برای تامین آب شرب پایدار در استان برنامه داریم

فت فتو ـ گروه اقتصاد:مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان با اشاره به افتتاح طرح‌های آبرسانی به ۱۱ شهر و ۹۲ روستا و کلنگ‌زنی پروژۀ آبرسانی به ۱۱۵ روستا در هفتۀ دولت گفت:«متاسفانه ۷۱۷ روستای بالای ۲۰ خانوار در استان فاقد شبکۀ آب آشامیدنی هستند و یکی از برنامه‌های اساسی دولت سیزدهم و وزیر […]

فت فتو ـ گروه اقتصاد:مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان با اشاره به افتتاح طرح‌های آبرسانی به ۱۱ شهر و ۹۲ روستا و کلنگ‌زنی پروژۀ آبرسانی به ۱۱۵ روستا در هفتۀ دولت گفت:«متاسفانه ۷۱۷ روستای بالای ۲۰ خانوار در استان فاقد شبکۀ آب آشامیدنی هستند و یکی از برنامه‌های اساسی دولت سیزدهم و وزیر محترم نیرو این است که تا پایان دولت،روستای بالای ۲۰ خانوارِ بدون شبکۀ آب آشامیدنی نداشته باشیم».

علیرضا عبدیان در جمع خبرنگاران با تشریح وضعیت آبی استان و برنامه‌های آبفا برای تامین آب پایدار اظهار کرد:«یک میلیون و ۱۳۰ هزار نفر از جمعیت استان در تابستان با تنش آبی مواجه هستند. در سفر هیات دولت به استان مقرر شد طی ۱۴ ماه،پروژۀ خط انتقال آب به شهرهای کرمان و رفسنجان و پروژۀ آبرسانی به بم و بروات اجرا شود. ما اصرار کردیم شهر زرند هم اضافه شود و وزیر محترم هم پذیرفتند و اگر زرند هم به مصوبه اضافه شود،با اجرای این پروژه‌ها توسط آب منطقه‌ای،طبق برنامۀ ۱۴ ماهه،بیش از ۹۰۰ هزار نفر از جمعیت استان،از تنش آبی خارج می‌شوند».

به گزارش خبرنگار فت فتو،وی ۸ شهریورماه با بیان اینکه کرمان ۲۳ شهرستان و ۸۴ شهر دارد،اظهار کرد:«۶۲ درصد جمعیت استان،شهری و ۳۸ درصد روستایی هستند».

وی با بیان اینکه حدود ۱۰۰ درصد جمعیت شهری استان با دو میلیون و ۴۸ هزار نفر جمعیت تحت پوشش آب شرب سالم هستند،افزود:«۲۰۱ میلیون مترمکعب آب در سال برای شهرها احصا می‌کنیم و تحویل مشتریان می‌دهیم که ۱۸۷ میلیون مترمکعب آن،از ۳۹۵ حلقه چاه برداشت می‌شود».

وی یادآور شد:«حدود ۸۶ درصد جمعیت در ۷۹ شهر استان از آب زیرزمینی استفاده می‌کنند و تنها پنج شهر استان از آب سطحی و سدها استفاده می‌کنند که ۱۴ میلیون مترمکعب است».

 

وابستگی کامل روستاها به آب زیرزمینی

وی ادامه داد:«براساس سرشماری سال ۹۵ در استان ۵۶۲۶  روستا داریم. و تقریبا ۱۰۰ درصد آب روستاهای استان از آب چاه تامین می‌شود».

عبدیان با بیان اینکه ۲۶۲۷ روستای استان شبکۀ آب آشامیدنی دارند،گفت:«متاسفانه ۷۱۷ روستای بالای ۲۰ خانوار در استان فاقد شبکه آب آشامیدنی هستند و یکی از برنامه‌های اساسی دولت سیزدهم و وزیر محترم نیرو این است که تا پایان دولت،روستای بالای ۲۰ خانوارِ بدون شبکۀ آب آشامیدنی نداشته باشیم».

وی سپس اظهار کرد:«در استان کرمان ۹۵۵ هزار مشترک شهری و روستایی استان کرمان داریم».

وی اضافه کرد:«حدود ۴۷۵۰۰ اشتراک فاضلاب شهری داریم که عمدتا در شهر کرمان هستند».

