رجبیون و فرصت ناب دعا و استغفار در لیلة الرغائب

رجبیون در نخستین شب جمعه ماه رجب به پا می‌خیزند تا با تقرّب به ذات مقدّس پروردگار، ضمن دعا و استغفار، برای تولدی دوباره مهیا شوند. فت فتو کرمان – ماه رجب المرجب، هفتمین ماه از سال قمری و یکی از برترین و پر فضیلت‌ترین ماه‌های سال است و این ماه به علاوه ماه شعبان […]

رجبیون در نخستین شب جمعه ماه رجب به پا می‌خیزند تا با تقرّب به ذات مقدّس پروردگار، ضمن دعا و استغفار، برای تولدی دوباره مهیا شوند.

فت فتو کرمان – ماه رجب المرجب، هفتمین ماه از سال قمری و یکی از برترین و پر فضیلت‌ترین ماه‌های سال است و این ماه به علاوه ماه شعبان و رمضان بهترین فرصت برای خودسازی و توشه چینی‌های معنوی محسوب می‌شود. بسیاری از بزرگان ما، ماه رجب و شعبان را بسیار مغتنم می‌شمردند و آن را مقدمه‌ای برای ورود به ماه خدا تلقی می‌کردند و از تک تک لحظات و دقایقش توشه بر می‌گرفتند.

در حقیقت، کسانی که دل در گرو محبت خدا نهاده‌اند، لحظه‌شماری می‌کنند تا با ورود به ماه رجب و بهره‌مندی از برکات آن، به درک فیوضات ماه عظیم شعبان موفق شوند و پس از آن بتوانند مدال لیاقت ورود به ضیافت الهی در ماه رمضان را دریافت کنند.

فضیلت ماه رجب و حکمت لیلة الرغائب

ماه رجب، ماه عبادت، بندگی، اعتکاف، تضرع و توجه به سمت خداست و حکمت لیلة الرغائب این است که زمینه‌های ماه مبارک شعبان و رمضان در دل انسان فراهم شود.

رعایت‌کنندگان حرمت ماه رجب و عاملان به اعمال آن را “رجبیون” می‌نامند. همانا که در قیامت فرشته‌ای ندا می‌دهد: “أین الرجبیون” یعنی کجایند افرادی که ماه رجب را محترم شمرده و اعمالی از آن را انجام داده‌اند.

یکی از برترین، بزرگ‌ترین و با عظمت‌ترین شب‌های رجب، شب جمعه اول این ماه است که “لیلة‌الرغائب” یا شب آرزو‌ها نام دارد.

در وصف شب آرزو‌ها گفته شده در این شب در‌های رحمت الهی به سوی زمینیان گشوده شده است و عرشیان همه آماده اند تا در بزم دعا و نیایش زمینیان حضور یابند.

لیلة الرغائب به چه معناست؟

کلمه «رغائب» جمع «رغیبه» به معنای چیزی که مورد رغبت و میل است و نیز به معنای عطا و بخشش بسیار است و معنای اول «لیلة الرغائب» یعنی شبی که توجه به عبادت و بندگی در آن فراوان است و انسان در این شب تمایل زیادی به رفتن به در خانه خداوند و ارتباط و انس با خالق خویش دارد.

 لیلة الرغائب

معنای دوم، «لیلة الرغائب» یعنی شبی که در آن عطا و بخشش خداوند فراوان است و انسان‌ها با رو آوردن به درب پر مهر خداوندی و خاکساری در برابر عظمت حق، شایسته دریافت عطا و بخشش بی کرانه حضرت حق می‌گردند و بر اساس روایاتی که درباره فضیلت و برکت این شب مطرح شده است هر دو معنا درست و صحیح تلقی می‌شود.

«لیلة الرغائب» یا شب آرزو‌ها چه شبی است؟

در واقع لیلة الرغائب ضیافتی برای خواستن بهترین‌ها است و او که بخشنده‌ترین بخشندگان است، کرمش هیچ گاه توقف پذیر نبوده و نخواهد بود.

