حذف آفلاتوکسین از محصول پسته نیازمند جذب سرمایه گذار، ایجاد زیرساختها و مجوزهای لازم بود که با همدلی مسئولان بخش دولتی و بخش خصوصی انجام شد. نذیر کرمان؛ رضا ساجدی – خروجی و دستاورد ششمین جشن ملی پسته رفسنجان راه اندازی کارخانه پلاسما در رفسنجان شد که البته در این مدت دو ساله مسیر به شکلی […]
نذیر کرمان؛ رضا ساجدی – خروجی و دستاورد ششمین جشن ملی پسته رفسنجان راه اندازی کارخانه پلاسما در رفسنجان شد که البته در این مدت دو ساله مسیر به شکلی در پیش گرفته شد که از همه ظرفیتها وامکانات در جهت نتیجه بخشی مطلوب استفاده شد و این کارخانه پلاسما نتیجه هماهنگیهایی است که در آن دغدغه صادرات محصولی را دارند که برخی کشورهای اروپایی به دلیل وجود آفلاتوکسین آن را نمیپذیرند لذا حذف آفلاتوکسین از محصول پسته نیازمند جذب سرمایه گذار، ایجاد زیرساختها و مجوزهای لازم بود که با همدلی مسئولان بخش دولتی و بخش خصوصی انجام شد.
فرماندار رفسنجان گفت: ایده راه اندازی کارخانه پلاسما با هدف بکارگیری دانش هستهای برای حذف آلودگی از خشکبار به ویژه پسته که محصولی ارزآور است و صادرات آن به دلیل وجود آلایندهها (آفلاتوکسین) به برخی کشورها مشکل ساز شده بود از زمان برگزاری ششمین جشن ملی پسته رفسنجان در جوادیه الهیه فلاح کلید خورد و با هماهنگیها و پیگیریهای لازم از سوی فرمانداری رفسنجان با دستگاههای اجرایی دولتی این کارخانه بعد از دو سال به ثمر رسید و شنبه گذشته با حضور معاون رئیس جمهور مورد بهره برداری قرار گرفت و حالا کشاورزان به راحتی و با اعتمادسازی میتوانند آلودگی محصول خود را در این کارخانه حذف و به کشورهای خارج صادر کنند.
با فرماندار رفسنجان که در طول این دو سال فعالیتهای شایستهای در خصوص راه اندازی کارخانه پلاسما انجام داده گفت وگویی انجام شد.
وی گفت: در راستای راه اندازی کارخانه پلاسما طی دو سال اخیر که یکی از ابعاد مهم در جهت آفت زدایی و مقابله با افلاتوکسین پسته است تلاشهای بسیاری انجام دادیم که نقطه سرآغاز آن از برگزاری ششمین جشن ملی پسته رفسنجان (مهر ۱۴۰۱) در جوادیه الهیه فلاح نشأت گرفت.
حسین رضایی افزود: چندین سال است که ارتباط گیری با نقاط مختلف کشور که کشت پسته را انجام میدهند داریم و به دنبال جمع آوری گزارشات جهت شناسایی و رفع مشکلات حوزه تولید و افزایش بهره وری و نیز صادارت پسته هستیم.
کشف ترکیبات غیر سمی و ضد آفلاتوکسین
وی ادامه داد: دو سال و نیم قبل به همراه کارشناسان جهاد کشاورزی به دامغان رفتیم و متوجه شدیم ترکیبی غیر سمی را برای از بین بردن آفت پسیل پسته یا همان شیره خشک به کار میبرند که تا ۹۰ درصد روی برگ درختان پسته جواب داده است؛ از کارشناسان مربوطه که یکی از آنها خانم مهدیه بختیاری است خواستیم که به رفسنجان سفر کنند تا با استفاده از نظرات آنها این طرح را بر روی درختان پسته رفسنجان هم اجرا کنیم، زیرا عمده آفتی که گریبانگیر محصول پسته رفسنجان است پسیل پسته است.
رضایی تصریح کرد: آنها به رفسنجان آمدند و در آن سفر اعلام کردند که، چون پسته علاوه بر پسیل، مشکل آفلاتوکسین هم دارد و برای صادرات آن به کشورهای اروپایی دچار مشکلاتی شده است ما برای از بین بردن افلاتوکسین هم پژوهش و تحقیق علمی و دانش بنیان انجام دادیم و میتوانیم آن را در رفسنجان رونمایی و اجرا کنیم.
