نگاه سودجویانه انسان بلای جان طبیعت

فت فتو/کرمان برداشت بی‌رویه محصولات جنگلی و مرتعی زنگ خطری برای طبیعت و محیط زیست است لذا می‌طلبد دست از نگاه سودجویانه به طبیعت برداریم و با آن مهربان باشیم. به گزارش فت فتو، طبیعت استان کرمان به‌خصوص جنوب کرمان طی فصل بهار  محل رویش انواع گیاهان دارویی و محصولات‌ جنگلی از جمله بنه، کسور، […]

فت فتو/کرمان برداشت بی‌رویه محصولات جنگلی و مرتعی زنگ خطری برای طبیعت و محیط زیست است لذا می‌طلبد دست از نگاه سودجویانه به طبیعت برداریم و با آن مهربان باشیم.

به گزارش فت فتو، طبیعت استان کرمان به‌خصوص جنوب کرمان طی فصل بهار  محل رویش انواع گیاهان دارویی و محصولات‌ جنگلی از جمله بنه، کسور، بادام کوهی، آویشن، بابونه، زیره و… است‌ که‌ علاوه بر مردم محلی گردشگران و مسافرانی از استان های همجوار ییلاقات خوش آب و هوا و کوهستانی جیرفت از جمله دلفارد یا همان دره مدیرانه، درب بهشت، جبالبارز و دیگر مناطق بکر را برای تفریح انتخاب می‌کنند که این تفریح نیز به طبیعت کشانده می‌شود به طوری که علاوه بر چیدن محصولاتی از جمله بنه و کسور، برگی برای درختان زیبا و بی‌صدای منطقه نمی‌گذارند که این پاسخ خوبی به میزبانی طبیعت نیست.

اما از آنجائی‌که اردیبهشت، فروردین، خرداد و شهریور برای مردم بومی و گاهی سودجویان فرصتی برای برداشت بی‌رویه داروهای گیاهی و طبیعی  و زنگ خطری جدی برای صیانت از محیط زیست است، مسئولیت دوستداران محیط زیست و طبیعت دوچندان شده است.

البته نباید انصاف برخی از مردم و مصرف کنندگان را نادیده گرفت زیرا برخی از مردم برداشتی به اندازه میزان مصرف خانواده دارند و برخی دیگر سودجویانی هستند که کیسه‌ای به پهنای دشت دارند و با هر روز مراجعه به دامان طبیعت و جنگل‌های منطقه برای سودجویی بیشتر برداشت بیشتر ی می کنند تا جایی که حتی به انقراض بعضی گونه‌های کمیاب فکر نکرده و همچنان بر دل طبیعت تازیانه می‌زنند.

برداشت محصولات مرتعی و جنگلی مستلزم اخذ مجوز است

حمزه احمدی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان با اشاره به اینکه هم‌اکنون فصل برداشت محصولات مرتعی و جنگلی است نسبت به اخذ مجوز در این راستا تاکید کرد و گفت: این منطقه با داشتن مراتعی در سطح یک میلیون و ۹۴۱ هزار هکتار و همچنین ۴۸۳ هزار هکتار جنگل دارای گیاهان جنگلی و مرتعی طبیعی بوده که برخی از این گیاهان به صورت دارویی، خوراکی و ادویه‌ای قرن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

احمدی اظهار کرد: برخی با برداشت‌های بی‌رویه و غیر اصولی علاوه بر آسیب به مراتع و درختان جنگلی موجب کاهش سطح و توان تولیدی و در نهایت نابودی این گیاهان می شوند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان با بیان اینکه نباید به رویشگاه‌های جنگلی و مرتعی نگاه تجاری داشت بلکه اولویت نخست حفظ سرمایه اصلی یعنی همان درختان بنه و بوته‌های بادام کوهی است و در کنار حفظ و نگاهداری، درآمدزایی هم باید ایجاد شود، توضیح داد: اولویت بهره‌برداری از محصولات فرعی جنگل و مرتع و اخذ مجوزهای لازم با بهره برداران طرح های مرتعداری یا دارای پروانه چرای دام، جوامع محلی، بهره برداران عرفی، تشکلهای مردم نهاد و فارغ التحصیلان بخش منابع طبیعی و کشاورزی است تا از این طریق انگیزه مشارکت ذینفعان اصلی در حفاظت از جنگل‌ها و مراتع فراهم شود.

وی حفظ، احیاء، توسعه و بهره‌برداری را از ارکان اصلی وظایف منابع طبیعی برشمرد و گفت: بهره‌برداری از گیاهان دارویی مراتع، تابع ضوابط خاصی است و بهره‌برداری باید بر اساس یک طرح مدون انجام گیرد، در غیر این صورت بهره‌برداری غیر اصولی و بی‌رویه باعث تخریب و کاهش پوشش گیاهی، فرسایش خاکی و بادی، کاهش تولید اکسیژن و آب شیرین و در نهایت باعث تبدیل مرتع به بیابان می شود.

وی با اشاره به اینکه مهمترین گونه های گیاهان دارویی قابل برداشت از سطح مراتع و جنگل های جنوب کرمان آویشن، آنغوزه تلخ، زیره سیاه، بادام کوهی و بنه است، عنوان کرد: یکی از راه‌های ایجاد و ترغیب جوامع محلی این است که مراتع و جنگل‌ها را اقتصادی کنیم تا در معیشت و زندگی مرتعداران و جوامع محلی تأثیرگذار باشد و سبب افزایش درآمد خانوارها شود.

احمدی دلیل بیشتر بهره‌برداری‌های غیر مجاز را عدم آگاهی از نحوه برداشت و زمان مناسب دانست و افزود: با بهره گیری از دانش بومی و آموزش های فنی می‌توان بدرستی از این نعمت خدادادی و بالا رفتن اقتصاد منطقه کمک کرد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان، بر آمادگی این اداره کل در تهیه طرح های بهره برداری بصورت قانونی با اولویت های اعلام شده تاکید کرد.

بیاییم با طبیعت چنان رفتار کنیم که مبادا روزی برسد برخی گونه‌ها را بر سر قله ها هم نیابیم، فرزندان‌مان در حسرت عطر دمنوش‌های گیاهی بمانند و در قصه های مادربزرگ‌ها دنبال این رویای شیرین بگردند زیرا اگر  تنها نگاه‌مان به محصولات جنگلی و مرتعی به ارزش اقتصادی آن‌ها منحصر شود دیری نخواهد پایید که از بسیاری از نعمت‌های طبیعی خداوند محروم خواهیم ماند.

انتهای پیام




نگاه سودجویانه انسان بلای جان طبیعت

منبع: ایـسنا
? نگاه سودجویانه انسان بلای جان طبیعت