مراحل ساخت پروفیل زد

صنایع امروزی نه کاملا شبیه به گذشته و نه کاملا متفاوت از سال‌های قبل فعالیت می‌کنند. به عبارت بهتر می‌توان این‌گونه بیان کرد که عملکرد صنایع به نوعی بهبود پیدا کرده و مدرن‌تر شده است. به عنوان مثال استفاده از فولاد و صنعت ریخته‌گری از سال‌های بسیار دور نه تنها در ایران که در تمام […]

مراحل ساخت پروفیل زد

صنایع امروزی نه کاملا شبیه به گذشته و نه کاملا متفاوت از سال‌های قبل فعالیت می‌کنند. به عبارت بهتر می‌توان این‌گونه بیان کرد که عملکرد صنایع به نوعی بهبود پیدا کرده و مدرن‌تر شده است. به عنوان مثال استفاده از فولاد و صنعت ریخته‌گری از سال‌های بسیار دور نه تنها در ایران که در تمام دنیا رواج بسیاری داشت.

در سال‌های اخیر اما، شکل استفاده از آن‌ها تا حدی متفاوت شده است و برخلاف گذشته که بیش‌تر به شکل اولیه و خام مورد استفاده قرار می‌گرفت، امروز به صورت پروفیل در پروژه‌های ساختمان سازی بکار گرفته می‌شود. از جمله پرکاربردترین این پروفیل‌ها می‌توان به پروفیل زد اشاره کرد که با ساختار هندسی خود جایگاه ویژه‌ای را در صنایع به خود اخصصاص داده است. در ادامه مطلب به بررسی روش تولید آن می‌پردازیم.

مراحل ساخت پروفیل زد

پروفیل زد یکی از پروفیل‌های مقطع باز برخوردار از استحکام کششی، فشاری و خمشی بالا است که به واسطه آن‌ها در صنایع مختلفی همچون ساختمان سازی، سوله سازی، ساخت خودرو و لوازم نقلیه و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد. دور از انتظار نیست که طریقه ساخت آن اهمیت بسیاری داشته باشد تا بتوان از کیفیت تولید آن اطمینان حاصل کرد.

مراحل تولید پروفیل زد با نورد سرد

  1. تهیه ورق مورد نیاز

در وهله اول نیاز است که ورق موردنظر برای تولید پروفیل زد انتخاب شود. نوع ورق به تناسب کاربردی که پروفیل زد دارد، متفاوت خواهد بود. برای مثال هنگامی که هدف استفاده از پرلین زد در محیط مرطوب و مستعد خوردگی و زنگ‌زدگی باشد، از ورق گالوانیزه برای تولید استفاده می‌کنند. همچنین هرقدر نیاز به مقاومت بیش‌تری وجود داشته باشد، از ورق فولادی با ضخامت بالاتر استفاده می‌شود. ورق ۲ میل، ۳ میل و ۱٫۵ میل از جمله پرکاربردترین ورق‌های مورد استفاده در ساخت پروفیل زد محسوب می‌شوند.

  1. برشکاری ورق فولادی در اندازه موردنظر

پس از انتخاب ورق مناسب، لازم است که ورق فولادی به کمک دستگاه‌های برشی همچون اسلیتر در اندازه‌های مشخص برشکاری گردد.

  1. عبور از میان غلتک

پس از برش لازم است ورق تا مرحله رسیدن به شکل زد پرلین، از میان غلتک نورد سرد عبور نماید.

  1. برشکاری محصول بدست آمده

در آخرین مرحله تولید، پروفیل زد بدست آمده در شاخه‌های ۶ و ۱۲ متری و یا مطابق سفارش مشتری برشکاری می‌گردد. در صورتی که قصد اعمال پوشش ضدخوردگی همچون زینک فلیک را داشته باشیم، در انتهای این مرحله لازم است اقدام به پوشش‌دهی پروفیل نماییم.

  1. کنترل کیفیت و بسته‌بندی

پس از تولید و برشکاری پروفیل، لازم است کنترل کیفیت محصول از لحاظ ابعاد، وزن، ترکیب شیمیایی و دیگر مشخصات فنی انجام گیرد. نهایتا برای ارسال به انبارداری بسته‌بندی می‌شوند. پروفیل تولید شده با این روس استحکام، سختی و دقت بالایی دارد.

