کاهش صادرات پسته به‌دلیل وضع مقررات بازدارنده است

فردای‌کرمان – گروه اقتصاد: نایب رئیس هیات امنای انجمن ملی پسته ایران با بیان این‌که وضع مقررات بازدارنده باعث کاهش صادرات نسبت به سال‌های گذشته شده است گفت:«عمدۀ مشکلاتی که پیش روی صادرات داریم و بازرگانان و تجار ما طی پنج سال گذشته متوالی نتوانسته‌اند در این بازار حضور پیدا کنند به دلیل مقررات وضع […]

فردای‌کرمان – گروه اقتصاد: نایب رئیس هیات امنای انجمن ملی پسته ایران با بیان این‌که وضع مقررات بازدارنده باعث کاهش صادرات نسبت به سال‌های گذشته شده است گفت:«عمدۀ مشکلاتی که پیش روی صادرات داریم و بازرگانان و تجار ما طی پنج سال گذشته متوالی نتوانسته‌اند در این بازار حضور پیدا کنند به دلیل مقررات وضع شده در حوزۀ پیمان‌سپاری ارزی،برگشت ارز و تکالیفی است که بانک مرکزی اعلام کرده و متأسفانه دسترسی تجار قدیمی قطع شده و تعدادی در بازار کار می‌کنند که صادرکنندۀ قدیمی نیستند و اگر هم باشند،با کارت‌های بازرگانی خودشان کار صادرات را انجام نمی‌دهند».

جلیل کاربخش‌راوری افزود:«از ۲۲ فروردینماه سال ۱۳۹۷ پیمان‌سپاری ارزی در کشور اجرایی شد. پیمان‌سپاری ارزی و مقرراتی که بانک مرکزی وضع کرده و تکالیفی که برای صادرکنندگان گذاشته،امکان صادرات را از صادرکنندگان گرفته است،در زمانی که تحریم علیه ایران انجام شده این تحریم بانکی تنها برای دولت نبوده بلکه شامل کل کشور و تجار ایرانی نیز شده است،بنابراین بخش خصوصی هم نمی‌تواند ارز خود را ظرف بازۀ زمانی ۱۰۰ روزه با نرخ ارز تعیین شده به کشور بازگرداند».

وی اضافه کرد:«این در حالیست که ایران امکان ارتباط با بانک‌های بین‌المللی را ندارد بنابراین اگر دولت برای ورود ارز به کشور هزینۀ انتقال باید بدهد برای بخش خصوصی این کار هزینه‌بر است».

کاربخش یادآور شد:«بانک مرکزی تکلیف کرده ارز باید با نرخ‌هایی که بانک مرکزی تعیین می‌کند بازگردانده شود در حالی که بازار با روش‌های دیگر یعنی نرخ ارز آزاد مدیریت می‌شود،پسته نیز به دلیل جهانی بودن این محصول عمدۀ تولید صادراتی است و قیمتش با نرخ ارز تعیین می‌شود».

وی از دیگر مشکلات این بخش را تعیین مقررات سختگیرانه از سوی سازمان حفظ نباتات و سازمان ملی استاندارد دانست و اظهار کرد:«وضع مقررات مختلف باعث خودتحریمی شده به‌طور مثال سازمان حفظ نباتات کشور QR کد تعیین کرده که منشأ تولید مشخص شود. در کشوری که تولیدکنندۀ ۱۰۰ کیلویی داریم منشأ تولید قابلیت ردیابی شدن ندارد».

کاربخش اضافه کرد:«از سوی دیگر سازمان ملی استاندارد نیز محدویت‌ها را بیشتر کرده،کالایی که صادر می‌شود باید آزمون میکروبی برای همۀ مقاصد انجام بدهد در حالی که این استاندارد اتحادیۀ اروپاست و کشورهایی مانند چین و هند نیازی به چنین استانداردی ندارند».

وی خاطرنشان کرد:«عدم توجه به نظرات بخش خصوصی برای تجار،بازرگانان و تولیدکنندگان مشکل‌ساز شده و همین باعث شده که تجار سال گذشته و امسال با آسیب‌های جدی روبه‌رو شوند».

نایب رئیس هیات امنای انجمن ملی پسته ایران از دولت خواست تا برای رفع مشکلات پیش روی محصولات کشاورزی بهویژه پسته که رقم نخست صادرات غیرنفتی کشور در سنوات گذشته محسوب می‌شد،اقدامات لازم برای سهولت صادرات صورت گیرد تا وضعیت صادرات این محصول بهبود یابد.

