کرمان_ تولید و فرآوری ادویهها وگیاهان دارویی کمک بسیاری به افزایش درآمد کشاورزان و رونق بخش کشاورزی دارد. نذیر کرمان، گروه استانها_ نجمه سلیمانی: ۱۵ اکتبر برابر با ۲۳ مهر روز بینالمللی زنان روستایی نامگذاری شدهاست. در یادداشت زیر به گوشهای از سبک زندگی و فرهنگ، آدب و رسوم سنتی زنان کرمانی پرداخته شده است. […]
کرمان_ تولید و فرآوری ادویهها وگیاهان دارویی کمک بسیاری به افزایش درآمد کشاورزان و رونق بخش کشاورزی دارد.
نذیر کرمان، گروه استانها_ نجمه سلیمانی: ۱۵ اکتبر برابر با ۲۳ مهر روز بینالمللی زنان روستایی نامگذاری شدهاست. در یادداشت زیر به گوشهای از سبک زندگی و فرهنگ، آدب و رسوم سنتی زنان کرمانی پرداخته شده است.
تولید و فرآوری ادویهها و گیاهان دارویی کمک بسیاری به افزایش درآمد کشاورزان و رونق بخش کشاورزی دارد.
مصرف ادویهها و گیاهان طعمدار برای درمان بیماریها و یا معطر و خوشطعمکردن غذا و همچنین استفاده از آنها در تولید مواد بهداشتی و آرایشی با تاریخ بشر همراه بوده است.
فرهنگهای مختلف از گیاهان متعددی برای طعمدادن به غذاهای مختلف استفاده میکنند و راز طعم غذاهای روستایی علاوه بر نحوه پخت و استفاده از آتش و اجاقهای قدیمی، به نوع ادویه مصرفشده در آن غذاها مربوط است.
در جوامع روستایی به سبب ارتباط نزدیک انسان و طبیعت و دانش بومی که نسل به نسل و سینه به سینه منتقل شده از ادویههای مخصوصی استفاده میشود که فرمول آن موجود نیست و در مغازهها و فروشگاهها عرضه نمیشوند.
یکی از این ادویهها نوعی ادویه مخصوص پلو با نام زیره دم پختو و متعلق به یکی از روستاهای شهرستان رابر در استان کرمان است.
هر یک از بانوان تولید کننده با استفاده از هنر و دانش خود از گیاه ویژهای در تولید ادویه بهره برده و زمان برداشت گیاه از کوه، میزان گیاه و نحوه اختلاط آن با سایر گیاهان برای تولید ادویه زیره دم پختو متفاوت بوده و مختص به هر خانواده میباشد و فروش آن به رستورانهای خاصی در پایتخت محدود میشود.
برای تهیه این ادویه از گیاهان بومی کوه شأن، نظیر سریت، ازگن، زیره و نوعی گل وحشی استفاده میشود و پس از شستو شو و خشک کردن مواد اولیه، عملیات آسیابکردن گیاهان کوهی بهشکل دستی انجام میشود. سپس این گیاهان با سایر اجزای ادویه نظیر گلبرگهای گل محمدی، زردچوبه، هل و دارچین که با آسیاب الکتریکی پودر گردیدهاند، مخلوط شده و به بازار هدف عرضه میشوند.
زنان روستایی و عشایر معتقد هستند که این ادویه نه تنها برای طعم دادن، بهبود و افزایش جذابیت غذا استفاده دارد، بلکه نوعی داروی طبسنتی بوده و در تقویتکنندگی سیستم ایمنی و جلوگیری از بیماریهای شایع در زمستان نقش دارد.
کارشناس بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان
منبع: مــهر ? زیره دم پختو، ادویه ای که مخصوص زنان روستایی کرمان است
کرمان_ معاون دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان کرمان گفت: باند ۳ نفره سارقان سیم و کابل برق شهر کرمان دستگیر شدند. به گزارش نذیر کرمان، هادی خالویی، صبح دوشنبه گفت: در پی وقوع چندین فقره سرقت کابل هوایی برق و ایجاد نارضایتی عمومی به علت وقوع خاموشی و آسیب به تجهیزات برقی شهروندان کرمانی، […]
بم_ فرمانده انتظامی شهرستان بم گفت: تعداد ۱۲ نفر از عاملان سه نزاع خونین هفته گذشته این شهرستان در عملیات پلیس امنیت عمومی دستگیر شدند. به گزارش نذیر کرمان، سرهنگ عزت الله عبدلی نسب، صبح یکشنبه به خبرنگاران گفت: در پی وقوع ۳ مورد نزاع و درگیری در نقاط مختلف شهرستان بم و مجروح شدن […]
کرمان_مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی کرمان از جذب تعداد ۶۹۷ پرستار و کمک پرستار در این دانشگاه خبر داد. به گزارش نذیر کرمان، دکتر پروین منگلیان، صبح یکشنبه با اشاره به کمبود نیروی پرستار در این دانشگاه گفت: تاکنون مجوز تعداد ۴۰۲ پرستار به صورت استخدامی، ۱۶۰ پرستار شرکتی و ۱۳۵ کمک پرستار را برای […]
کرمان_معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کرمان از وصول بالغ بر دو هزار میلیارد ریال مطالبات مراکز درمانی و دارویی این استان از بیمهها خبرداد. به گزارش نذیر کرمان، سید مهدی قویدل، ظهر یکشنبه گفت: با پیگیریهای دستگاه قضائی استان کرمان و تشکیل جلسات متعدد در دادگستری، دو هزار و ۲۰۴ میلیارد […]
× = 24