نذیر کرمان – گروه فرهنگوهنر: مراسم رونمایی از سه جلد کتاب «رواق زبرجد» و کتاب «کرمان در نگارخانۀ تاریخ» عصر پنجشنبه سیزدهم مهرماه با حضور جمع کثیری از فعالان اقتصادی،فرهنگی و اجتماعی در تالار فرهنگ و هنر کرمان برگزار شد. این مراسم همچنین بهطور همزمان از طریق فضای مجازی در آپارات نیز پخش میشد که […]
نذیر کرمان – گروه فرهنگوهنر: مراسم رونمایی از سه جلد کتاب «رواق زبرجد» و کتاب «کرمان در نگارخانۀ تاریخ» عصر پنجشنبه سیزدهم مهرماه با حضور جمع کثیری از فعالان اقتصادی،فرهنگی و اجتماعی در تالار فرهنگ و هنر کرمان برگزار شد.
این مراسم همچنین بهطور همزمان از طریق فضای مجازی در آپارات نیز پخش میشد که از نظر استقبال مخاطب بینظیر بود.
کتابهای «رواق زبرجد» و کتاب «کرمان در نگارخانۀ تاریخ» به کوشش محسن جلالپور فعال اقتصادی و فرهنگی کرمان منتشر شده است.
تاکنون سه جلد از مجموعۀ رواق زبرجد به رشتۀ تحریر درآمده که در آن به معرفی کرمانیهای اثرگذار در حوزۀ اقتصاد،فرهنگ و هنر و علم و دانش پرداخته شده است. این کتابها بخشی از مصاحبههای تصویری است که با کرمانیهای سرشناس در هر یک از این حوزهها انجام شده است.
«کرمان در نگارخانۀ تاریخ» نیز مجموعهای ۶۰۰ صفحهای از ۱۲۸۰ عکس مربوط به کرمان در صد سال اخیر است.
جلالپور در مراسم رونمایی از این کتابها با بیان اینکه نام کتاب «رواق زبرجد» از شعر معروف حافظ «بر این رواق زبرجد نوشتهاند به زر / که جز نکویی اهل کَرَم نخواهد ماند» گرفته شده است،گفت:«کَرَم همان کرمانیهایی هستند که اهل کَرَم هستند و با کَرَم صد سال اخیر کرمان را ساختند،کرمانی که از یک دورۀ بسیار بد در ابتدای سال ۱۳۰۰ با بیماریهای فراوان و گرفتاریها و مشکلات جدی شروع کرد و کسی به آن اعتنا نمیکرد و کرمانی که امروز در صنعت،معدن،کشاورزی،فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی جزو استانهای درخشان کشور است و این با فعالیت اهل کَرَم که طی این سده خدمت کردند،اتفاق افتاده است».
جلالپور افزود:«کتاب رواق زبرجد و کرمان در نگارخانۀ تاریخ،گنجینههای تصویر و سخن کرمانیهاست».
به گزارش خبرنگار نذیر کرمان،این فعال اقتصادی و فرهنگی کرمان با اشاره به دلیل شکلگیری و تدوین مجموعۀ رواق زبرجد،گفت:«داستان شروع کتابهای رواق زبرجد از یک اتفاق در اتاق کرمان شروع شد. در دهۀ ۹۰ ما در کرمان تصمیم گرفتیم که تاریخ تجارت کرمان را تحریر کنیم،استاد گلابزاده مسئول این کار شدند،آقای مهندس ایرانی نیز در اتاق مسئولیت پذیرفتند بر این کار نظارت داشته باشند و بنده نیز همراهی کردم. طی دو سال حدود ۷۰۰ صفحه کتاب از تاریخ تجارت کرمان تدوین شد که بعدا در دو جلد چاپ شد».
