دو کتاب جدید در حوزۀ هنر بافندگیِ سیرجان به بازار آمد

فت فتو ـ گروه جامعه: همزمان با ثبت پنج شهر استان کرمان به‌عنوان شهرهای ملی صنایع‌دستی، جلدهای چهارم و پنجم «دایره‌المعارف دستبافته‌ داری استان کرمان» نیز رونمایی شد. این مجموعه هشت جلد دارد و حاصل تحقیق و پژوهش‌های ۱۴ ساله‌ی دکتر عقیل سیستانی پژوهشگر، هنرمند و مدرس دانشگاه است. رونمایی از مجموعه کتاب‌های «دایره‌المعارف دستبافته‌ […]

فت فتو ـ گروه جامعه: همزمان با ثبت پنج شهر استان کرمان به‌عنوان شهرهای ملی صنایع‌دستی، جلدهای چهارم و پنجم «دایره‌المعارف دستبافته‌ داری استان کرمان» نیز رونمایی شد.

این مجموعه هشت جلد دارد و حاصل تحقیق و پژوهش‌های ۱۴ ساله‌ی دکتر عقیل سیستانی پژوهشگر، هنرمند و مدرس دانشگاه است.

رونمایی از مجموعه کتاب‌های «دایره‌المعارف دستبافته‌ عشایری و روستایی شهر جهانی سیرجان» و «دایره‌المعارف گلیم شهر جهانی سیرجان» با حضور معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی کشور انجام شد.

این کتاب‌ها که با کاغذ گلاسه و به‌صورت تمام رنگ چاپ شده، حاوی توضیحاتی علمی و تصاویری چشم‌نواز از دستبافته‌های بافندگان ایلات، طوايف مستقل و روستانشینان منطقه‌ی سیرجان است و طرح‌ها و نقوش این بافته‌ها را به‌طور کامل معرفی می‌کند.

به گزارش خبرنگار فت فتو، رونمایی از این کتاب‌ها عصر پنجشنبه، پنجم اسفندماه در حاشیه‌ی نشست شورای راهبردی انتخاب شهرها و روستاهای ملی صنایع‌دستی استان و با حضور معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی کشور و جمعی از مسئولان استانی و هنرمندان انجام شد.

عقیل سیستانی در این مراسم گفت: «فرش، مهم‌ترین و غنی ترین هنرهای سنتی استان کرمان و شهر جهانی سیرجان است و در گذشته، مهم‌ترین حوزه‌ی اشتغال و درآمد در استان نیز بوده است».

وی با اشاره به ثبت جهانی سیرجان در سال ۱۳۹۶ به‌عنوان شهر جهانی گلیم افزود: «یکی از مبناهای اعتبار هنری سیرجان و کرمان همین هنر بافندگان است و وجود سه سبک شهری‌بافت، روستایی‌بافت و عشایری‌بافت از نقاط قوت هنر بافندگی استان کرمان است».

وی ادامه داد: «با وجود اهمیتی که این هنر دارد، متاسفانه منبع جامعی درباره‌ی هنر بافندگی استان و این شهرستان، برای پاسخگویی به علاقه‌مندان و پژوهشگران وجود نداشت. به همین دلیل، تلاش‌هایم برای شناسایی و ثبت و ضبط این دستبافته‌ها از ۱۴ سال پیش آغاز شد و خوشبختانه تاکنون پنج جلد آن منتشر شده است».

وی با بیان اینکه تقریبا بیش از دو هزار تصویر مستند و علمی از دستبافته‌، طرح و نقش‌های این منطقه در این کتاب‌ها چاپ شده و مورد بررسی قرار گرفته است، اظهار کرد: «متاسفانه یکی از ضعف‌هایی که در حوزه‌ی صنایع‌دستی در استان کرمان و همچنین کشور وجود دارد عدم ثبت و مستندنگاری تاریخی داشته‌های میراثی و سنتی است».

سیستانی ادامه داد: «پژوهش در استان و کشور ما جدی گرفته نشده و اغلب اطلاعات تاریخی هنرهای سنتی کشور را مدیون نویسندگان کشورهای دیگر هستیم».

وی گفت: «تلاش بنده در بیش از دو دهه این بوده تا کشف و ضبط و مستندنگاری ارزش‌های هنر بافندگی و صنایع دستی استان و شهر سیرجان را داشته باشیم».

وی با بیان اینکه اگر هنر بافندگان استان کرمان و سیرجان ثبت و مستند می‌شد نه مسئولان و متولیان مربوطه آن را نادیده می‌گرفتند  و نه دیگر کشورها به این سادگی از آن تقلید و کپی‌برداری می‌کردند، افزود: «برای معرفی، حفظ، توسعه و ترویج فرهنگ گذشته، جای چنین پژوهشی خالی بود که تلاش کردم به سهم خودم دینم را به هنرمندانی که مهجور هستند، ادا کنم».

وی اضافه کرد: «کل این مجموعه هشت جلد است که پنج جلد آن تاکنون چاپ و منتشر شده است».

سیستانی درباره‌ی دو کتاب جدیدی که روز پنجشنبه رونمایی شد گفت: «کتاب اول در ۳۲۰ صفحه به‌صورت تمام رنگ و با کاغذ گلاسه توسط انتشارات پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری کشور و با حمایت اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان کرمان، فرمانداری ویژه شهرستان سیرجان، شهرداری شهر جهانی سیرجان، اتاق بازرگانی، صنایع معادن و کشاورزی کرمان، شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر و با حمایت‌های معنوی معاونت صنایع‌دستی کشور چاپ شده است».

وی افزود: «کتاب دوم نیز با همین مشخصات ولی در ۳۶۰ صفحه چاپ شده است».

علاقه‌مندان برای تهیه‌ی این کتاب‌ها می‌توانند از طریق پژوهشگاه میراث و گردشگری کشور اقدام کنند. / الف




دو کتاب جدید در حوزۀ هنر بافندگیِ سیرجان به بازار آمد

منبع: خبر کرمان
?
دو کتاب جدید در حوزۀ هنر بافندگیِ سیرجان به بازار آمد

: اخبار استان کرمانفرهنگ