 

گذر از کم‌آبی تابستان

مدیرعامل آبفا استان کرمان در ادامه،با بیان اینکه از ما سوال می‌شود که امسال نسبت به سال گذشته اوضاع بهتر بود؛ چرا این چنین شد؟ توضیح داد:«از ابتدای تابستان قرارگاه رصد و پایش گذر از تابستان ایجاد و شهرهای بحرانی در کل کشور شناسایی شدند. در استان کرمان ۱۹ شهر دارای تنش آبی داریم ولی ۱۷ شهر حداکثر تنش آبی ۱۰ درصد دارند و دو شهر کرمان و زرند بحرانی بودند که در برنامۀ قرارگاه رصد و پایش قرار گرفتند و برنامه‌هایی برای آن تدوین شد و به صورت هفتگی،روزهای دوشنبه،از طریق ویدئوکنفرانس با وزارت نیرو،اقدامات ارائه و پایش می‌شد تا مشکلی ایجاد نشود».

وی با بیان اینکه در سایر شهرها نیز با اقداماتی مشکل حل شد،ادامه داد:«طی تابستان توانستیم به ظرفیت آب شهر کرمان ۲۰۰ لیتر با حفر و تجهیز هفت حلقه چاه و اجرای ۲۲ کیلومتر خط برق و استفاده از یک حلقه چاه آب منطقه‌ای اضافه کنیم».

وی بیان کرد:«البته برنامه تا پایان تابستان این بود که ۳۴۰ لیتر اضافه شود اما تا پایان مردادماه ۲۰۰ لیتر بر ثانیه آن محقق شد و خوشبختانه در پایان تابستان هستیم و مشکلات تنش آبی کمتر می‌شود».

وی گفت:«این برنامه ادامه دارد تا ۳۴۰ لیتر را به ظرفیت شهر بیافزاییم که تابستان آینده بحران کم شود».

وی ادامه داد:«شهر زرند وضعیتی خیلی بدتر از کرمان داشت. در مدت یک ماه،توانستیم با کمک همکارانم سه حلقه چاه را تجهیز و به مدار وارد کنیم. بی‌آبی زرند در اردیبهشت‌ماه و خردادماه تیتر رسانه ها شد ولی در ۳۰ تیرماه مخازن شهر زرند سرریز کرد و وضعیت پایدار شد».

وی گفت:«در کنار این اقدامات،پلیس آب راه‌اندازی شد و انشعابات غیرمجاز و پمپ‌هایی که مستقیم روی شبکه بودند را جمع‌آوری کردیم. دادستانی و شورای تامین کرمان و زرند خیلی در این زمینه به ما کمک کردند».

 

حل مشکل کم‌آبی شهرک‌ها

عبدیان توضیح داد:«نیاز آبی شهر کرمان ۶۶ میلیون مترمکعب است اما آنچه که موجود داریم ۴۶.۵ میلیون مترمکعب در سال است. در کرمان ۱۷۳ هزار و ۵۰۰ مترمکعب مخزن داریم و ۸۵ هزار مترمکعب کسری داریم که ۴۰ هزار مترمکعب آن در حال ساخت است».

وی با بیان اینکه لوپ اصلی شهر کرمان را باید اجرا کنیم،افزود:«در سفر رئیس‌جمهور محترم کل لوپ را دیدیم که بخشی از آن در شهرستان کرمان مصوب شد. با اجرای این لوپ،بسیاری از شهرک‌ها که مشکل دارند،با اجرای خط انتقال آب خلیج‌فارس تامین آب خواهند شد».

وی سپس اظهار کرد:«تصفیه‌خانۀ شهر کرمان با پیشرفت ۸۰ درصدی توسط آب منطقه‌ای در حال اجراست که تا تابستان سال آینده تکمیل می‌شود».

 

تامین آب مسکن ملی

مدیرعامل آبفا استان کرمان گفت:«در طرح اقدام ملی مسکن برنامۀ چهار سالۀ استان ساخت ۱۰۳ هزار واحد است که تاکنون ۳۲ هزار واحد در شمال و ۳۳ هزار واحد در جنوب به ما گزارش شده است که این آمار ممکن است با آنچه مسکن و شهرسازی ارائه می‌کند تفاوت‌هایی داشته باشد».

