آداب و رسوم سیزده بدر در کوهبنان | اخبار استان کرمان

سیزده‌بدر یکی از قدیمی‌ترین جشن‌های ایرانی است که با آئین‌ها و رسوم خاص خود، نقش مهمی در حفظ هویت ملی ایرانیان ایفا می‌کند.   به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «نذیر کرمان»؛ این جشن در حقیقت فرصتی برای ارتباط با طبیعت، تقویت روابط اجتماعی و حفظ آداب و رسوم سنتی است که در شهرستان کوهبنان مورد […]

سیزده‌بدر یکی از قدیمی‌ترین جشن‌های ایرانی است که با آئین‌ها و رسوم خاص خود، نقش مهمی در حفظ هویت ملی ایرانیان ایفا می‌کند.

 

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «نذیر کرمان»؛ این جشن در حقیقت فرصتی برای ارتباط با طبیعت، تقویت روابط اجتماعی و حفظ آداب و رسوم سنتی است که در شهرستان کوهبنان مورد توجه همگان است.

با برگزاری جشن سیزده‌بدر، مردم نه‌تنها به استقبال فصل بهار و طبیعت زیبا ‌می‌روند، بلکه با انجام این آئین‌ها ورسوم، ارادت و احترام خود را به ارزش‌ها و باور‌های فرهنگی و ملی نشان می‌دهند.

این جشن نه‌تنها فرصتی برای گذراندن روزی شاد در دل طبیعت است، بلکه به‌نوعی به بازسازی و تقویت هویت ملی و فرهنگی ایرانیان و تقویت صله رحم کمک می‌کند.

مردم کوهبنان به روز سیزده بدر اهمیت خاصی می‌دهند، به گونه‌ای که عموم مردم شب قبل و یا پس از اقامه نماز صبح و پس از طلوع خورشید از خانه‌های خود خارج می‌شوند، عموم مردم شهرستان به دل طبیعت از جمله کوه‌ها، بیابان‌ها، روستا‌های خوش آب و هوا، باغ‌ها و کنار جوی و چشمه‌های آب روان ‌می‌روند.

برخی از مراسم‌ها از جمله سبزه گره زدن دختران دمِ‌بخت و به آب سپردن سبزه، از قدمتی چندین ساله برخوردار هستند ولی با پیشرفت علم و تکنولوژی این سنت‌ها امروزه کم رنگ‌تر شده و برخی دیگر از سنت‌ها به کلی فراموش شدند و فقط در قالب داستان از زبان پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها بیان می‌شوند.

در گذشته خانواده‌های کوهبنانی سبزه‌ای که در روز‌های قبل از عید کاشته بودند را از منزل خود خارج کرده و بر اساس اعتقاد خاص در کنار جوی و چشمه‌های آب روان می‌گذاشتنند و با صدای بلند می‌گفتند: «سبزی و خرمی تو از من، زردی و رنجوری من از تو».

در این روز مادران با شیوه و ترفندی خاص دختران مجرد و دم‌ِبخت خود را تشویق می‌کردند که گره‌ای به سبزه‌ها بزنند تا به برکت آن بخت‌شان باز شود.

در ادامه مادر خانواده سبزه‌ها را مشت مشت کنده و در آب می‌ریخت و برای باز شدن بخت دختران خود، عاقبت بخیری و سلامتی آنان دعا می‌کرد.

از دیگر رسوم در کوهبنان این بوده و هست که مردم به هنگام رفتن به گردش خصوصاً حضور در روز طبیعت خوراکی‌های باقی‌مانده از عید نوروز از جمله گندم بو‌داده، آجیل و شیرینی را با خود برده و روز سیزده بدر در کمال شادمانی در کنار قوم و خویش از آن‌ها می‌خورند.

بازی کردن در روز طبیعت آن هم با خانواده موجب ایجاد شادی و نشاط می‌شود که بخش مهمی از برنامه‌های این روز به حساب می‌آید.

در گذشته در روز سیزده بدر کشتی‌های دو نفره، چوب بازی، گوی بازی (چوگان)، تخم‌مرغ بازی، پول بازی، طناب‌کشی، مچ‌گیری و… از رونق خاصی برخوردار بود.

البته در حال حاضر هم در روز سیزده بدر برخی از بازی‌های محلی کوهبنان آن هم در دشتی بزرگ با انتخاب چند نفر از هر خانواده که با هم به دشت آمده‌اند اجرا می‌شود به گونه‌ای که بازی‌هایی مانند هفت‌سنگ، با یک پا، وسط بازی و… رونق خاصی دارد.

خوردن آش در روز سیزدهم فروردین‌ماه یا همان سیزده بدر از گذشته تا به حال در شهرستان کوهبنان مرسوم بوده است.

پختن آش سبزی و آش رشته و خوردن آن در دل طبیعت در عصر روز سیزده بدر در کنار اقوام و آشنایان یک رسم رایج در بین اغلب مردم کوهبنان از گذشته تا به امروز است.

بسیاری از مردم برای پختن آش، از گیاهان خوراکی دشت و صحرا استفاده می‌کنند. آن‌ها با برپا کردن آتش و پختن آش تلاش می‌کنند تا این روز را بیش‌تر و بهتر جشن بگیرند.

در شهرستان کوهبنان بیش از ۲۵۰ اثر تاریخی متنوع وجود دارد از سلسله آسیاب‌های هشت‌گانه آبی، برج‌ها، قلعه‌ها، حمام‌ها، آب‌انبار‌ها، سنگ‌نوشته تاریخی، خانه‌های صخره‌ای، آکواریوم طبیعی، خامه‌های دست‌کند و طبیعت بکر درگزک، مدرسه شیخ ابوسعید، آرامگاه شهید محمد کوهبنانی و… گرفته تا چهار امامزاده واجب‌العظیم، مساجد تاریخی، بقاع متبرکه و زیارتگاه‌ها وحرم مطهر شهدای گمنام کوهبنان نشان از تاریخ و فرهنگ غنی این منطقه دارد.

در روز سیزده بدر کوهبنان پذیرای بسیاری از گردشگران ومسافران نوروزی از استان‌های کرمان، یزد، کرج، تهران، قزوین، قم و شهرستان‌های راور، زرند، رفسنجان، بافق، بهاباد است که عموماً مجتمع تفریحی و زیارتی امامزاده بی‌بی عصمت، مجتمع تفریحی و گردشگری پارک خواجه خضر و مقبره آخوند، مجتمع گردشگری آسیاب‌های هشت‌گانه آبی، امامزاده سلیمان‌شاه، حرم مطهر شهدای گمنام و محوطه اطراف را به عنوان مقصد هدف خود انتخاب می‌کنند.

درست است که روز سیزده بدر روزی برای شادی و پناه بردن به دل طبیعت است اما باید بدانیم ر‌ها کردن زباله‌ها در طبیعت، شکستن شاخه درختان، آتش روشن کردن در کنار بوته‌ها و درختان، شکار حیوانات و چیدن گل‌ها به طبیعت آسیب جدی وارد می‌کند برای نگه‌داری از محیط زندگی خود باید از اقدام به این موارد خودداری کنیم.

منبع: فارس
انتهای خبر/ نامجوکوهبنانی

 

 

ورزش و سفر

آداب و رسوم سیزده بدر در کوهبنان

اخبار کرمان
اخبار کرمان و شهرستان ها

منبع:آرمـان
? آداب و رسوم سیزده بدر در کوهبنان