شب آرزوها

شب آرزو‌ها در سال ۱۴۰۰

لیلة الرغائب اولین شب جمعه ماه رجب است که مصادف با ۱۴ بهمن ماه ۱۴۰۰ (پنج شنبه شب) می‌شود.

فضائل شب آرزو‌ها و «لیلة الرغائب»

در این شب فرشتگان از آسمان به زمین خاکی سرازیر و ساکن زمین می‌شوند و پیغامبر نیت‌های پاک بندگان خداوند هستند؛ بنابراین ضمن تاکید بر اعمالی که مربوط به چنین شبی است، فرصت نیت خواسته‌های به حق و آرزو‌های دست یافتنی را نمی‌توان از دست داد، این شب اهمیت و بزرگی شب جمعه و ماه رجب را در خود جمع کرده است.

ماه رجب

پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) نیز در بیان عظمت و اهمیت ماه رجب می‌فرمایند: “خداوند متعال در آسمان هفتم فرشته‌ای به نام داعی قرار داده است؛ هرگاه ماه رجب فرا رسد آن فرشته دعوت کننده هر شب تا به صبح گوید: خوشا به حال کسانی که به ذکر الهی مشغولند؛ خوشا به حال کسانی که با میل و رغبت تمام رو به سوی درگاه خدا آرند و خداوند می‌فرماید: من همنشین کسی هستم که با من همنشین باشد و مطیع کسی هستم که فرمان مرا ببرد و آمرزنده‌ام کس را که از من طلب آمرزش کند؛ این ماه رجب ماه من، بنده هم بنده من و رحمت هم از آن من است. هر کس مرا در این ماه بخواند پاسخ مثبت دهم و هر کس از من چیزی بخواهد به او عطا کنم و هر کس از من هدایت جوید هدایتش کنم و من این ماه را وسیله ارتباط بین خود و بندگانم قرار داده‌ام؛ پس هر کس به آن چنگ زند به من می‌رسد.”

اعمال  لیلة الرغائب

اعمال لیلة الرغائب و شب آرزو‌ها

از پیامبر اکبر (ص) روایت شده است که فرمودند: از اولین شب جمعه در ماه رجب غافل نشوید؛ زیرا شبی است که فرشتگان آن را «لیلة الرغائب» می‌نامند. این نامگذاری به این جهت است که هنگامی که یک سوم از شب گذشت، هیچ فرشته‌ای در آسمان‌ها و زمین نمی‌ماند، مگر اینکه در کعبه و اطراف آن جمع می‌شوند. آنگاه خداوند به طور غیرمنتظره‌ای بر آنان وارد شده و می‌فرماید:‌ای فرشتگانم! هرچه می‌خواهید از من درخواست کنید. فرشتگان عرض می‌کنند: حاجت ما این است که از روزه داران رجب درگذری. خداوند می‌فرماید: این کار را انجام دادم. بهتر است کسی که این حدیث را می‌شنود در این شب، زیاد بر فرشتگان صلوات فرستاده تا تکلیفی را که آیه تحیت به عهده ما گذاشته به اندازه توانایی انجام داده باشد.

نماز لیلة الرغائب

سپس رسول خدا (ص) فرمودند: روز پنجشنبه، اول رجب را روزه گرفته و سپس بین نماز مغرب و عشا ۱۲ رکعت نماز به جا آورده و به ترتیب زیر نماز بخوانید.

الف) در هر رکعت بعد از حمد ۳ مرتبه سوره قدر و ۱۲ مرتبه سوره توحید.

ب) بعد از نماز‌ها ۱۰۰ مرتبه بگوید: اَللّهمَ صَلَ عَلی مُحَمَدِ النَبِی الْاُمَیِ وَ آلِه

ج) پس سجده کنید و ۷۰ مرتبه بگویید: سُبُوحُ قُدُوسُ رَبُ الْمُلائِکَةِ وَ الرُوحِ. سپس از سجده برخیزد و بگوید: رَبَ اغْفِرُ وَارْحَمْ وَتَجاوَزْ عَما تَعْلَمُ اِنَکَ اَنْتَ الْعَلِیُ الْعَظیمُ.