وی با بیان اینکه در اجرای این طرح با دولت همراه هستیم،افزود:«تلاش می‌کنیم آب واحدهای مسکن ملی را تامین کنیم».

 

 خسارت ۲۲۵ میلیاردی سیل

عبدیان در ادامه،از خسارت ۲۲۵ میلیارد تومان سیلاب‌های چهارم تا ۱۵ مردادماه سال جاری به شبکۀ آب و فاضلاب استان کرمان خبر داد و گفت:«سیلاب‌ها باعث قطعی آب شرب ۲۰۸ روستا و سه شهر رمشک و پاریز و رفسنجان شد که در طول هفت روز آب ۲۰۳ روستا وصل شد. مشکل پنج روستای باقی‌مانده نیز ظرف دو هفته حل شد و برای وصل آب شهر رفسنجان کار جهادی و شبانه‌روزی انجام شد. وزارت نیرو از ۱۲ استان برای ما کمک فرستادند و توانستیم کمتر از ۴۸ ساعت از شروع عملیات،آب شرب کل شهر را وصل کنیم».

وی افزود:«در حال حاضر،این شرکت ۹۸ طرح با پیشرفت فیزیکی ۴۶ درصد و با برآورد اولیۀ ۲۳ هزار میلیارد ریال در دست اجرا دارد».

 

طرح‌های تامین آب پایدار

وی در خصوص برنامۀ تامین آب پایدار استان بیان کرد:«برای شمال استان در کوتاه‌مدت از آب زیرزمینی استفاده می‌شود اما برنامۀ اضطراری برای شهر کرمان،آبرسانی از طریق خط انتقال آب خلیج‌فارس تعریف شده است و برای سایر شهرهای شمال نیز آب منطقه‌ای برنامه دارد و در طرح سازگاری با کم‌آ‌بی دیده شده است».

عبدیان افزود:«آبرسانی به چهار شهر شرقی استان از طریق سد نساء دیده شده که این پروژه بیش از ۷۰ درصد پیشرفت دارد و وزیر محترم در جریان سفر رئیس‌جمهور از آن بازدید کرد و دستور داد اعتبار آن تامین شود و تا پایان سال به اتمام برسد».

وی ادامه داد:«برای شهرهای جیرفت و عنبرآباد از سد جیرفت و پنج شهر جنوبی استان از دریای عمان قرار است تامین آب شود».

وی اظهار کرد:«آبرسانی به شهر بافت از سد بافت،شهر رابر از سد شهیدان امیرتیموری و ارزوئیه از آب‌های زیرزمینی انجام خواهد شد».

 

وعدۀ خروج ۹۰۰ هزار نفر از تنش آبی

عبدیان سپس توضیح داد:«یک میلیون و ۱۳۰ هزار نفر از جمعیت استان در تابستان با تنش آبی مواجه هستند. در سفر هیات دولت به استان مقرر شد طی ۱۴ ماه،پروژۀ خط انتقال آب به شهرهای کرمان و رفسنجان و پروژۀ آبرسانی به بم و بروات اجرا شود. ما اصرار کردیم شهر زرند هم اضافه شود و وزیر محترم هم پذیرفتند و اگر زرند هم به مصوبه اضافه شود،با اجرای این پروژه‌ها توسط آب منطقه‌ای،طبق برنامۀ ۱۴ ماهه،بیش از ۹۰۰ هزار نفر از جمعیت استان،از تنش آبی خارج می‌شوند».

وی یادآور شد:«این برنامه برای تامین آب شرب است و بخش‌های صنعت و کشاورزی برنامه‌ها و شرایط دیگری دارند».

وی اضافه کرد:«از جمله دیگر طرح‌های در دست اجرا می‌توان به ارتقای کیفیت آب شرب برای ۲۰ شهر،بازسازی شبکۀ آب شهرها،آبرسانی به شهرهای کرمان و زرند و اجرای خط انتقال آب از صنعت به مخازن سیرجان و زرند را نام برد که هنوز تخصیص داده نشده است».