رئیس اسبق اتاق بازرگانی ایران و کرمان ادامه داد:«این دو جلد کتاب در دورۀ استانداری آقای رزمحسینی رونمایی شد و آقای گلابزاده در روز رونمایی از این کتابها اعلام کردند که متاسفانه اگرچه از هفتهزار سال پیش در کرمان اسناد و مدارک تاریخی وجود دارد اما در صد سال گذشته کار مکتوبی از فعالین اقتصادی،تجارت و سایر زمینههای کرمان نداریم. این مطلب در ذهن من ماند تا شرایطی ایجاد شد که از اتاق و فعالیتهایی که مسئولیتهای اجتماعی بود بیرون آمدم و زمانی برای انجام کارهای مانده پیش آمد».
جلالپور خاطرنشان کرد:«در سال ۹۵ بلافاصله بعد از اینکه کارهای شخصی را شروع کردم،تصمیمم مبنی بر اینکه صد سال اخیر کرمان را به تحریر دربیاوریم و به تصویر بکشیم را با جناب آقای ملکقاسمی که یکی از کارگردانهای خوب تلویزیون کرمان بودند و هستند در میان گذاشتم و کار شروع شد».
وی افزود:«طی این سالها و تاکنون بیش از ۲۳۰ مصاحبۀ مصور چند ساعته انجام شده که حدود ۶۰ مورد از این مصاحبهها پیاده شده و در سه جلد کتاب «رواق زبرجد» منتشر شده است».
جلالپور با اشاره به محتوای کتابهای رواق زبرجد توضیح داد:«جلد اول با عنوان تلاشگران توسعۀ کرمان،جلد دوم با عنوان پویندگان فرهنگ و هنر و جلد سوم که در یک ماه اخیر منتشر شده است با عنوان مبشران امید و جویندگان علم به چاپ رسیده است و انشاءالله ادامه پیدا خواهد کرد و تا عمری و توانی باشد همۀ آنچه که میتوانیم در این صد سال به تصویر و تحریر بکشیم را با همت،همراهی و همدلی شما بزرگان کرمان و همۀ کسانی که امروز افتخار نداریم در این جمع در کنار آنها باشیم اما به کرمان خدمت کردند،برای نسل آینده باقی میگذاریم».
وی در ادامه با اشاره به تصمیمش برای انتشار کتابی از تصاویر باقیمانده از ۱۰۰ سال اخیر کرمان،گفت:«کار جدید را با جناب آقای مجید نیکپور برای به تصویر کشیدن کرمان در کتابی با نام کرمان در نگارخانۀ تاریخ شروع کردیم که در بیش از ۶۰۰ صفحه با ۱۲۸۰ عکس بسیار با ارزش،بهعنوان اولین کار در این زمینه منتشر شده و امروز از این کتاب نیز رونمایی میشود».
جلالپور با بیان اینکه این کتابها دو گنجینۀ تصویر و سخن کرمانیهاست،اظهار کرد:«اگر بگویم برخی از آرزوهای شش دهۀ زندگی من که ادای دین به گذشتگان و خدمتکنندگان به استان کرمان و کشور بوده را در کاری که از سال ۹۵ شروع شده – و انشاءاالله تا عمری باشد ادامه خواهد یافت – میبینم و خوشحال هستم که توانستم بخش کوچکی از این را ادا کنم،سخن گزافی بیان نکردم».
وی با اشاره به علت نامگذاری کتاب با عنوان «رواق زبرجد»،بیان کرد:«نام کتاب از شعر معروف حافظ «بر این رواق زبرجد نوشتهاند به زر / که جز نکویی اهل کَرَم نخواهد ماند» گرفته شده که واقعا لایق کرمانیها است. «کَرَم» همان کرمانیهایی هستند که اهل کَرَم هستند و با کَرَم صد سال اخیر کرمان را ساختند،کرمانی که از یک دورۀ بسیار بد در ابتدای سال ۱۳۰۰ با بیماریهای فراوان و گرفتاریها و مشکلات جدی شروع کرد و کسی به آن اعتنا نمیکرد و کرمانی که امروز در صنعت،معدن،کشاورزی و فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی جزو استانهای درخشان کشور است و این با فعالیت اهل کَرَم که طی این سده خدمت کردند،اتفاق افتاده است».
