چاه های آب غیرمجاز ریشه حیات را در کرمان می خشکاند

کرمان – استان کرمان در بدترین شرایط بی آبی طی دهه های اخیر قرار دارد اما در همین وضعیت از ۹ هزار و ۵۰۰ چاه غیرمجاز به صورت بی رویه آب برداشت می شود. فت فتو – گروه استان‌ها: در سال جاری افت شدید فشار آب شبکه توزیع شهر کرمان بسیار زودتر سراغ مردم آمده […]

کرمان – استان کرمان در بدترین شرایط بی آبی طی دهه های اخیر قرار دارد اما در همین وضعیت از ۹ هزار و ۵۰۰ چاه غیرمجاز به صورت بی رویه آب برداشت می شود.

فت فتو – گروه استان‌ها: در سال جاری افت شدید فشار آب شبکه توزیع شهر کرمان بسیار زودتر سراغ مردم آمده است و به خصوص آپارتمان نشین ها از کمبود آب گلایه دارند و هنوز تابستان آغاز نشده بی آبی را تجربه می‌کنند.

هم اکنون در برخی از محله‌های کرمان که سال قبل دچار بی آبی نشده بودند گزارش‌های مردمی نشان می‌دهد که در برخی از ساعات روز آبی برای مصرف وجود ندارد و این امر به دلیل عدم آبگیری تانکرهای ذخیره آب مجتمع‌های مسکونی به دلیل افت فشار آب در طول شب است.

افزایش مصرف آب و محدودتر شدن منابع آبی کرمان

با گرم شدن هوا که البته از سال گذشته زودتر گریبان کرمان را گرفته است، مصرف آب نیز افزایش یافته اما نکته عجیب اینکه با وجود تجربیات سال‌های گذشته گویی در سال جاری نیز هیچ پیش بینی برای حل مشکل صورت نگرفته و همه چیز به صرفه جویی مردم حواله می‌شود.

چاه های آب غیرمجاز ریشه حیات را در <a href=کرمان می خشکاند” src=”https://media.mehrnews.com/d/2021/07/13/3/3828779.jpg”>

سال‌های گذشته نیز پس از کم آبی و حتی آبیاری سیار در شهر کرمان مسئولان برای تقویت منابع آبی شهر کرمان چاره اندیشی کردند.

در سال جاری که هنوز نه خبری از آب سد صفار رود است و نه آب خلیج فارس مردم در کنار وعده‌های متعدد مسئولان لب تشنه مانده‌اند.

در سال جاری که هنوز نه خبری از آب سد صفار رود است و نه آب خلیج فارس مردم در کنار وعده‌های متعدد مسئولان لب تشنه مانده‌اند

به نظر می‌رسد با توجه به فرسودگی بالای شبکه توزیع، افزایش بی رویه مصرف آب و عدم برنامه ریزی مسئولان برای تأمین آب در فصل تابستان به زودی چالش کمبود آب در شهر کرمان و شهرهای بزرگ کرمان تکرار می‌شود.

در حال حاضر نیز در برخی از محله‌های کرمان مردم در طول روز با قطعی آب مواجه می‌شوند که مسئولان دلیل آن را افزایش مصرف و افت فشار عنوان می‌کنند.

این در حالیست که طی چند دهه اخیر منابع آبی محدود استان کرمان برای توسعه کشاورزی استفاده شده است و هیچ منبع آب جایگزینی برای این مصرف بی رویه آب نیز تعریف نشده است.

لب تشنگان هندوانه کشت می‌کنند!

کشت محصولاتی که به آب زیاد نیاز دارند و عدم اصلاح الگوی مصرف و عدم توسعه متناسب با نیاز استان شبکه‌های آبیاری نوین در بخش کشاورزی موجب شده بخش اعظمی از آب استان در این بخش هدر رود و متأسفانه اکثر اقدامات در این مسیر نیز در حد شعار و وعده‌های شیرین مانده است و هم اکنون کام مردم حتی در بحث تأمین آب شرب نیز تلخ شده است.

با وجود شعارهای متوالی در خصوص ساماندهی آبیاری در بخش کشاورزی اما روندهای اصلاح نشده ادامه دارد و تنها ۹ هزار و ۵۰۰ چاه غیر مجاز بدون نظارت و ضابطه در حال برداشت آب از منابع محدود زیر زمینی کرمان هستند.

