تکثیر درخت انارشیطان برای اولین بار در جنوب کرمان

نذیر کرمان/کرمان رئیس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان از تکثیر انارشیطان از طریق ریشه جوش برای اولین بار در جنوب کرمان خبر داد و گفت: جنگل گلپرکی دلفارد از رویشگاه‌های معروف انارشیطان در ایران و از بزرگترین ذخیره‌گاه‌های ژنتیکی انارشیطان در منطقه خاورمیانه است. ایرج امیری حفظ و توسعه […]

نذیر کرمان/کرمان رئیس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان از تکثیر انارشیطان از طریق ریشه جوش برای اولین بار در جنوب کرمان خبر داد و گفت: جنگل گلپرکی دلفارد از رویشگاه‌های معروف انارشیطان در ایران و از بزرگترین ذخیره‌گاه‌های ژنتیکی انارشیطان در منطقه خاورمیانه است.

ایرج امیری حفظ و توسعه جنگل گلپرکی دلفارد جیرفت را به عنوان یکی از بزرگترین ذخیره‌گاه‌های این گونه ژنیتیکی در خاورمیانه مورد تاکید قرار داد و گفت: انارشیطان  درختی تقریبا همیشه سبز است که به دلیل تخریب رویشگاه‌های آن، پراکنش اکولوژیک محدود، تجدید حیات طبیعی ضعیف و سرعت تکثیر بسیار کند، رو به انقراض و نابودی است. 
 
وی گیاه انارشیطان را  یک گونه درختچه‌ای زینتی و دارویی عنوان کرد که در مناطق گرمسیری نظیر ایران، هند و پاکستان پراکنده است و افزود: انارشیطان به دلیل گل‌های زیبا و طبیعت نیمه‌خزانی که دارد توانایی استفاده شدن در مناظر را دارد. 

 امیری با بیان اینکه ریشه‌های این گیاه بر روی سطح بالایی خاک سبب به هم چسبیدن خاک و تثبیت ماسه‌های روان می شود، به نقش این گیاه در حاصلخیزی خاک اشاره کرد و افزود: در ایران این درختچه را گل‌پرک، پرپوک، سمنگ، سونگ، فرقار و ساج بیابان هم می‌نامند. 
 
رئیس اداره اموربیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان با بیان اینکه انارشیطان درختچه‌ بومی جنوب آسیاست و از گونه‌های مهم مناطق بیابانی و خشک در جنوب ایران است، افزود: این گیاه درختچه ای در استان‌های بوشهر، خوزستان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان به صورت توده‌های کوچک پراکنش دارد.

وی به جنگل گلپرکی دلفارد در شهرستان جیرفت اشاره کرد که از رویشگاه‌های معروف انارشیطان در ایران است و گفت: این رویشگاه از بزرگترین ذخیره‌گاه‌های ژنتیکی انارشیطان در منطقه خاورمیانه بشمار می‌آید. 

به گزارش نذیر کرمان و به نقل از روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی جنوب کرمان، امیری با اشاره به اینکه انارشیطان درختی بسیار مقاوم به خشکی، یخ‌زدگی و آتش‌سوزی است، افزود: از برگ‌های آن برای خوراک دام و از چوب آن بدلیل زیبایی، محکم و بادوام بودن برای ساخت لوازم ظریف و پرکاربرد استفاده می‌شود.

رئیس اداره امور بیابان به خاصیت شفابخشی این گیاه برای درمان برخی بیماری‌ها مانند لکه‌های سفید روی پوست، بزرگی طحال و نیز سفلیس اشاره کرد و گفت: علی‌رغم دارا بودن پتانسیل بالا جهت استفاده در ابعاد مختلف (تثبیت و جلوگیری از پیشرفت بیابان، خواص دارویی و …) توجه مناسبی به این گیاه نشده و رویشگاه‌های آن تحت تأثیر عوامل مختلف در دست تخریب است. 

 امیری با اشاره به اینکه رویشگاه‌های مهم باقی مانده از این گیاه در دره دلفارد حدود ۵۰ هکتار، اسفندقه جیرفت حدود ۴۰ هکتار، ایرانشهر کمتر از ۴۰ هکتار و بصورت پراکنده و بوشهر در منطقه کوچکی از برازجان، شهنیا و مغدان وجود دارد، گفت: ۱۸ رویشگاه با مساحتی بالغ بر ۱۲۰ هکتار رویشگاه انارشیطان در منطقه جنوب کرمان شناسایی شده و پراکنش آن‌ها از روضه ارم منوجان تا اسفندقه جیرفت گسترش دارد.

وی بافت خاک اکثر رویشگاه‌ها را  شنی تا شنی لومی و دارای ظرفیت نگهداری آب پایین عنوان کرد و افزود: باتوجه به عدم زادآوری طبیعی این گونه بررسی انواع روش‌های غیر جنسی (قلمه، ریشه جوش و خوابانیدن ساقه) گونه انارشیطان با  تیمارهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت که نتایج نشان داد روش تکثیر استفاده از ریشه جوش، بیشترین درصد جوانه‌زنی را داشته است.

انتهای پیام




تکثیر درخت انارشیطان برای اولین بار در جنوب کرمان

منبع: ایـسنا
? تکثیر درخت انارشیطان برای اولین بار در جنوب کرمان