د) بار دیگر به سجده بروید و ۷۰ مرتبه بگویید: سُبُوحُ قُدُوسُ رَبُ الْمَلآئِکَةِ وَ الرُوحِ و در خاتمه نیازمندی‌های خویش را از خداوند طلب کنید.

 لیلة الرغائب

 سپس رسول خدا فرمودند: “قسم به کسی که جانم در دست اوست، هیچ بنده‌ای از بندگان خدا این نماز را به جا نمی‌آورد، مگر اینکه خداوند گناهان او را می‌بخشد؛ گرچه گناهان او مثل کف دریا و به عدد شن و به وزن کوه‌ها و به عدد برگ‌های درختان باشد.” 

در این ماه رحمت و مغفرت الهی، مؤمنین باید علاوه بر توجه بر اعمال عبادی همچون نماز، روزه و استغاثه و توبه، به وظیفه و مسئولیت خود در قبال امامان معصوم (علیهم السلام) و محبت و ارادت به ایشان به ویژه در قالب زیارت توجه خاص داشته باشند. در این شب نیز علاوه بر اینکه شب زیارتی اباعبدالله الحسین (ع) است می‌توان با خواندن زیارت عاشورا از راه دور سلامی به ارواح مقدس و پاک شهدای کربلا نثار کرد. 

 لیلة الرغائب

ثواب انجام اعمال لیلة الرغائب

پیامبر اکرم (ص) پس ازبیان این عمل، پاداش آن را چنین برمی شمارند: «کسی که چنین نمازی بخواند خداوند همه گناهانش را بیامرزد و در قیامت درباره ۷۰۰ نفر از خاندانش شفاعت کند وچون شب اول قبر فرا رسد، خداوند پاداش این نماز را به نیکوترین چهره با رویی گشاده و درخشان و زبانی فصیح  و گویا به سوی قبر او می‌فرستد.

آن چهره نیکو به وی می‌گوید: ای حبیب من! بر تو بشارت باد که از هر شدت و سختی نجات یافتی. از آن چهره نورانی می‌پرسد توکیستی؟ من تاکنون چهره‌ای از تو زیباتر ندیده ام و بویی ازبوی توخوش تربه مشامم نرسیده است؟ آن چهره نیکو پاسخ می‌دهد: ای حبیب من! من پاداش آن نمازی هستم که تو درفلان شهر، فلان ماه و در فلان سال به جا آوردی. من امشب نزد تو آمده ام تا حقت را ادا کنم و مونس تنهایی تو باشم، وحشت را از تو برطرف کنم (همواره درکنارت باشم) و تا زمانی که همگی در روز قیامت برخیزند، برسرت سایه بیفکنم.»

اللهم عجل لولیک الفرج

لیلةالرغائب شب چیدن آرزوهاست، شب انتخاب آرزو‌های بزرگ برای رسیدن به بزرگ‌ترین آرزوی زندگیمان، با انتخاب آرزو‌های بزرگ، می‌توانیم تا خود عرش پیاده برویم و تا آسمان هفتم قد بکشیم و بزرگ شویم، امشب ساکنان عرش همه منتظرند تا بهترین آرزو را آمین بگویند، بیایید در این شب مبارک، آمدن مولایمان را بخواهیم و همه با هم زمزمه کنیم: «اَللّهُمَّ عَجِّل لِوَلیِّکَ الفَرَج»

گزارش از مریم سادات  بهادر

انتهای پیام/ب




رجبیون و فرصت ناب دعا و استغفار در لیلة الرغائب

منبع: باشــگاه خبرنگاران
? رجبیون و فرصت ناب دعا و استغفار در لیلة الرغائب