جلالپور یادآور شد:«مجموعه کتابهای رواق زبرجد واگویههایی است از گوشهای از آنچه که در این صد سال در کرمان اتفاق افتاده است و فعالیتهایی که کرمانیها انجام دادهاند و ما به آن دسترسی داشتیم».
وی گفت:«راه سختی است. برای هر مصاحبه بارها تماس میگیریم،خواهش میکنیم و بارها وقت میگذاریم و رفتوآمد میکنیم و گاهی از روی استیصال دیگران را شفیع میکنیم که اجازه بدهند که برویم و صحبتهای آنها را ضبط کنیم زیرا معمولا کسانی که به سن ۷۰ تا ۸۰ سالگی رسیدند،اهل گفتوگو نیستند ولی اصرار ما و پیگیری آقای ملکقاسمی بالاخره برخی از اینها را به تصویر میکشد و بعدا توسط آقای دکتر عبدالرشیدی به تحریر درمیآید».
وی تاکید کرد:«این گفتوگوها انتقال تجربه از این نسل به نسل آینده،انتقال آنچه که در این سده اتفاق افتاده و انتقال خدمات انجامشده است».
جلالپور خطاب به حاضرین گفت:«امیدوارم بتوانید وقت بگذارید و هر روز،هفته یا هر ماه،یک داستان از این زندگیها را بخوانید و ببینید که چه زحماتی کشیده شده و از کجا به کجا رسیدیم و فعالان اقتصادی،فعالان عرصۀ فرهنگی و هنر و عرصۀ علم و اندیشه،کرمان را از کجا به کجا پیش بردند. باید از همۀ کسانی که این راه طولانی را طی این سالها پیمودند،تقدیر کرد».
وی با اشاره به عکسهای منتشر شده در کتاب کرمان در نگارخانۀ تاریخ توضیح داد:«این کتاب شامل ۹ بخش است. در بخش اول اماکن کرمان در ۱۰۰ سال گذشته از دروازهها و آنچه که در فیلم و عکس باقی مانده بود به تصویر کشیده شده است. در بخش دوم عکسهای حکام و استانداران دورۀ قاجار و پهلوی،بخش سوم تصاویر مراسم و رویدادهای این دوران،بخش چهارم عکس شخصیتهای ۱۰۰ سال اخیر،بخش پنجم تصاویر مربوط به حرفهها،صنایع و بازار،در بخش ششم عکسهایی دربارۀ آموزش و مدارس،در بخش هفتم تصاویر نیروها و ظرفیتهای نظامی و انتظامی،در بخش هشتم تصاویر مردم در این سده و در بخش نهم عکسهایی از سیستان و بلوچستان منتشر شده به دلیل اینکه سیستان و بلوچستان در دهههای گذشته بخشی از کرمان بوده و حتی در استان هشت بخشی از استان امروز سیستان و بلوچستان هم از استان کرمان بوده و لازم بود که به آن پرداخته شود».
وی خاطرنشان کرد:«کتاب اول رواق زبرجد را به مرحوم پدرم تقدیم کردم،کتاب دوم را به آقای مهدی آگاه که استاد بنده بودند و کتاب سوم را به مرحوم افضلیپور و سرکار خانم صبا تقدیم کردم. کتاب کرمان در نگارخانۀ تاریخ را نیز به مادر مرحومم تقدیم کردم که ۴۰ سال بیشتر از خدا عمر نگرفت اما کرمان و کرمانیها را خیلی دوست داشت و همیشه به کوچهها و خیابانهای کرمان عشق میورزید».