برداشت بی رویه آب‌های زیر زمینی نگران کننده است

مدیرعامل آب منطقه‌ای استان کرمان در این خصوص به فت فتو می‌گوید: وجود این تعداد چاه‌های غیرمجاز در زمینه برداشت باقیمانده آبی‌های زیر زمینی نگران کننده است.

علی رشیدی افزود: آب‌های زیر زمینی تنها منابع آب استان کرمان هستند و استفاده باقیمانده این آب‌ها که به دلیل عدم بارندگی احیا نشده‌اند بسیار ضروری است.

وی ادامه داد: ۵.۸ میلیارد مترمکعب در شرایط فعلی ورودی آب‌های زیر زمینی است اما با وجود خشکسالی هر سال ۶.۹ میلیارد مترمکعب آب برداشت می‌شود که بعضاً صرف تولید محصولات پر آب و یا غیرتجاری می‌شود.

وی عنوان کرد: کسری یک میلیارد مترمکعبی آب جبران نمی‌شود و سطح آب دشت‌ها در حال فرو نشست است.

کسری یک میلیارد مترمکعبی آب جبران نمی‌شود و سطح آب دشت‌ها در حال فرو نشست است

وی به وجود ۳۴ هزار حلقه چاه در استان اشاره کرد که حداقل ۹ هزار و ۵۰۰ مورد از آنها غیر مجاز است و باید این وضعیت ساماندهی شود.

محمد معصومی استان دانشگاه و محقق حوزه آب در کرمان گفت: متأسفانه روند نشست دشت‌های کرمان ادامه دارد و استان کرمان رتبه نخست میزان نشست دشت‌های کشور را به خود اختصاص داده که اتفاقاً اکثر کانون‌های بحرانی در اطراف شهرهای بزرگ و به خصوص شهر کرمان واقع شده است.

وی عنوان کرد: دلیل افت دشت‌ها در کرمان کشاورزی است چون ۸۰ درصد از برداشت‌های آب با کاربری کشاورزی انجام شده است و علیرغم هشداری‌های داده شده اما روند این برداشت‌ها ادامه دارد.

هیچ چیز در کرمان به اندازه آب ارزش ندارد

وی می‌افزاید: در یک پیمایش ساده و غیر علمی هم می‌توان کشت‌های آب بر فراوان در کانون‌های بحرانی خشکسالی کرمان را مشاهده کرد، مثلاً کشت هندوانه در جنوب کرمان با وسعت بسیار بالا انجام می‌شود و این در حالیست که در همین منطقه بسیاری از روستاها بی آب هستند.

وی گفت: هیچ چیز در کرمان به اندازه آب ارزش ندارد و اگر هم قرار بر ادامه کشاورزی با این وسعت نامناسب با آب‌های موجود است، کشاورزی فقط باید در زمینه محصولاتی انجام شود که ارزش استراتژیک و یا صادراتی دارند.

سوال این است وقتی یکی دو سال دیگر به دلیل این برداشت‌ها آبی برای شرب هم باقی نماند چه باید انجام شود

وی گفت: طرح‌های مختلفی در استان طی سال‌های اخیر در دستور کار قرار گرفته و هم اکنون نیز طرح سازگاری با کم آبی در دستور کار است اما سوال من این است چرا از منابع آبی موجود استفاده بهینه نمی‌شود؟

وی برداشت‌های بی رویه در بخش کشاورزی سهل انگاری بزرگ در استان کرمان دانست و گفت: جلوی چاه‌های غیر مجاز گرفته نمی‌شود به این بهانه که کشاورز باید به کشت خود ادامه دهد اما سوال این است وقتی یکی دو سال دیگر به دلیل این برداشت‌ها آبی برای شرب هم باقی نماند چه باید انجام شود؟

حال باید منتظر ماند و دید که دولت عملاً برای مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی چه اقدام سازنده‌ای انجام می‌دهد.

کد خبر ۵۵۱۶۴۷۶




چاه های آب غیرمجاز ریشه حیات را در کرمان می خشکاند

منبع: مــهر
? چاه های آب غیرمجاز ریشه حیات را در کرمان می خشکاند