آثار تاریخی به‌جا مانده در محله زریسف

مدیر مرکز کرمان‌شناسی گفت: از بناهای به جا مانده در محله زریسف می‌توان به باغ و عمارت وسیعی که توسط سید ابوالحسن‌خان بیگلربیگی احداث شده به نام باغ آقا اشاره کرد. سید محمدعلی گلاب‌زاده در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری «نذیر کرمان»، محله زریسف را از محله‌های قدیمی کرمان با قدمتی چندین ساله […]



مدیر مرکز کرمان‌شناسی گفت: از بناهای به جا مانده در محله زریسف می‌توان به باغ و عمارت وسیعی که توسط سید ابوالحسن‌خان بیگلربیگی احداث شده به نام باغ آقا اشاره کرد.

سید محمدعلی گلاب‌زاده در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری «نذیر کرمان»، محله زریسف را از محله‌های قدیمی کرمان با قدمتی چندین ساله دانست.

مدیر مرکز کرمان‌شناسی ادامه داد: در سال ۱۰۵۰ قمری یعنی حدود ۴۰۰ سال قبل شخصی به نام میرزا هاشم خراسانی حاکم کرمان بود و ریاست طایفه زرتشتیان را فردی به نام انوشیروان زرسف عهده‌دار بوده است، قدمت محله زریسف به حدود ۲ هزار سال قبل می‌رسد.

 
وی به باغ آقا که یکی از آثار تاریخی موجود در محله زریسف اشاره کرد و گفت: این عمارت با قدمتی نزدیک به ۲۳۰ سال وجود دارد، تولد این بنا در دوران زندیه و توسط میرزار ابوالحسن‌خان بیگلربیگی حاکم کرمان یعنی در سال ۱۱۵۹ شمسی در باغی در محله زریسف کرمان رقم خورد.
 
بنا به گفته گلاب‌زاده تاریخ‌نویس کرمانی ۱۱ سال ساخت این عمارت به طول انجامید تا عمارت باغ آقا با مقرنس‌کاری‌ها، کاشی‌کاری‌ها، ستون‌های سنگی و تزئینات گچ‌بری درخور حاکم کرمان می‌شود.
 
این تاریخ‌شناس کرمانی عنوان کرد: بعدها ژنرال پرسی‌سایکس مامور می‌شود که کنسولگری انگلستان را در کرمان برپا کند، او با خواهرش به کرمان می‌آید و این باغ را خریداری می‌کند اما در نهایت با ملی شدن نفت، امارت نیز به شرکت نفت واگذار می‌شود.
 
وی ادامه داد: در اطراف عمارت باغ آقا کم‌کم خانه‌های سازمانی شرکت نفت  ایجاد و محل سکونت کارکنان شرکت نفت می‌شود البته با تلاش عده‌ای ساختمان اصلی این باغ به موزه نفت‌سوزها اولین موزه نفتی کشور تبدیل می‌شود.
 
گلاب‌زاده در ادامه به یخچال تاریخی زریسف کرماناشاره کرد و توضیح داد: این یخچال متعلق به دوران قاجاریه است که با خشت گِل درست شده است و نشان‌دهنده معماری کهن کویرنشینان است این آثار به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مدیر مرکز کرمان‌شناسی عنوان کرد: 
عموما یخچال‌ها در کرمان از بخش‌هایی چون مخزن، حصار، استخر، چاله یخ و مهم‌تر از همه این است که پلان مخزن به شکل مخروط و از نوع گِل است تا حرارت بیرون به درون کم‌تر رسوخ کند.
 
وی تاکید کرد: یخدان‌ها در کرمان عموما در کنار قنات‌ها ساخته می‌شد و جوی‌هایی در کنار یخدان‌ها وجود داشت که به دلیل سردی هوا در شب‌های بلند و سرد کویر یخ می‌بستند و بعد از تکه‌تکه کردن این تکه‌های یخ آن‌ها را در طول تابستان نگه‌داری و استفاده می‌کردند.

انتهای خبر/ پسند

 


آثار تاریخی به‌جا مانده در محله زریسف

منبع:آرمـان
? آثار تاریخی به‌جا مانده در محله زریسف