این فعال اقتصادی و فرهنگی کرمان افزود:«آقای دکتر ملکقاسمی در تهیۀ مجموعۀ رواق زبرجد بسیار وقت گذاشتند و بسیار همت کردند. آقای مجید نیکپور برای کتاب کرمان در نگارخانۀ تاریخ بیش از دوونیم تا سه سال پیگیری کردند و از جاهای مختلف اعم از سازمان اسناد،کتابخانه ملی،موسسۀ مطالعات تاریخ معاصر ایران،مرکز اسناد انقلاب اسلامی و در داخل و خارج کشور دنبال این عکسها بودند و آقای دکتر عبدالرشیدی نیز در تدوین هر دو کتاب بسیار همت کردند».
وی ادامه داد:«همچنین جناب آقای مهندس مهدی ایرانی،جناب آقای سیدمحمدعلی گلابزاده،جناب آقای عباس افضلی ننیز،آقای تاجپور،استاد علی خسروی،خانم فاطمه روحالامینی و آقای مهدی جعفری نیز در تدوین و طراحی این کتابها کمک کردند که بایستی از آنها تقدیر کنم».
گفتنی است در این مراسم مهدی ایرانی فعال اقتصادی،مولف و پژوهشگر،مهدی محبیکرمانی شاعر،نویسنده و پژوهشگر،دکتر اوحدی روانپزشک و دکتر نعمتاالله فاضلی استاد انسانشناسی دانشگاه در تهران نیز سخنرانی کردند.
شعرخوانی حمید نیکنفس شاعر طنزپرداز کرمانی،اجرای همسرایی موسیقی توسط گروه مهر وطن و پخش کلیپهایی از معرفی کتابها از دیگر برنامههای این مراسم بود. محسن روحی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان نیز در این مراسم حضور داشت.
در پایان این مراسم از کتابهای «رواق زبرجد» و کتاب «کرمان در نگارخانۀ تاریخ» رونمایی شد. /پ
مجموعۀ «رواق زبرجد» گنجینۀ سخن کرمانیهاست
منبع:خبر کرمان ?
:اخبار استان کرمان – فرهنگ
امام جمعه موقت شهر کرمان گفت: امام علی(ع) به عنوان پدر نمونه با عملکرد و سفارشات خود به فرزندانشان در راستای تربیت آنان قدم برداشتند. حجتالاسلام احمد شیخبهایی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری «نذیر کرمان» با اشاره به این که امیرالمؤمنین علی(ع) را میتوان به عنوان پدر نمونه مطرح کرد، گفت: حضرت علی […]
رئیسکل دادگستری استان کرمان از اعطای ۱۵ روز مرخصی به زندانیان واجد شرایط در سراسر استان کرمان به مناسبت اعیاد ماه رجب خبر داد. به گزارش پایگاه خبری «نذیر کرمان» حجتالاسلام ابراهیم حمیدی شامگاه ۲۲ دیماه در حاشیه برگزاری جشن بزرگ ولادت امام جواد و امیرالمومنین (ع) و روز پدر در زرند اظهار کرد: این مرخصی […]
ادارهکل هواشناسی استان کرمان وضعیت آب و هوای استان کرمان تا پایان هفته را تشریح کرد. به گزارش پایگاه خبری «نذیر کرمان»؛ به نقل از ادارهکل هواشناسی استان کرمان؛ طبق بررسی آخرین نقشههای پیشیابی هواشناسی از امروز تا روز دوشنبه بر سرعت وزش باد در شرق و شمال غرب استان افزوده خواهد شد. گفتنی است […]
زمینلرزهای به بزرگی ۴/۲ ریشتر مرز استانهای کرمان و هرمزگان را لرزاند. به گزارش پایگاه خبری « نذیر کرمان»؛ در ساعت ۱۵ دقیقه بامداد امروز زمینلرزهای به بزرگی ۴/۲ ریشتر مرز کرمان و هرمزگان را لرزاند. این زمینلرزه در طول جغرافیایی: ۵۷/۲۵، عرض جغرافیایی: ۲۷/۹۲ و در عمق ۱۰ کیلومتری زمین بهوقوع پیوست. نزدیکترین شهرها […]
+ سه =