به گزارش فردای‌کرمان به نقل از نذیر کرمان،وی همچنین دربارۀ وضعیت تولید پسته ایران توضیح داد:«برآوردها نشان می‌دهد که امسال بین ۲۰۰ تا ۲۱۰ هزار تن پسته خشک در سطح حدود ۴۵۰ هزار هکتار تولید شود که نسبت به سال گذشته ۲ برابر رشد را نشان می‌دهد».

کاربخش افزود:«با توجه به میزان تولید ایران امکان صادرات پسته به ارزش ۱.۵ میلیارد دلار در سال را دارد».

وی اظهار کرد:«سال گذشته میزان تولید پسته کشور ۱۰۰ هزار تن در سطح حدود ۴۵۰ هزار هکتار بود که از این میزان حدود ۳۰ هزار تن به ارزش ۲۰۰ میلیارد دلار صادر شده بود».

کاربخش‌ ادامه داد:«اکنون ۳۰ تا ۴۰ هزار تن محصول پسته تولیدی سال گذشته (۱۴۰۱) در انبارها باقی مانده است».

وی دلیل اصلی کاهش تولید پسته کشور در سال گذشته را سرمازدگی،گرمازدگی،کاهش بارندگی،استمرار خشکسالی،کمبود منابع آبی،کاهش سطح آب‌های زیرزمینی و کاهش کیفیت آب‌های زیرزمینی برشمرد و اضافه کرد:«وضع مقررات بازدارنده باعث کاهش صادرات نسبت به سال‌های گذشته شده است».

کاربخش با بیان اینکه عمدۀ برداشت محصول و پیک صادرات پسته ایران و سایر کشورهای رقیب مربوط به مهر و آبان‌ماه هر سال است،یادآور شد:«در حال حاضر بخش عمدۀ پسته کشور برداشت شده و باید قبل از شروع سال میلادی جدید صادرات انجام می‌شد،انتظار می‌رفت ما حضور مؤثرتر و بهتری در بازار جهانی پسته داشته باشیم اما متاسفانه اینگونه نیست».

 

عملکرد تولید پسته در ایران پایین است

وی در ادامه با بیان این‌که سطح زیر کشت باغات پسته در استان‌‌های مختلف کشور در حال توسعه است،گفت:«اکنون در ۲۷ استان کشور باغات پسته داریم و همچنان استان کرمان با ۵۰ درصد تولید،رتبۀ نخست را به خود اختصاص داده است».

وی اضافه کرد:«استان‌‌های خراسان جنوبی،خراسان رضوی،یزد،سمنان و فارس رتبه‌های دوم به بعد را دارا هستند».

نایب رئیس هیات امنای انجمن ملی پسته ایران افزود:«طبق آمارهای جهانی،آمریکا با تولید ۶۸۰ هزار تن در سطح زیر کشت بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار هکتار باغ،رتبۀ نخست تولید و صادرات پسته جهان را داراست و ایران در رتبه‌های دوم و سوم قرار گرفته است».

وی علت پایین بودن بازدهی و بهره‌وری باغات پسته ایران نسبت به تولید پسته آمریکا را عملکرد در هکتار دانست و اظهار کرد:«در آمریکا عملکرد در هر هکتار ۳ تن است اما در ایران عملکرد در هکتار ۵۰۰ تن است که تفاوت زیادی را نشان می‌دهد».

کاربخش،کاهش بارندگی،استمرار خشکسالی،کمبود منابع آبی و کاهش سطح آب‌های زیرزمینی،کاهش کیفیت آب‌های زیرزمینی و عدم استفاده از تکنولوژی روز دنیا در این صنعت،مشکلات در تغذیۀ گیاهی،افت به‌کارگیری از نهاده‌های کیفی همچون سم و کود و ریزمغذی‌ها،نظام خرده‌مالکی (مبتنی بر قانون ارث) را در بهره‌وری پایین موثر دانست و گفت:«در آمریکا باغات دارای تجمیع مدیریت واحد است به طوری که ۳ یا ۴ شخصیت حقوقی کل باغات را مدیریت می‌کنند اما حداقل در استان کرمان ۲۰۰ هزار تولیدکنندۀ خرد داریم که تولیدات‌شان بین ۱۰۰ کیلوگرم تا ۲۰۰ تن است». /پ




کاهش صادرات پسته به‌دلیل وضع مقررات بازدارنده است

منبع:خبر کرمان
?

کاهش صادرات پسته به‌دلیل وضع مقررات بازدارنده است

:اخبار استان کرمان – اقتصادی