای افطار غذاهایی خاص و محلی تهیه میکنند و کودکان میتوانند به کمک مادران و خواهران خود بپردازند، به این ترتیب همزمان با یادگیری آشپزی، روحیه همکاری و تعاون در کنار ارزشی که به خانواده باید قائل شوند، را میآموزند.
وی ادامه داد: مردم در این ماه، بهویژه به فقرا و نیازمندان کمک میکنند جمعآوری و توزیع بستههای غذایی و اقلام مورد نیاز از طریق خانوادهها و نهادهای محلی، امری رایج است.
بختیاریزاده اذعان کرد: در ماه رمضان بسیاری از مردم
شهرستان اقدام به خانهتکانی و تزئین مساجد میکنند چراغانی و نصب چراغها و نوشتههایی به منظور خوشآمدگویی ایام ماه مبارک رمضان صورت میگیرد.
وی با اشاره به فرهنگ انتقال تجربیات به نسل جدید عنوان کرد: بزرگترها به طور مکرر به نسل جدید آداب و رسوم مربوط یه رمضان را آموزش میدهند و آنها را تشویق به شرکت در مراسمات و فعالیتهای ایام ماه مبارک رمضان میکنند.
بختیاریزاده در پایان خاطرنشان کرد: آداب و رسوم غذایی
شهرستان ارزوئیه در ماه رمضان عمیقاً با فرهنگ و تاریخ این منطقه گره خورده است این آداب نه تنها به غنای سفرههای افطار و سحر کمک میکند، بلکه پیوندهای اجتماعی و خانوادگی را نیز تقویت میکند، مردم این
شهرستان با عشق و احترام به آداب سنتی خود، ماه رمضان را گرامی میدارند و آن را فرصتی برای قرب به یکدیگر و خداوند میدانند.
انتهای خبر/ آشناگر
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0