به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری نذیر کرمان، سیزده بدر یکی از آئین و رسوم ایرانیها است که در سیزدهمین روز سال یعنی سیزده فروردین انجام میشود، از این رو خانوادههای کرمان نیز همچون سالهای گذشته به همراه فامیل به صورت گروهی آن هم با رسم و رسوم خاص خود به گردش و تفریح میروند.
خروسخوان و شامگاه این روز در طبیعت از رفت و آمد و صدای انسانها پر است. صدایی چندین صد ساله که پیامآور شادی در این روز آن هم در آغوش طبیعت است.
ایرانیان از روزگاران قدیم پس از دوازده روز جشن و شادی آن هم به یاد دوازده ماه سال، روز سیزدهم نوروز را که روز فرخندهای میدانستند، به باغ و صحرا میرفتند و شادی میکردند و در حقیقت با این ترتیب رسمی بودن دوره نوروز را به پایان میرساندند.
البته هر شهر و روستایی این آئین را متناسب با حال و هوای خودش به اجرا میگذارد. کرمانیها هم از این امر مستثنی نیستند.
یک زنبیل پر از شادی
در کرمان زنبیل ها پر میشود از کلمپه، کماچ، سهن و قوتوو و خانوادهها دل به دل یکدیگر پا به طبیعت میگذارند.
کرمانیها و بازی در دل طبیعت
بازیهایی چون تاببازی به اصطلاح گاچوبستن یا بادخوردن ، یه قل دو قل به اصطلاح چاری بازی یا سنگ شیشو، دزد پادشاهی اگر چه در گذشته بیشتر رواج داشتند و شور و شعف سیزده بدر را بیشتر میکردند، امروزه هم پا به سیزده بدر میگذارند اما رنگ و لعابشان خیلی خیلی کمتر است.
آش جانی دوباره به سیزده بدر
آش پختن هم در دم دمههای عصر مزهای است که به سیزده بدر جانی دوباره میدهد و صد البته لحظات آخرسیزده بدر را با حضور دوستان، اقوام و خویشاوندان که با آنها در این روز قدم گذاشتهای نابتر و خوشمزهتر میکند.
مقصد سیزده بدر در میان کرمانیها
همیشه خوش آب و هوا بودن موضوعی که برای انتخاب جای سیزده بدر در نظر گرفته میشود و این نکته برای خانوادههای کرمانی مهم است از این رو از جمله مکانهایی که کرمانیها در سیزده بدر انتخاب میکنند، مکانهایی چون کوهپایه و روستاهای اطرافش، ماهان، لنگر، جوپار، سکنج و… است.
شعرخوانی دختران کرمانی در سیزده بدر
گره زدن سبزه از آئینهای سنتی مردم استان کرمان است، جالب است در گذشته بدانید دختران دم بخت برخی هنگام گره زدن سبزه این شعر را میخواندند «سیزده بدر ، ۱۴ به تو، از این کتو به اون کتو، درد و بلام توی کتو»
باید گفت که منظورشان از کتو سوراخی بود که بین گرهها بوجود میآمد. همچنین دخترهای دم بخت نیز به هنگام سبزه گره زدن از روی شیطنت و برای شگون میگفتند «امسال اومدم کلیتو(مقنعه) به سر، سال دیگه بچه بغل، خونه شوهر»
سیزده بدر حسن ختام تعطیلات
سید محمدعلی گلابزاده در خصوص تاریخچه سیزده بدر به خبرنگار اجتماعی
نذیر کرمان گفت: این روز به عنوان بخشی از مراسم نوروزی همواره در گذر هزاران ساله تاریخ نوروز مطرح بوده است.
مدیر مرکز کرمان شناسی مطرح کرد: از همان روزی که آئین نوروز شکل گرفته است این همراهان نوروز یعنی مراسم سده، چهارشنبهسوری، مراسمات دیگر و در پایان سیزده بدر به عنوان حسن ختام تعطیلات نوروز ایجاد شدهاند.
وی افزود: در حقیقت وقتی که انسان فرصتی داشته باشد باید به خوبی از آن استفاده کند، به بدرقه آن برود و آن را گرامی بدارد. سیزده بدر بدرقه با نوروز بهاری است.
گلابزاده بیان کرد: ما با برگزاری مراسم سده و چهارشنبهسوری به استقبال نوروز میرویم و این مراسم در واقع با انجام خانه تکانی و پهن کردن سفره هفت سین به اوج خود میرسد و بعد هم این مهمان عزیز را با مراسم سیزده بدر بدرقه میکنیم.
مدیر مرکز کرمانشناسی تصریح کرد: قدمت و پیشینه سیزده بدر را باید همپا و همراه نوروز به حساب آورد، در گذشته تمام تلاش مردم برگزاری باشکوه مراسم سیزده بدر بود، دلیل این مهم این بود که ایرانیان معتقد بودند بخش اعظم زندگی باید به شادی بگذرد مگر آنجایی که وضعیت ویژهای وجود داشته باشد.
وی یادآور شد: مردم سیزده بدر را به عنوان یک مراسم شاد تلقی میکردند و اسلام هم مخالفتی با برگزاری این مراسم نداشته چرا که به نوعی صله رحم محسوب میشود.
گلابزاده ابراز کرد: البته برخی افراد دست به سوء استفاده زده و در برگزاری این مراسم خطاهایی را مرتکب میشوند که مغایر با اصول اسلام و جشن نوروز است همچون استفاده از ترقه و وسایل آتشزا در مراسم چهارشنبهسوری که باعث آزار و اذیت مردم میشود.
مدیر مرکز کرمانشناسی ادامه داد: به هر حال این دور هم جمع شدنها و مراسماتی که برگزار میشود بسیار حائز اهمیت بوده و روزهای به یاد ماندنی را رقم میزند و پشتوانه مناسبی برای مردم بوده که در طول سال با شادی و سرور بیشتری ایام را سپری کنند. رفتن به دامان طبیعت اصل روانشناختی آئین سیزه بدر است.
وی بیان کرد: کرمانیها در روز سیزدهم فروردین مراسمات خاصی داشتهاند، مهمترین ویژگی انجام این مراسم رفتن به دامان طبیعت است که خود به تنهایی یک اصل اساسی و روان شناختی محسوب میشود.
گلابزاده گفت: ما معتقدیم که افسردگیها و دلمردگیهای مردم با جدا شدن و بریدن از طبیعت آغاز شد، دامان طبیعت همواره آرامش بخش بوده از این رو کرمانیها به دامان طبیعت رفته و با برگزاری این مراسم تلاش میکردند تا یک روز به یادماندنی برای خود و خانواده رقم زنند.
مدیر مرکز کرمان شناسی اظهار کرد: از جمله خوراکیهایی که کرمانیها در این روز سرو میکنند میتوان به آش رشته و کاهو سکنجبین اشاره کرد، کرمانیها در این روز با استفاده از بازیهای متنوعی همچون طناببازی، سنگ شیشو و…خود را سرگرم میکردند.
انتهای خبر/ پسند
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0