 

۶۶۹ روستا در اولویت آبرسانی

او در ادامه دربارۀ اقدامات صورت گرفته برای تامین آب روستاها اظهار کرد:«تفاهم‌نامه‌ای بین قرارگاه محرومیت‌زدایی امام حسن مجتبی(ع) به مبلغ ۱۹ هزار میلیارد تومان برای آبرسانی به هفت هزار روستا در کل کشور مبادله شده است که از این تفاهم‌نامه ۶۶۹ روستا با اعتبار ۱۱۶۰ میلیارد تومان سهم استان کرمان است و مدت این تفاهم‌نامه ۳۰ ماه است و از ابتدای امسال شروع شده است».

وی خاطرنشان کرد:«۳۲۸ میلیارد تومان اعتبار برای سال اول اختصاص داده شده و برای عملیات آبرسانی به این روستاها،دو معین قرارگاه پیشرفت و آبادانی سپاه ثارالله کرمان و قرارگاه خاتم‌الانبیا انتخاب شده‌اند که در حال فعالیت هستند و به‌زودی شاهد افتتاح پروژه‌های زیادی در بخش آب روستایی خواهیم بود».

 

افتتاح و کلنگ‌زنی ۲۱۸ طرح آبی در هفتۀ دولت

عبدیان گفت:«در هفتۀ دولت،پروژۀ آبرسانی به ۱۱ شهر با اعتبار ۱۵۳ میلیارد تومان آمادۀ افتتاح داشتیم که برخی به بهره‌برداری رسید. آبرسانی به ۹۲ روستا با اعتبار بالغ ۶۰ میلیارد تومان آمادۀ افتتاح است».

وی افزود:«کلنگ پروژۀ آبرسانی به ۱۱۵ روستا با اعتبار ۱۱۶ میلیارد تومان به زمین زده شد».

 

آخرین وضعیت ۳ پروژۀ ویژۀ فاضلاب

مدیرعامل آبفا استان کرمان در ادامه،دربارۀ پروژه‌های فاضلاب توضیح داد:«برنامۀ وزارت نیرو در بخش فاضلاب این است که پروژه‌ها توسط بخش خصوصی اجرا شود. همچنین،وزارت نیرو تکلیف کرده که صنعت و فضای سبز باید از پساب و آب‌های غیرمتعارف استفاده کنند. جداسازی آب شرب از آب صنعت و فضای سبز نیز از رویکردهای اصلی وزارت نیرو است که در شهر کرمان بیش از ۹۰ درصد فضای سبز از شرب جدا شده ولی در سایر شهرها خیلی عقب هستیم و پیگیریم تا هرچه زودتر آب شرب و فضای سبز جدا شود».

عبدیان ادامه داد:«در حال حاضر،۱۴ درصد شهرهای استان از شبکۀ فاضلاب بهره‌مند هستند اما سه پروژه در شهرهای کرمان،سیرجان و زرند با اعتبارات بخش خصوصی درحال اجراست. در کرمان تاکنون ۶۰۰ کیلومتر و در سیرجان ۲۷۴ کیلومتر و در زرند ۲۳۶ کیلومتر لوله اجرا شده است».

وی افزود:«فاضلاب سیرجان حداکثر تا دهه فجر امسال به بهره‌برداری می‌رسد و فاضلاب کرمان هم امیدواریم تا سال ۱۴۰۲ به اتمام برسد».

وی گفت:«از مردم بابت مشکلاتی که اجرای پروژۀ فاضلاب در معابر ایجاد کرده عذرخواهی می‌کنم و درخواست داریم همراهی کنند تا فاضلاب کرمان تا سال ۱۴۰۳ به پایان برسد».

وی اظهار کرد:«برای اجرای فاضلاب شهرهای رفسنجان،شهربابک،بردسیر و کهنوج فراخوان داده شده است. فاضلاب شهرهای ماهان و پاریز با اعتبارات دولتی در حال انجام است،مطالعات فاضلاب شهرهای بم و جیرفت انجام شده و مابقی شهرهای استان درحال مطالعه هستند». / الف

*عکس:محمد لطیف کار




برای تامین آب شرب پایدار در استان برنامه داریم

منبع:خبر کرمان
?

برای تامین آب شرب پایدار در استان برنامه داریم

:اخبار استان کرمان – اقتصادی