همه چیز درباره رشته گیاه‌پزشکی/ آیا گیاهان هم به پزشک متخصص نیاز دارند؟

گروه استان‌های فت فتو؛ رشته گیاه‌پزشکی یکی از اصلی‌ترین تخصص‌های حوزه کشاورزی است که همه ساله دانشجویان و علاقه‌مندان زیادی را در دانشگاه‌ها به خود جذب کرده و در صورت برنامه‌ریزی صحیح و دلسوزانه از سوی مسئولان ذی‌ربط و نهاد‌های درگیر، می‌تواند هم در زمینه اشتغال قشر عظیمی از فارغ‌التحصیلان این رشته کمک کند و […]

گروه استان‌های فت فتو؛ رشته گیاه‌پزشکی یکی از اصلی‌ترین تخصص‌های حوزه کشاورزی است که همه ساله دانشجویان و علاقه‌مندان زیادی را در دانشگاه‌ها به خود جذب کرده و در صورت برنامه‌ریزی صحیح و دلسوزانه از سوی مسئولان ذی‌ربط و نهاد‌های درگیر، می‌تواند هم در زمینه اشتغال قشر عظیمی از فارغ‌التحصیلان این رشته کمک کند و هم درباره رفع مشکل کشاورزی و کشاورزان و حرکت به سوی کشاورزی مکانیزه و مدرن، مؤثر باشد.

خبرنگار فت فتو به همین مناسبت با ریحانه سلیمانی مدیر گروه رشته گیاه‌پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) که دارای مدرک دکتری بیماری شناسی گیاهی، گرایش ویروس‌شناسی گیاهی و فارغ‌التحصیل از دانشگاه دولتی شیراز است، درباره توصیف این رشته و با تأکید بر انتخاب این تخصص با آگاهی کامل از تفاوت میان طب سنتی و رشته گیاه‌پزشکی گفت‌وگویی کرده که در ادامه می‌خوانیم.

سلیمانی در گفت‌وگو با فت فتو با توصیف رشته گیاه‌پزشکی اظهار کرد: در واقع گیاه‌پزشکی یعنی پزشکی گیاهان. همان‌طور که انسان و حیوانات در برخی مواقع دچار بیماری و مشکلات جسمی می‌شوند و برای انسان، پزشک و برای حیوان، دامپزشک وظیفه درمانگری را بر عهده دارند، گیاهان نیز به همین شکل هستند و مانند موجودات زنده درگیر مشکلاتی می‌شوند که گیاه‌پزشک، وظیفه مدیریت این مسائل، محافظت از منبع اول غذایی انسان یعنی گیاه و تشخیص، درمان بیماری‌ها و آفاتی که در گیاهان باعث ایجاد خسارت می‌شوند را دارد.

وی درباره آینده شغلی و زمینه‌های اشتغال در رشته گیاه‌پزشکی گفت: دانشجویان فارغ‌التحصیل در رشته گیاه‌پزشکی می‌توانند در ارگان‌های دولتی مانند وزارت جهاد کشاورزی، مراکز تحقیقات کشاورزی و مراکز تحقیقات گیاه‌پزشکی مشغول به کار شوند و به صورت خصوصی برای تأسیس کلینیک گیاه‌پزشکی اقدام کنند که در واقع کشاورزان یا گلخانه‌داران، نمونه‌های گیاهی خود را به این مراکز ارجاع می‌دهند.

مدیر گروه گیاه‌پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان اضافه کرد: فارغ‌التحصیلان رشته گیاه‌پزشکی در صورت تمایل می‌توانند در مشاغل بخش خصوصی مانند مراکز فروش سموم و نهاده‌های کشاورزی مشغول به کار شوند و یا در حیطه پژوهشی می‌توانند در مراکز آموزش عالی فعالیت داشته باشند.

سلیمانی با ارزیابی استقبال داوطلبان از رشته گیاه‌پزشکی عنوان کرد: این رشته از لحاظ ثبات، یکی از رشته‌های شاخص در دانشکده کشاورزی است و در چند سال اخیر، استقبال متقاضیان از این رشته رضایت‌بخش بوده و ورودی در حد معقول و متعارف دارد. تا به امروز افت ورودی این رشته را در دانشگاه آزاد اصفهان نداشته‌ایم.

وی با برشمردن تجهیزات دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان در رشته کشاورزی مطرح کرد: جا دارد که یادی کنیم از بنیان‌گذاران این واحد دانشگاهی که با آینده‌نگری و دوراندیشی، شرایطی مناسب برای تأسیس و آغاز به کار رشته کشاورزی فراهم کردند و امروز شاهدیم که رشته کشاورزی در گرایش‌های مختلف ازجمله گیاه‌پزشکی از لحاظ سرمایه و امکانات مانند اعضای هیئت علمی، فضای علمی مناسب، آزمایشگاه‌ها و تجهیزات وابسته، قابلیت رقابت کامل با دانشگاه‌های دولتی را دارد.

مدیر گروه گیاه‌پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان ادامه داد: در همه مقاطع در دانشگاه‌های دولتی تحصیل کرده‌ام و دانشگاه آزاد در مقایسه با دانشگاه‌های دیگر مدعی در این رشته ازجمله دانشگاه صنعتی اصفهان و یا دانشگاه شیراز، نه تنها چیزی کم ندارد؛ بلکه در بعضی موارد خیلی برتر از دانشگاه‌های دولتی است.

سلیمانی تبیین کرد: نکته‌ای که باید تبیین و شفاف‌سازی شود، این است که در سال‌های اخیر، بحث طب سنتی و گیاهان دارویی به شکل غیرقابل کنترلی در حال پیشروی بوده و هرکسی ولو با اندک دانشی به خود اجازه می‌دهد وارد این حیطه شود. تصور بسیاری از دانشجویان این بوده که به محض اینکه وارد حیطه طب سنتی یا گیاهان دارویی و عطاری شوند، می‌توانند نظر پزشکی داده و نسخه تجویز کنند.

وی تشریح کرد: رشته گیاه‌پزشکی هیچ ارتباطی با طب سنتی و گیاهان دارویی ندارد و رشته‌ای مرتبط با بیماری‌ها و آفات گیاهان است. در واقع فرد، پزشک گیاهان می‌شود و مشکلاتی را که برای گیاهان به وجود می‌آید، رفع و رجوع می‌کند. هنگامی که دانشجویان با این تصور اشتباه وارد این رشته می‌شوند، بعد از چند ترم انگیزه و انرژی خود را از دست می‌دهند. پس توصیه می‌کنم دانشجویان حتماً با آگاهی این رشته را انتخاب کنند تا مراحل بعدی تحصیلی را هم با موفقیت سپری کنند.

انتهای پیام/۴۱۲۱/




همه چیز درباره رشته گیاه‌پزشکی/ آیا گیاهان هم به پزشک متخصص نیاز دارند؟

منبع:آنـــا
? همه چیز درباره رشته گیاه‌پزشکی/ آیا گیاهان هم به پزشک متخصص نیاز دارند؟