رضایی بیان کرد: از آنجایی که در آستانه برداشت محصول پسته و جشن ملی آن در رفسنجان قرار داشتیم آنها قرار گذاشتند طرح شان را در رفسنجان رونمایی و راغب شدند جهت راه اندازی کارخانه در قطب تولید پسته (رفسنجان) هم اقدام کنند.
ما در هشتم مهرماه ۱۴۰۱ با پیگیریهای لازم از سوی استاندار کرمان (دکتر فداکار) توانستیم مهندس اسلامی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران را به ششمین جشن ملی پسته رفسنجان که در جوادیه الهیه منطقه نوق برگزار شد دعوت کنیم.
در آنجا بود که مهندس اسلامی نوید دو طرح علمی و نوین مبارزه با آفت پسیل پسته و افلاتوکسین یعنی دو مشکل اساسی باغداران؛ را داد و گفت: تحقیقات علمی در حوزه فناوری هستهای برای کاهش میزان خسارت ناشی از آفت در باغهای پسته و نیز دیگر محصولات کشاورزی استان کرمان با همکاری این سازمان جریان دارد؛ به گفته وی با فناوری پلاسما، آلودگی زدایی و پلاسماتراپی در تحقیقات به نتیجه رسیده و در این زمینه از یکسال گذشته کاری مهم مرتبط با آفلاتوکسین پایه گذاری شد.
آهنگ تولید از دل کارخانهای خاموش
فرماندار رفسنجان گفت: در همان روز ششمین جشن ملی پسته که راه اندازی کارخانه پلاسما در رفسنجان مورد استقبال قرار گرفت بحث واگذاری زمین دولتی مطرح شد که بنده پیشنهاد دادم با توجه به زمان بر بودن این واگذاری؛ میتوان از مکانهای بلااستفاده در شهرستان استفاده کرد، لذا با اسلامی و هیئت همراه محل کارخانه بسته بندی پسته آریا را که چندین سال تعطیل شده بود بازدید کردیم؛ آنها فضا را دیدند که ۱۹ هزار متر مربع زمین بود، ۳ هزار متر مربع آن سوله و زیرساختهای آب، برق و گاز هم در آن مهیا بود.
رضایی اضافه کرد: رفع موانع واگذاری و خلع ید صاحبان قبلی که توان و انگیزه احیای این واحد راکد را نداشتند بزرگترین و موثرترین کاری بود که انجام شد برای اینکار موضوع در کمیته رفع موانع تولید به ریاست دکتر محمدرضا رحمانی معان توسعه و برنامه ریزی فرمانداری مطرح و بررسیها ادامه پیدا کرد.
وی افزود: با پیگیریهای لازم توسط فرمانداری از جمله پیدا کردن مالک قبلی و بیرون آوردن سند کارخانه که در گرو بانک بود، پیگیری پرداخت بدهیهای بانکی این کارخانه تعطیل و دیگر مسایل منجر به احیای این واحد شد؛ البته حمایتهای دولت در این مسیر کامل و بی سابقه بوده و برای راه انداختن دوباره این واحد، از تمام ظرفیتهای قانونی استفاده شد.
رضایی خاطرنشان کرد: در این زمینه شهرداری، بانک، ناحیه مقاومت بسیج، شرکت کیمیا سبز رفسنجان هم کمکهای ارزندهای را داشتند.
تفاهم نامه بین پژوهشکده پسته ایران، سزمان انرژی اتمی و کارخانه پلاسما
وی در ادامه از انعقاد تفاهم نامه مابین پژوهشکده پسته ایران و سازمان انرژی اتمی و عوامل کارخانه پلاسما سخن به میان آورد و گفت: برنامه ریزی کردیم که این تفاهم نامه امضاشود و بر مبنای این تفاهم نامه پژوهشهای علمی بر روی پسیل پسته و افلاتوکسین توسط پژوهشکده تحقیقات پسته ایران که مرکز آن در رفسنجان است انجام شود و این تفاهم نامه در راستای حذف آلودگی از پسته ضروری بود.
رضایی خاطرنشان کرد: با بهرهبرداری از کارخانه آلودگیزدایی و فرآوری خشکبار رفسنجان با توجه به حذف یکی از عوامل موثر در کاهش صادرات پسته و نیز با اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم در بخشهای بالادست وپاییندست این صنعت، شاهد شکوفایی بیشتر در اقتصاد منطقه خواهیم بود.
