وی افزود: با عنایت به تعریف قانون درمییابیم که وصف الزامآور بودن، رکن اساسی قانون است و چنانچه مقررهای غیر الزامآور به تصویب برسد، نمیتوان آن را به لحاظ حقوقی قانون دانست.
محمدسعید ابراهیمی اظهار داشت: ذکر این مقدمه از آن جهت ضرورت داشت که اخیرا قانونی تصویب و اجرایی شده است که در نام آن عبارت “الزام” بکار رفته است، حال آنکه این امر به ندرت سابقه داشته و مبیّن این است که قانونگذار در این حشو و تکرار مفهوم الزام، تعمد دارد و به دنبال انتقال یک پیام مهم به جامعه است.
این کارشناس حقوق در بخش دیگری از سخنان خود، بیان داشت: در نظام حقوقی ما حاکمیت اراده و آزادی قراردادها یک اصل مهم است که قانون و شرع مقدس اسلام آن را به رسمیت شناختهاند و مطابق ماده ۱۰ قانون مدنی هرگونه قرارداد خصوصی بین اشخاص در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد، نافذ و معتبر است.
او اضافه کرد: اما از آنجا که اصل حاکمیت اراده موجب اعتبار قولنامههای عادی در دادگاهها و دستگاههای اجرایی و بالتبع رونق و رواج معاملات غیر رسمی در جامعه شده بود، نقل و انتقال املاک در این بستر غیر شفاف زمینه بروز جرایمی از قبیل جعل، کلاهبرداری، فروش مال غیر، زمینخواری و… را فراهم و بهداشت قضایی جامعه را خدشهدار کرده بود.
ابراهیمی تصریح کرد: در چنین حالتی قانونگذار بر سر یک دوراهی قرار گرفت که یا باید با ترجیح دادن اصل آزادی قراردادها، ساماندهی آشفتهبازار معاملات فسادزای غیررسمی را از دستور کار خارج میکرد و یا باید بنا به مصلحت، با بیاعتبار نمودن معاملات غیر رسمی قولنامهای، اصل آزادی قراردادها را محدود میکرد.
وی ادامه داد: سرانجام اما مجلس شورای اسلامی تصمیم سخت را اتخاذ کرد و با ارائه طرح “ارتقاء اعتبار اسناد رسمی” در صدد اعتبارزدایی از قولنامههای عادی برآمد و در نهایت در سال ۱۴۰۱ با تغییر نام طرح به “الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیر منقول” آن را به تصویب رساند؛ مصوبهای که توسط شورای نگهبان خلاف موازین شرعی تشخیص شد اما مقنّن با توجه به تبعات مخرب معاملات غیررسمی، بر این مصوبه اصرار ورزید و در نهایت این مصوبه به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد.
مدیر روابط عمومی ثبت اسناد استان کرمان گفت: ناگفته نماند که این طرح در مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز مخالفانی داشت اما در بحبوحه این مباحث، رهبر معظم انقلاب در تیرماه ۱۴۰۲ و به منظور تامین مصالح جامعه، برای اولین بار از یک قانون جانبداری نمودند و تصویب آن را مصلحت قطعی کشور عنوان کردند که این امر راه را برای تصویب این قانون هموارتر نمود.
وی در پایان ابراز کرد: با توجه به آنچه از نظر گذشت میتوان گفت فلسفه تصویب این قانون که همانا ترویج ثبت رسمی معاملات و سوق دادن افراد به دریافت اسناد رسمی مالکیت است، ما را به این نکته رهنمون میسازد که مقنّن با این شیوه نامگذاری و برجسته کردن کلیدواژه الزام، در پی تاکید مضاعف بر اهمیت و اراده جدی تمام ارکان حاکمیت بر اجرای بدون تنازل این قانون است؛ قانونی که در پی آن است یک بار برای همیشه موضوع قولنامههای عادی به عنوان منشا مفاسد و ابرچالش دستگاه قضایی را ساماندهی و تعیین تکلیف کند.
کلمات کلیدی: قانون، الزامآور، ثبت رسمی معاملات، قولنامههای عادی، معاملات غیررسمی، آزادی قراردادها، حاکمیت اراده، بهداشت قضایی، مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت نظام، رهبر معظم انقلاب، شفافیت، مفاسد قضایی، حقوق مالکیت.
کرمان_ استاندار کرمان گفت: استان کرمان به قطب درمان جنوب شرق کشور تبدیل شود. به گزارش نذیر کرمان، محمد علی طالبی، صبح سه شنبه با حضور در بیمارستان حضرت فاطمه (س) کرمان در نشستی با سردار اخوان فرمانده بهداری نیروی زمینی سپاه گفت: با توجه به موقعیت استراتژیک کرمان به عنوان قطب جنوب شرق کشور […]
محمدعلی طالبی، در بازدیدی از موزه هنرهای معاصر کرمان، از نزدیک با آثار هنری و فرهنگی این مجموعه آشنا شد. این بازدید، نمودی از توجه دولت به هنر و فرهنگ و تلاش برای حفظ و ارتقای آن در استان کرمان است
کرمان_ استاندارکرمان گفت: ما سردار سلیمانیها را برای جامعه و شرایط امروز نیاز داریم. به گزارش نذیر کرمان، محمدعلی طالبی، صبح سهشنبه در جلسه شورای اداری استان کرمان با موضوع بزرگداشت یاد و خاطره سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی گفت: شهید سلیمانی را چتری به گستردگی همه مردم ایران فارغ از گرایشها و تعلقات میباشد. […]
کرمان – افت سطح آب چاههای کشاورزی رفسنجان و کاهش روز افزون کیفیت آب به معضلی رفع نشده تبدیل شده که هر دولت به دولت بعد منتقل میکند. نذیر کرمان – گروه استانها: شهرستان رفسنجان، قلب تولید پسته ایران و جهان، با بحرانی بزرگ در حوزه منابع آبی مواجه است که بهشدت بر اقتصاد این […]
+ = ده