مراحل تولید پروفیل زد با قالب‌های خاص

در این روش ورق از میان قالب‌های مخصوص به شکل Z و تحت فشار بالا عبور می‎‌کند تا به شکل موردنظر درآید. از این روش معمولا برای تولید پروفیل زد در حجم بالا استفاده می‌شود.

مراحل تولید پروفیل زد با جوشکاری و ترکیب

برای تولید پرلین زد به روش جوشکاری و ترکیب، ابتدا لازم است قطعات فولادی به صورت جداگانه برشکاری شوند. در مرحله بعد جوشکاری قطعات به هم‌دیگر با هدف تولید پروفیل زد انجام می‌گیرد. این روش معمولا برای تولید پروفیل با اندازه‌های غیرمعمول و سفارشی کاربرد دارد.

عوامل موثر بر قیمت پروفیل زد

عوامل اثرگذار بر قیمت پروفیل زد، به ۲ دسته عوامل خارجی و داخلی تقسیم‌بندی می‌شوند. به این ترتیب فاکتورهای اثرگذار بر قیمت Z پروفیل، شامل موارد زیر خواهد بود:

عوامل داخلی

عوامل داخلی در حقیقت همان مشخصات مکانیکی و فیزیکی پروفیل زد به حساب می‌آیند که تعیین‌کننده قیمت تمام شده هستند. از جمله این موارد می‌توان به پارامترهای زیر اشاره کرد:

  • نوع ورق مورد استفاده در تولید- ورق مورد استفاده در تولید پرلین زد، همواره ثابت نیست و امکان تولید با ورق‌های فولادی مختلف را دارد. به همین ترتیب هرقدر قیمت ورق اولیه بیش‌تر باشد، هزینه پروفیل تولیدی نیز بالاتر خواهد بود.
  • روش تولید- روش‌های تولید مختلفی برای پروفیل‌ها وجود دارد که به طور معمول، به همان میزان که از دستگاه‌های اتوماتیک و مجهز بیش‌تری استفاده گردد، قیمت تمام شده پروفیل نیز بیش‌تر خواهد بود.
  • اندازه و ضخامت پروفیل- بدیهی‌ترین عامل تغییردهنده قیمت، ابعاد و اندازه پروفیل است. هم‌گام با افزایش آن، قیمت پروفیل زد نیز بیش‌تر می‌شود. با این وجود پارامتر ضخامت، به طور ثابت مانند دیگر موارد عمل نمی‌کند؛ چراکه در مواردی ضخامت پایین مقاطع سبب افزایش ظرافت و در نتیجه افزایش قیمت خواهد شد.
  • اساندارد ساخت- پروفیل‌هایی که مطابق با استانداردهای ملی یا بین‌المللی ساخته نمی‌شوند، مقاومت و کیفیت پایینی دارند و به تبع آن هزینه تمام شده آن‌ها نیز کم‌تر است. همچنین بالعکس این موضوع نیز صادق است.

عوامل خارجی

عوامل خارجی برعکس مورد قبل، به صورت مستقیم بر قیمت محصول اثر نمی‌گذارند؛ بلکه با تاثیر بر عوامل داخلی و به صورت غیرمستقیم هزینه آن را دستخوش تغییر می‌کنند. از جمله این موارد می‌توان به قیمت ارز، قیمت نفت، وضعیت سیاسی کشور، هزینه حمل و نقل، برند کارخانه تولیدکننده، تعدد واسطه در خرید، قیمت جهانی فولاد، تورم، میزان عرضه و تقاضا و غیره اشاره نمود.

جمع بندی

پروفیل زد یا پرلین Z از جمله پروفیل‌های مقطع باز است که به واسطه کاربرد بالایی که در صنایع فولادی دارد، ساخت آن به کمک دستگاه‌های باکیفیت و بروز حائز اهمیت بسیاری است. تولید این پروفیل از طریق روش‌های مختلفی همچون نورد سرد، استفاده از قالب‌های خاص و جوشکاری و ترکیب انجام می‌گیرد که ۲ مورد اول معمولا کاربرد بیش‌تری را در صنایع به خود اختصاص داده است.


این محتوا تبلیغاتی است




مراحل ساخت پروفیل زد

منبع: مشرق
? مراحل ساخت پروفیل زد