شنبه ۲۶ آبان ماه امسال نخستین کارخانه آلودگیزدایی و فرآوری خشکبار بر مبنای فناوری پلاسما کشور با حضور محمد اسلامی، معاون رییسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، غلامرضا نوری قزلجه وزیر جهادکشاورزی و برخی از مدیران این وزارتخانه، مدیرعامل شرکت دانش بنیان توسعه فناوری پلاسما، جمعی از مدیران صنعت هستهای، استاندار کرمان و معاونان وی، فرماندار رفسنجان ومعاونانش، نماینده مردم رفسنجان و انار در مجلس شورای اسلامی، جمعی از نمایندگان مجلس و نیز مسئولان استانی و شهرستانی مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
کارخانه فرآوری خشکبار در رفسنجان با شعار «پشتیبان سلامت غذایی، در مسیر صنعت نوآور»، ظرفیت پذیرش ۳ تن محصول در هر ساعت دارد. در فاز نخست بهرهبرداری از این کارخانه، سالانه ۶ هزار تن خشکبار نظیر پسته، بادام، بادام زمینی و … و نیز محصولاتی مانند ذرت، غلات، دانههای روغنی، حبوبات و … آلودگیزدایی و فرآوری خواهند شد.
در این کارخانه فضاهایی نظیر سوله سورتینگ، اتاق تمیز برای فعالیت سامانههای آلودگیزدایی، سوله بستهبندی، انبار، سالنهای بویلر، تاسیسات، دیزل ژنراتور و بخش اداری طراحی شده است. محصولات پس از دریافت و ذخیرهسازی، سورت شده، مورد شستشو با بخار قرار گرفته، با فناوری ترکیبی پلاسما ضدعفونی میگردد و محصولات فرآوری شده در اتاق تمیز، در نهایت در شرایط خاص بستهبندی میشوند.
هدف اصلی از تاسیس و بهرهبرداری این کارخانه، آلودگیزدایی از انواع خشکبار برای تضمین ایمنی مواد غذایی و ارتقای کیفیت محصولات کشاورزی در نظر گرفته شده است.
در کارخانه فرآوری خشکبار رفسنجان، دستیابی به بالاترین استانداردهای کیفی در فرآوری خشکبار و فراهمسازی محصولاتی پاک و سالم برای مصرفکنندگان داخلی و جهانی، در راستای بهبود سلامت و رفاه جامعه برنامهریزی شده است. کارشناسان شاغل در این کارخانه به تولید محصولاتی با بالاترین استانداردها و کیفیت به بازار داخلی و جهانی خواهند پرداخت.
در کارخانه فرآوری خشکبار رفسنجان با بهرهگیری از فناوریهای پیشرفته از جمله پلاسما و بخار فشار بالا، فرآیند آلودگیزدایی خشکبار انجام میشود تا محصولی با بالاترین سطح سلامت و کیفیت به مصرفکنندگان عرضه شود.
منبع: باشــگاه خبرنگاران ? آهنگ تولید از دل کارخانهای خاموش/ جوانهای که از دل ششمین جشنواره ملی پسته روئید
رزمایش جهاد گران فاطمی ۴ با حضور ۵ هزار جهادگر در قالب ۴۸۰ گروه از امروز به مدت ۵ تا ۸ روز در سراسر استان کرمان برگزار میشود. به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران، سردار محمد علی نظری، فرمانده سپاه ثارالله استان کرمان در مراسم رزمایش جهادگران فاطمی ۴ بسیج سازندگی استان کرمان که در شهرستان […]
در دیدار فرماندار رابر با مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان کرمان مطرح شد: انبار امدادی هلال احمر شهرستان رابر در ایام دهه فجر افتتاح میشود. به گزارش روابط عمومی جمعیت هلال احمر استان کرمان؛ صبح امروز فرماندار رابر با مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان کرمان دیدار و گفتگو کرد. حسین آقا ملایی فرماندار رابر در […]
در پی گله مندی و نارضایتی شهروندان از روند کند ساخت پل شهدای خلبان واقع در بلوار هوانیروز شهر کرمان، تصمیم به حضور میدانی و شنیدن حرف دل مردم آن منطقه گرفته شد. در همون ابتدا، وقتی که یکی از مغازه دارهای جوان به محض باخبر شدن از حضورم برای گزارش خبری، بدون تامل به […]
کارشناس مرکز پیش بینی اداره کل هواشناسی کرمان گفت: طی سه روز آینده، افزایش ابر، وزش باد و گرد و خاک پدیدههای غالب جوی در استان هستند. مریم سلاجقه درگفت و گو با خبرنگار نذیر کرمانِ مرکز کرمان، با اعلام اینکه هم اکنون آسمان استان کرمان صاف تا کمی ابریست، گفت: طی سه روز آینده، […]
7 − =