گیاه داروئی«دک» یا «کبر» یکی از گیاهان داروئی ارزوئیه هست و این گیاه در گویش محلی ارزوئیه به نام «دک» شناخته شده است از اواسط فروردین در مناطق گرمسیر ارزوئیه می روید و خواص درمانی مختلفی دارد از جمله اینکه برای درمان مفاصل بسیار مفید است همچنین پوست این گیاه مزه تند و گس و اثر آرام کننده ، معرق و نرم کننده دارد و در رفع سرفه و آرام کردن حملات آسم و دفع کردن کارساز بوده و در درمان دانه های پوستی سودمند است.
به گزارش فت فتو از ارزوئیه گیاه داروئی «دک یا کبر» یکی از گیاهان داروئی مناطق گرم و خشک هست که در مناطق مختلف به نام های همچون: کورک ، کروز، کورزه ، کور و شفلح (میوه یونانی) اثونیطس ، و قبارس نیز شناخته می شود و در شهرستان ارزوئیه به نام «دک» و یکی از غذا های محلی این شهرستان است. «دک» به صورت خودرو در شکاف های صخره ها ، در بالای دیوارهای گلی ، مناطق مخروبه ، و در هر خاکی با حداقل مواد غذایی رشد می کند. این گیاه در گویش محلی ارزوئیه به نام دک شناخته شده است از اواسط فروردین در مناطق گرمسیر ارزوئیه می روید و خواص درمانی مختلفی دارد از جمله اینکه برای درمان مفاصل بسیار مفید است همچنین پوست این گیاه مزه تند و گتس و اثر آرام کننده ، معرق و نرم کننده دارد و در رفع سرفه و آرام کردن حملات آسم و و دفع کردن کارساز بوده و در درمان دانه های پوستی سودمند است. ابوعلی سینا می گوید طحال را از ماده سودایی پاک می کند و بعد از آن بهبودی کامل حاصل می شود پرورده آن با سرکه و عسل دافع و خارج کننده سموم بدن است. ریشه دک جهت بهبود فالج و برخی سیستم عصبی که ناشی از افزایش سردی یا رسوبات هست بسیار نافع است. مردم منطقه ارزوئیه از گل این گیاه برای مصارف خوراکی ، ترشیجات، و انواع سالاد استفاده می کنند. گل این گیاه بسیار تلخ است و برای تهیه این خوراک گل این گیاه را شسته و داخل آب می گذاریم و تا مقداری جوشانده شود تا تلخی آن گرفته شود آن را آبکش نموده و خوب با گوشت کوب می کوبیم تا له شود پیاز را پوست کنده و خرد میکنیم و در ماهی تابه روغن می ریزیم و پیاز را سرخ می کنیم و در انتهای کار تخم مرغ اضافه می کنیم به همراه زردچوبه و نمک و در انتها غذای ما آماده است. انتهای پیام/ جواد بختیاری زاده